Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 16 September 2009

BAGAIMANA PENDATANG HARAM MASUK JADI HALAL




ELAK MALAYSIA DAPAT KILANG DIPLOMA
- malaysiakini

Semua institusi pengajian tinggi (IPT) negara perlu terlebih dahulu menghalusi kualiti dan kelayakan pelajar, khususnya dari luar negara sebelum menerima permohonan mereka melanjutkan pelajaran di negara ini.

Mohamed Khaled Nordin berkata lambakan pelajar asing di IPT negara ini menyebabkan Malaysia digelar sebagai pembekal ijazah tidak berkualiti atau "kilang diploma" di beberapa forum antarabangsa.

Katanya tohmahan seumpama itu harus dikekang kerana ia menjatuhkan imej dan martabat sektor pendidikan tinggi negara.

"Kementerian tidak mahu mana-mana IPT menerima pelajar tidak berkelayakan, terutama dari luar negara untuk mengikuti program yang ditawarkan.

KAH KAH KAH…

woit… ADA UNIVERSITI SEBELAH KEDAI BASIKAL… kah kah kah..

woit… ADA UNIVERSITI SEBELAH KEDAI TOMYAM…. kah kah kah….

woit…. ADA KOLEJ KONGSI DENGAN KEDAI JUAL TAYAR….kah kah kah…

woit…. TAK PERCAYA – PERGI KE CHOW KIT… DEKAT CENTRAL MARKET…. DEKAT JALAN PETALING…. BUKAN FITNAH… kah kah kah…

kah kah kah… BANYAK YANG DATANG DARI AFRIKA… BERIJAZAH DENGAN BLACK MONEY … kah kah kah…

kah kah kah…. YANG DATANG DARI NEGERI CHINA…. BERDIPLOMA MENJADI CHINA DOLL…. kah kah kah…

kah kah kah… YANG DATANG DARI NEGERI ARAB…. BERMUTAAH…. kah kah kah…

woit… BUKAN PELAJAR SAJA YANG DATANG MENIPU… PENSYARAH PUN SAMA…. kah kah kah..

TAK PERCAYA SILA BACA BAWAH INI :


DUA PENSYARAH UPM MENIPU DAN CIPLAK


PETALING JAYA (Sept 13, 2009) : Two Universiti Putra Malaysia (UPM) lecturers are facing career-damaging action for plagiarism.

Six years ago, the two academicians – a professor and one who recently received her PhD – produced a reference book titled "Writing an Effective Resume" meant for management students on writing impactful resumes that would attract potential employers.

However, about a year ago, suspicions arose within academia that the book may have plagiarised materials of several American university websites, including Harvard and Albion College.

Investigations conducted by the university discovered that a "substantial" amount of the 64-page book was lifted almost word-for-word, albeit given a local touch.

It, among others, defines a resume and its purpose, making the resume appealing, networking, organising the employment portfolio and preparing curriculum vitae.

Higher Education Ministry director-general Prof Datuk Dr Radin Umar Radin Sohadi acknowledged receiving the complaint and that investigations are ongoing.

"We certainly cannot accept plagiarism, especially in the higher education environment," he said, adding that punitive action would be taken under the Universities and University Colleges Act and Statutory Bodies (Discipline and Surcharge) Act (Act 605).

"It is under the purview of the university. I spoke to the legal director and UPM is taking very serious action on the staff according to the Act," Radin Umar said in an email to theSun.

Investigations headed by UPM's Legal Department concluded that among the actions to be taken are that they repay royalties to the university, as well as a "severe reprimand on their personal file".

UPM vice-chancellor Prof Datuk Dr Nik Mustapha R. Abdullah told theSun in a recent interview that this would mean a slow climb up the rungs for the two authors.

"It's very difficult to prove plagiarism also because sometimes it's about expression but it's very unfortunate as they will have to suffer," he said, adding that one of the authors expressed sincere regret over the matter.

"It's the price you have to pay. It was unintentional and it's our first case of plagiarism and the printers suffer the biggest loss because the books cannot be sold," he said.

Nik Mustapha said the episode serves as a lesson to all university staff – deans, directors and senior officers – who have all been issued a warning on the severity of such acts.

He said the university has a Publications Committee which screens material to be published albeit it is focused on journals and articles, as part of the university's efforts to scale up the annual QS World University Rankings by Times Higher Education.

"UPM will have a sub-committee that will be dedicated to screen materials for books following this. Before the book is sent for publication, the draft of the material will need to get an endorsement from the Publications Committee," said Nik Mustapha.

The authors and publishers of the original material have not been notified.



8 ulasan:

Haji Kepala Lembu berkata...

patutlah ramai profesor kangkung

Keliwontron berkata...

Alahi Prof pun ciplak jugak ..takkan tak tahu itu basic ...kepala bana punya Prof ...otak letak kat ketiak ka ?
Ini dah macam suruh Eric Chia jaga kilang papan ehh Eric Chia dah mampus kan sowyy...
Itu yg cerita Raja Petra kena sama berpuluh juta tuduh Nordin Kaldai menciplak tu dah settle ke belum ...patut Prof macam tu buang saja terus jangan kasik chance ....baru ranking naik mencanak

Tanpa Nama berkata...

Zaman sekarang nie , cium tangan gerombolan dah boleh dapat title Professor, apa susahnya..

Terkejut juga , universiti kangkung yang plagiat berkoyan koyan tak masuk pulak dalam paper..heheh..itu satu lagi projek mencium tangan..universiti kaler kaler kat cyberjaya tu, bukan ker tokey dia dulu cuci kereta, macamana boleh dapat ijazah kedoktoran, datuk pulak tu, muka macam baboon, hidung besar..cina pun benci tengok muka dia, padahal satu keturunan, cium tangan ler jugak kot.

Jangan nak salahkan orang lain kalau ijazah kita nie berlonggok macam longgokan durian, gerombolan nie belajar sampai mana ? kalau tak kerana banyak C dalam subjek, takkanlah senang senang nak suka dengan C4. C nie kan untuk Chimpanzee mulut merah cium cukung concorot china doll..muahahaha..

Johan berkata...

sebuah kilang ijazah yg brnama Irish International University dikendalikan oleh sorg ahli perniagaan Malaysia brnama Hardeep Singh Sandhu..

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/8/23/focus/20090823074652&sec=focus

Tanpa Nama berkata...

Alah cikgu skrg mmg galakkan murid meniru utk naikkan ranking sekolah.mcm kes anak aku,dia report kat pengawas sekolah pasal budak meniru tapi habis exam je dia kena denda berdiri kat bilik guru pasal telah mencemarkan nama sekolah.patut budak yg meniru tu kena tapi terbalik pulak.dari sek ren dah ajar budak tutup mulut.anak aku pun confius.buat benda baik kena denda pulak.dalam kelas cikgu pulak ejek dia busuk hati..ada ke patut..

V-Jolt berkata...

Profesor yg macam ni lah yg nnt dok sokong Bee End ni.....

bodolahman berkata...

Alo Isham, bukan kat KL saja bersepah Universiti Kedai ni...KUKUM/Unimap Perlis bersepah2 kat mana2 kedai di Perlis. Mujur dia tak buat atas lori atau kereta kebal.

Jangan terkejut jika UniMAP menjadi Universiti terbang nanti. Takat bersepah merata2 OK lagi...

Pusat pembelajaran PhD, sebelah kedai mamak jual kete jer...Ini U gomen punyer nih...jangan la kira kalo swasta punyer..

Tanpa Nama berkata...

Itu pasalla aku drop course aku...awal2 lagi aku dah mmg tau dah...skang nie dia org baru nak tau...aku 10 tahun lepas dah dapat hidu...