Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 17 Mei 2010

HEAVY METAL DAN ROCK KAPAK UNTUK SELAMA LAMA NYA




SELAMAT TINGGAL DARI RONNIE JAMES DIO





SELAMAT JALAN RONNIE

Penyanyi heavy metal Ronnie James Dio ( 67 tahun ) dari Black Sabbath meninggal dunia pagi ini kerana menghidap barah perut.

Ronnie menggantikan Ozzy Osbourne yang meninggalkan Black Sabbath. Ronnie juga berkerja dengan band-band seperti Elf, Rainbow, Heaven & Hell.

Ronnie James Dio akan terus dingati oleh peminat Black Sabbath.


• rockers melayu amat meminati heavy metal - pengaruh heavy metal jelas dalam rock melayu



33 ulasan:

C++ berkata...

Bhai TT...

Gua dah lama tak dengar lagu Black Sabbath... teringat la pulak zaman gua layan Iron Maiden, Black Sabbath, ACDC, Led Zepplin ..... huh... 70'an dan 80'an ....

Tanpa Nama berkata...

manusia mmg akan mati..tp ronnie tin nggalkn SiGn of RoCk sampai bila2..Kasi PecaHHHH!!!!!!!!!!!

crayon berkata...

keep rock on!

Rugged muslim berkata...

Ronnie James Dio walaupun zaman berubah dikalangan 'metal artist' tetap mengekalkan identiti muzik yang asal - keras tetapi punya melodi tersendiri. Lagu kegemaran :- Egypt, We Rock , Holy Diver . Kehilangan besar bagi peminat muzik 'heavy metal' senior dan old school. "Sail on ,sing a song, carry on, cause WE ROCK!!!" -Heavy metal will never die.

Tanpa Nama berkata...

James Dio ni memang faveret gua dulu2 waktu berhingus. Apa semua pemuzik yang aku minat, semua sudah mengadap ilahi. Dari Kurt Cobain, hinggalah ke Jimi Hendrix.

Takpelah...Hidup ini tidak lama, kalo nasib baik, umur leh cecah 50-90 tahun. Mati yang lebih lama sementara menunggu kiamat, mungkin 10 tahun, mungkin 50 tahun, mungkin 100 tahun, mungkin beribu2 tahun, mungkin berjuta2 tahun lagi, mungkin akan ada zaman2 lain berbillion tahun lagi.

Siapa tahu, jadi tentukan sendiri bekalan dan amalan yang akan kita bawa menghadapi masa2 mati selepas hidup dan hidup selepas mati.

Enjoy tetap enjoy, dadah isap jugak, berpada2lah. Masa muda, dan masa yang tertinggal, penuhilah kembali untuk mengadap ilahi.

kpasu guy berkata...

Banyal lagu dari Ronnie yang popular adalah Rainbow dan selepasnya DIO. Hanya satu lagu saja yang hit untuk Black Sabbath iaitu 'Heaven and Hell'. Salute untuknya. Dia adalah lagenda untuk muzik Rock

Hashim berkata...

R.I.P.............Dio

No more War Pigs.............

Tanpa Nama berkata...

Wehh TT..
Ko pun heavy metal gak..
Ramai pengikut...
Letak la "follower" kt blog nie..

Metalbail berkata...

Hmmm Ronnie James Dio dah mati.... Papa rock version kenit (tapi suara jantan). Gua suka lagu-lagu dia masa ngan Black Sabbath dan Dio. Among the favourite, The Mob Rules, Don't Talk to Stranger etc etc

Real Ngancokwak berkata...

Hails heavy metal...rock bersama real ngancokwak di facebook

Fa-T berkata...

heaven n hell...

LoveLoveLane berkata...

another one, gone. so sad..tapi rock tetap rock!

Tq so much for all your update malam semalam. you're right. memang latest news, takleh lawan dengan website lain! appreciate that & keep it up!

Tanpa Nama berkata...

Bro,
semalam Deep Purple at Genting....was fantastic...

Tanpa Nama berkata...

sangat mengejut secara tiba-tiba dio mati ...
tribute to dio , memang paling best
apa yang dia buat adalah bersama tony iommi geezer butler bill ward dalam album heavy yang paling terbest sepanjang zaman - heaven and hell dengan lagu paling best neon knights , chidren of the sea die young lonely is the word walk away lady evil wishing well & heaven n hell dan album - mob rules dgn lagu turn up the nights

Tanpa Nama berkata...

Wuh...terkejut sey dgn berita ni...

tq bro isham utk berita ni...
dunia rock telah kehilangan otai yg kental...

Holy Diver...Dont Talk To Stranger..antara yg menyentuh jiwa sey....

salute to ronnie james dio..hail to old timer...

shahmetal berkata...

"Enjoy tetap enjoy, dadah isap jugak, berpada2lah"

bodoh mana yg ckp ni wakakakka

Rattlehead berkata...

RIP....kononnya hahaha...WE ROCK!!!!!

Taufik Asmady berkata...

Memang mengejutkan, tapi semuanya dah tertulis. Tapi yang nyatanya Ronnie James Dio memang my favorite metal singer, just listen to the way he sang. Gua memang layan Dio sejak belasan tahun until now early 40, tak pernah jemu. Dio punya music will lives on and on and on... "There no back door to heaven, just a front door to hell!" - Locked Up The Wolves (RJD)

Din Binjai berkata...

Don't talk to strangers
Mmmmh

Don't talk to strangers
'Cause they're only there to do you harm
Don't write in starlight
'Cause the words may come out real

Don't hide in doorways
You may find the key that opens up your soul
Don't go to heaven
'Cause it's really only hell

Don't smell the flowers
They're an evil drug to make you lose your mind
Don't dream of women
'Cause they only bring you down

Hey you, you know me, you've touched me, I'm real
I'm forever the one that lets you look and see and
Feel me
I'm danger - I'm the stranger

And I, I'm darkness, I'm anger, I'm pain
I am master
The evil song you sing inside your brain
Drive you insane
Don't talk

Don't let them inside your mind, yeah
Run away, run away, go!

No - no

Don't let them in your mind
Protect your soul

Don't dance in darkness
You may stumble and you're sure to fall
Don't write in starlight
'Cause the words may come out real

Don't talk to strangers [Don't talk to strangers]
'Cause they're only there to make you sad
Don't dream of women
'Cause they'll only bring you down
Yeah

Run, run, run, run away!

Tanpa Nama berkata...

tuhan rock kapak mati...kkakakakaka.. di bawah sedar ramai nak ikut bersamanya ke neraka kejayaan buat freemonson hahaha...

Tanpa Nama berkata...

"Enjoy tetap enjoy, dadah isap jugak, berpada2lah"

Ronnie James Dio tak hisap dadahlah! tolong sikit....

Besi Karat berkata...

tanpa nama 14.11 - betul cakap kau tu.orang memang suka dgn teori & konspirasi ni.terutama melayu.sebab tu la ramai melayu suka dgn rancangan realiti mcm AF,Mentor,Mencari jodoh dll.kan kan?

kahkahkah!

RIP Dio!

Tanpa Nama berkata...

siapa kata dio cuma ada 1 lagu hit masa black sabbath? habis lagu wishing well dan lain2 tu apa?

org melayu memang suka heavy metal sebab lirik lagu2 rock barat banyak mempersoalkan isu2 nyata dalam kehidupan (real life issues) dan isu2 berat/serius - perang, penindasan, kezaliman, kebebasan dll. malangnya, lagu2 "rock" melayu (kununnya) lembik lentok dan hanya banyak menangis pasal lepas satu, satu makwe tinggalkan dia (memang patut pun!)

besi karat, lagi 1 jenis rancangan tv yang melayu sukaaaaaaaaaa sangat tengok selain program realiti ialah: rancangan gosip pasal kehidupan artis - siapa teman/pasangan depa, lauk apa depa melantak, berapa kali depa basuh setokin, apa warna seluar dalam depa pakai hari rabu, dll..

apa2pun, ronnie james dio tetap seorang legenda (nasib baik gua dapat pergi konsert dia sekali masa gua muda2 dulu kahkahkah)

peace!

Tanpa Nama berkata...

mangkok2 yg tak tau rock kapak ni
ronald james padavona ni yang kemdian dikenali sebagai ronnie james dio yang mula2 perkenal tanda horn devil tu memang melalui pelbagai band sampai band sendiri dia dengan nama dio tapi dia ni yang bestnya - paling best : black sabbath la dan satu lagi rainbow, yang satu dengan ritchie blackmore rainbow dan satu lagi sabbath dengan the great tony iommi dan geezer butler dan bill ward kadang vinnie appice , dengan rainbow album long live rock n roll dan album rainbow raising , dengan sabbath mula-mula lepas ozzy osbourne kena tendang tony iommi depa sabbath buat album rock metal sabbath yang paling best lagi best dari mana2 album ozzy (nota: album sabbath dengan ozzy dari album pertama , then paranoid sampai sabotage adalah album2 metal paling best)- tapi heaven and hell paling best bukan setakat lagu heaven n hell tapi kesemua 8 lagu , paling best - neon knights , kemdian menyusul album yang best juga yang bawa satu perubahan , metal 80an datang dari album itu yakni the mob rules kemdian album konsert live evil tapi lepas tu dek kerana ego masing2 maka dio berpisah dengan sabbath buat holy diver dan lain2 , yang album2 band dio ni biasa-biasa je .. sayang patut dio kena continue lagi dengan sabbath untuk 2,3 album lagi dan sekarang dio dah mampus ..... - gua ni memang peminat black sabbath gile dari first sabbath album tahun 1970 dengan ozzy sampai ke dio sampai sempat satu album dengan ian gillain - penyanyi deep purple - born again , yang lepas2 tu gua tak berapa layan sangat sabbath , tapi dio memang one of the very powerful metal singer selain bon scott ac/dc - highway to hellll...

Holden Caulfield berkata...

RIP Dio!

p/s:salahkah kalau gua cakap Dio lagi best dari Osbourne?

Voltan berkata...

sedih gua....salah satu influence gua sejak dio dlm rainbow...nak nangis gua....lagu dia memang evergreen....holy diver,we rock,stand up and shout,don;t talk to strangers,hear n; aid,dream evil dan banyak lagi lagu....

Rest In Peace Dio....terima kasih kerana menghiburkan gua...

Tanpa Nama berkata...

Bior dia mampuih!
Bior ubn pun mampuih!
Bior amco jugak mampuih!

Yang tak baik tu bior copek mampuih!

Bila yang tak baik tu dah mampuih, barulah aman damai dunio nih!

Tanpa Nama berkata...

Bagi gua, lagu2 ramlah ram lebih bermutu dari lagu rok kapak mamat nih.

Daripada gua dengar lagu rok kapak mamat ni, baik gua layan lagu dangdut.

Paling koman pun, gua akan layan lagu ghazal dan zapin. Say no to rok kapak!!

Lu setuju ka bro??

Non-Regimental Individual berkata...

Bukan saja kepada rock kapak,banyak berpengaruh kepada pergerakan underground jugak.

Aku lebih minat Sabbath zaman Ozzy.lagipun album paling ikonik Sabbath ialah "Paranoid" ketika zaman Ozzy.dan of course "Sabbath Bloody Sabbath"

tapi album2 Sabbath dgn Dio mcm "Mob Rules" dan "Heaven and Hell" pun hebat.

Black Sabbath ni antara 6 bands paling berpengaruh dlm sejarah musik rock.5 bands yg lain - Led Zeppelin,Beatles,Pink Floyd, Rolling Stones,Queen.budak2 sekarang terutama yg claim diri tu 'indie' jgn jd bodoh sombong.sila ketahui sejarah. wajib tahu dan layan karya2 otai2 ini.tanpa mereka,takkan ada musik2 yg korang layan sekarang.sila baca apa yg org2 seperti Kurt Cobain,Eddie Vedder,Ian McKaye,Thom Yorke,Billy Corgan,Thurston Moore,Kevin Shields dan lain2 cakap tentang pengaruh2 mereka,dah tentu dipengaruhi setidak2nya satu atau dua otai2 tu.

peminat2 Hujan dan Bunkface mesti ternganga tergaru2 kepala tak tahu sapa Dio dan Black Sabbath kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

apa hang suma cakap nih. pasai rock kapak hang bukan main hapai. Cuba hang bukak Quran, hang hapai ka makna dan lain-lain yang berkaitan dengannya. Hangpa suma nak jadi apa ni. nak kena kapak kat kepala hangpa ka?

meh la pegi ngaji mukadam drpd hangpa dok nak layan rock kapak tu. tak pekdah nye. Buat pening kepala ada laa!

pada hangpa layan rock kapak tu, baik hangpa bagi makan ayam ka, pegi bendang ka, pegi surau ka. hangpa ni jangan la dok melalut pasai rock kapak lagi nooo! tak pekdoh.

pi ambik ayaq sembayang. pi sembayang isyak nooo!

sifu m sapu berkata...

di m'sia ni ramai yg main rock ganja ... tunjuk ajar sifu ... m nasir kah kah kah kah kah .... seniman kutu jalan

Tanpa Nama berkata...

Tanpa nama 2010 Mei 17 23:20;

Cantik punya ayat, habih sekoq tak berani komen apa yang tuan khabaq. Kapakhilang, rock hilang, metal hilang; habih semua diam! Kah! Kah! Kah! Tapi ok juga semua tak komen tuan, itu menunjukkan yang rock-rock ni beriman lagi dan ana cukup yakin depa ni bila sampai masa untuk berjihad, rasa-rasanya lah Insya-ALLAH depa ni barisan hadapan sekali, AMIN.

Satu lagi TT,
"Ronnie juga berkerja dengan band-band seperti Elf, Rainbow, Heaven & Hell."
Setahu teman takdak band nama Heaven & Hell,lagu ada la nyanyian mamat yang dah mati ni. Dan tak salah masa tu dia buat solo album bernama "DIO". Tak salah teman la kan.

Bekas Peminat Heavy Metal Rock

Tanpa Nama berkata...

@ Tanpa Nama 2010 Mei 18 03:42

Heaven & Hell wujud 2006-2010.dia 'touring band' oleh Dio n 4 bekas ahli Black Sabbath.band ni khas tuk main lagu2 Sabbath zaman Dio.