Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Khamis, 22 Julai 2010

DALAM GUA KASSIM BABA





COMING SOON - MIDNIGHT SHOW





KERANA PASIR UMNO SELANGOR PECAH - mkini

Persaingan di kalangan pemimpin Umno Selangor dalam mengutarakan isu pasir kini dilihat semakin ketara, terutama di antara kem penyokong Khir Toyo dan Noh Omar.

Kedua pihak dilihat saling ke hadapan dalam mengutarakan isu kecurian pasir yang kian membelenggu pentadbiran Selangor di bawah Pakatan Rakyat, namun usaha ini berlangsung secara berasingan dan tidak secara bersepadu.

Pada 11 Julai lalu, Khir yang juga ketua pembangkang DUN Selangor, bertindak membawa media ke kawasan melombong pasir di kawasan Kampung Bukit Changgang di daerah Dengkil.

Kemudiannya, pada 14 Julai pula, Noh pula memberi kenyataan kepada media selepas meninjau aktiviti pengeluaran pasir, dengan menaiki helikopter di sekitar Dengkil, Kuala Langat dan Batang Berjuntai.

nota:
retak retak makin jelas
ini bukan kerana pasir
ini pertarungan garis politik melayu
satu kem di kepali oleh sembab
satu kem di kepalai oleh mat mongol


apa yang mereka rebutkan?

mereka sedang berebut ghanimah a.k.a harta rampasan perang
bukan berebut hal melayu atau islam


ini realpolitik

1 – sungai besi ini projek daim – rosmah sudah rembat
2 – jalan peel – ini projek daim – rosmah sudah rembat
3 – plus highway – daim nak balik – mat mongol buat tak layan

tunggu dan lihat
lihat dan nanti
pasir pasir ini
hanya nak rabun kan mata kah kah kah


20 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bahagian 1 : Cukai-Cukai Di Malaysia Yang Kita Separa Sedar Kewujudannya

Cukai jualan atau sales tax adalah satu bentuk cukai yang dikenakan hanya pada satu peringkat kepada barangan import dan beberapa jenis produk tempatan apabila produk itu sudah diimport masuk,atau pada ketika barangan itu dijual.

Kadar bayaran :
a. 5% untuk buah-buahan import,bahan makanan dan bahan binaan
b. 10% untuk barangan harian
c. 20% untuk barangan alkohol
d. 25% untuk produk tembakau

Cukai servis atau service tax adalah cukai yang dikenakan kepada barangan-barangan dan servis2 apabila dijual atau disediakan dalam premis-premis tertentu seperti hotel dan sbg.Produk yang dikenakan cukai servis adalah produk tembakau,produk beralkohol dan minuman.(Sebab tu makan minum kat hotel mengarut2 harga dia)

Servis-servis yang disediakan yang dikenakan cukai servis pula adalah :

1. penyediaan bilik sebagai tempat penginapan
2. penyediaan premis untuk meetings, conventions dan persembahan fesyen dan budaya
3. health services
4. professional and consultancy services provided by legal
5. engineering
5. surveyor,
7. architectural
8. accounting
9. advertising
10. consultancy
11. provision of accommodation and food by private hospitals and credit cards companies.

dan BANYAK LAGI .....firms, insurance companies, motor vehicles service and repair centers, telecommunication services, security and guard services, recreational clubs, estate agents, parking space services, courier service firms, dentists, veterinary doctors


............

Tapi,sebab nak senang punya pasal,aku listkan lah macam ni aje cukai2 yang aku tau sebab benda2 ni yang aku rasa setiap masa.

1. Cukai kereta yang maha tinggi
2. Jika cukai kereta maha tinggi,cukai motorsikal super maha tinggi
3. 5% tiap-tiap kali makan Kentucky,McDonald dan lain-lain francais makanan
4. Duti hiburan 20% yang ada setiap kali anda tengok wayang
5. Cukai pendapatan kepada mereka2 yang bergaji lebih RM2500
6. Cukai pintu kepada pembeli rumah
7. Kredit kad servis tax RM50
8. Cukai kepada harga rokok
9. Cukai jalan dan insurans
10. Tol adalah satu bentuk cukai bila jalan percuma macam gampang.

Kalau ada sesiapa nak kata PR poyo sebab janji macam ni?

Biarlah dia nak poyo sekalipun.At least diorang memikirkan sesuatu yang menguntungkan rakyat.

Always pick the lesser evil.Point aku post benda ni senang aje;


"Mana-mana cukai sekalipun walaupun yang dikenakan ke atas syarikat-syarikat itu sendiri,biasanya yang membayarnya adalah kita, pengguna."


Ada sesiapa nak tambah lagi cukai-cukai yang kita kena sehari-hari?

Tanpa Nama berkata...

Salam Pak TT... biar le puak-puak UMNgOk nak bergaduh@ berkuntau@ berbunuh@ berbom ngan C4... kitorang pedulik hapa... selama ni dorang sombong... tak pedulik rakyat susah... wat ape nak amik tau hal dorang..

umar al khattab berkata...

...
sudahlah noh omar khir toyol

kau orang sama saja
mewujudkan melayu lemah & bodoh sombong di kuala selangor - tanjung karang - sabak bernam

mujur Allah Ta'ala menyelamatkan orang-orang melayu jawa yang kuat & rajin kerja disana,,, dibawah PAS akhirnya

dari terus menjadi alat menyokong umno & menjadi bodoh selama-lamanya

siapa yang mewujudkan budaya;

berkaraoke sampai lupa waktu solat semasa kenduri
pembaziran makanan semasa pagi raya bertukar-tukar juadah
pembaziran nasi & lauk pauk lebihan nasi ambang bawa balik berkat
budaya mengagungkan duit sampul ketika hadir kenduri hingga dibangga-banggakan

umno memang parti yang menggelapkan hati!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

kahka kahak kahk khaks haks kahs kat malaysia nihs takde yang betul...mat monggol mat sembab mat umno sumer salah...yang betul adalah mat ganja mat klantan mat dap dan yang terrrrrrrrrrrhebat sekali adalah mat bontoti allewatti...kah kah kah kahs hakkkk ptuihhh



haks haks haks hak kah kah kahhhh kahhhhhak kah kah kah kah..so pakat2 kita racun sedara mara kita adik akak abang nanti PRU 13 kita sokong parti2 mat bontoutti allewatti....kah kah kah...sama itu mat toncit murtad altundaaaaaa kah kah kah supaya mat bontotii al lewatti dapat jadiks perdana menteri ganti mat monggol kah kah kah supaya mat sembab geget jari makan habuik amacam tukar tiub bekas mat kaki pot kah kah kahkaha...

Tanpa Nama berkata...

meracun aje lu ni bro...

Tanpa Nama berkata...

Bagus juga sekurangxnya pencacai 10:09 telah faham bahasa TT. Senang lah kita nak perbetulkan yg mana kusut yang mana tegang. Walau pun pemahamannya songsang, itu tidak mengapa. Itu adalah kejahilannya. Kitab bagi nya adalah kitab umno. Apabila dia dah khatam kitab umno tu dan berfikir seketika depa akan sedar bahwa kitab tersebut telah jauh menyimpang dlm fitrah manusia... yg nak kan keadilan .......

umar al khattab berkata...

...
tanpa nama 2010 Julai 22 09:37

...wa-caya-sama-lu bro!!!!

teruskan dengan bahagian2 yang seterusnya!!!!

ha ha ha berkata...

Ha ha ha..

Salam Bro..dari aku ikut Mat Monggoli ..garenti Bengkrap..baik aku ikut Anwari ...sebab dia tak kata boleh bengkrap..ha ha ha..

Adik abang kakak..pak cik makcik ..meh kita tolak BN..pasai kalau kita undi BN tentu Bengkrap ..tak percayo tanya Idris Jala..Pak Menteri Al-Monggoli...ha ha ha.

Lagi satu ..cuki yang tak nampak ..ialah Duti Import..sebagai contoh ..duti Import Kereta lebih dari 100% ..ha ha ha.

mosabit berkata...

pencacai 10:09 ni ..kesian dia...dia ni adalah satu dpd 3 juta ahli umno yg setia ( yer ker tu 3 juta?) kepada umco.....

rakyat kita ada 28 juta... tolak 3 juta?..ada 25 juta yg sangat sangat suka umco ni kojol.....

kasi can lah pencacai 10:09 ni gumbira....kita demokrasi...lagi ramai masuk blok tt ni lagi baik...

kah kah kah kah kah kah ....

tambahan... pasal cukai..semalam aku pi servis keter buruk aku ...pun kena cukai perkhidmatan
5%.....AJER CILAKER..

Tanpa Nama berkata...

cukai?

kalau aku seorang pekerja, aku tak kisah bayar cukai. cukai tu bagus. penduduk perancis bayar cukai sebanyak 22% dari gaji tahunan mereka, so kalau gaji mereka 24k euros setahun, so diorang kena bayar 5280 setahun. memang banyak, tapi..

1. perubatan di Perancis adalah percuma. doktor & ubat tak disekalikan. contohnya, kau sakit pergi jumpa dr. ambil prescription, pergi farmasi ambiklah ubat. kena sakit apa pun tak kisah. pendek kata, free..

2. sekolah di perancis juga free, bukan konon2 free mcm kat m'sia yang kata yuran dihapuskan tapi kalau ada 10 ringgit boleh anak kau sekolah? atok la free, yuran kerusi, tshirt sekolah, pibg, apatah, kalau di perancis, kolej komuniti ke, sorbonne ke, semua free. lepas qualification, masuk la U, sebab tu orang Perancis ade 2-3 degree pun susah dapat kerja, tapi adakah mereka merempat?

3. public transportaion tak yah cerita lah. sangat efisyen, anda tak perlukan personal transportaion kecuali nak bergaya.

4. cuti MC, Medical certificate di perancis ialah unlimited, dan company akan bayar gaji kau termasuk elaun2!. ye lah, kalau dah aku sakit, boleh ke aku limitkan sakit aku tu sebanyak 14 hari je setahun? kalau tak sakit, kita pun takkan mengada2 nak ambik mc kan?

5. 30 hari cuti berbayar akan diberikan pada setiap individu untuk pergi bercuti. Sebab untuk mengelakkan stress. Wajib ambik dalam setahun.

6. Waktu kerja maksimum seminggu utk rakyat perancis ialah 35 jam sahaja. kerja lebih? balik rumah. cuti

( rujukan dari buku micheal moore, mike's guide to election 2008 & stupid white men)

Kalau hidup macam ni aku tak kisah pun pasal tax aku kena bayar kat kerajaan. Memang rumah/real estate kat sana mahal gila, tapi buat apalah rumah besar2 tapi aku takut kalau aku kena heart attack, ambulance tak sampai2 sebab rumah aku jauh, public transportation langsung takde, pastu bila bawak kat hosp, hospt taknak terima aku kerana takda kad insurance( banyak terjadi kat m'sia ye, kita je tak didedahkan dengan cerita2 nih). homeless pun tak apa.

tak perlu cerita pasal tax makanan la, sebab sumber tu kita tak boleh nak control, basic health care & education dulu. aku tak harap la negara kita sampai ada cuti vacation berbayar tu tapi kalau education & health care ni betul2 free, memang lepas lah beban paling besar yang kita tanggung.

sebab tu aku doubt bila pakatan rakyat kata nak hapuskan cukai, peniaga2 ( kesatuan yang kontrol harga barang, kau ingat kerajaan yang buat? malam sikit) akan cakap, orang dah banyak duit sekarang, mari kita naikkkan harga barang, kalau memang betul peniaga2 ni patuh dengan kerajaan, kenapa bila ada pm umumkan gaji kakitangan kerajaan naik, harga barang pun naik jugak?

apa gunalah semua orang gaji 5000 tapi value duit tu kecik, lama2 duit kita jadi rupiah, pm gomen sekarang cuba bodohkan orang dengan kata nak naikkan gaji, apalah rasanya naik gaji kalau semua barang keperluan naik sama ?

Tanpa Nama berkata...

TANPA NAMA 2010 Julai 22 11:49

memang lah best dengar kemudahan rakyat perancis dapat. tapi, semua tu kena melalui satu peristiwa lampau yang menjadikan sesama perancis bunuh membunuh antara pihak kerajaan dan rakyat.

revolusi perancis.

takkan tak ingat? itulah peristiwa yang menjadi punca utama kebebasan hak asasi rakyat perancis, tapi, di bayar dengan harga mahal iaitu nyawa.

try tengok sanggupkah kau nak mati dan bergadai nyawa demi hapuskan cukai?

Tanpa Nama berkata...

anon 2010 Julai 22 15:20,

tak perlu berbunuhan sesama kita..

kita cuma perlu ajar BN dalam PRU 13 je untuk realisasikan revolusi Malaysia...insya allah!

Tanpa Nama berkata...

salam semua
pada aku cukai tetap perlu, tapi format pelaksanaan dan kadarnya perlu diolah supaya tidak terlalu membebankan mana2 golongan rakyat.

cukai pendapatan yg dimaksudkan oleh sdr husam misalnya, adalah satu usaha baik jika diberi pelepasan sementara, cthnya 1-2tahun, bukan selama2nya atau utk jangkamasa terlalu panjang. mungkin utk yg berpendapatan rendah dan sederhana diberikan lebih ruang kelegaan sedikit masa utk kembali menarik nafas sebelum meneruskan marathon membayar pelbagai cukai (pendapatan, pintu, jalan, barangan, perkhidmatan, ekspot, impot). tetapi aku tetap ingin mengingatkan sdr husam bahwa golongan yg lebih tertekan dgn segala bentuk cukai ini ditambah lagi kenaikan harga segala macam barang berpunca dari subsidi utk rakyat yg ditarik, adalah golongan pendapatan sederhana dan rendah terutama di bandar2 (lihat ulasan aku pada kenyataan husam sebelum ini).
cukai penting sebagai pendapatan tetap bagi sesebuah negara malah sebagai pendapatan dalaman, utk perbelanjaan asas dan pembangunan. dengan cukai, negara tidak terlalu bergantung pada faktor luaran (foreign direct investment, ekspot bahan mentah dll) yg amnya adalah di luar kawalan kita dan tidak begitu menentu. ini bukan bermakna negara tidak perlu bijak berusaha mencari sumber2 luaran tersebut, tetapi ianya tetap pada amnya adalah di luar kawalan. jadi cukai merupakan sumber tetap yg lebih terjamin stabil. pada masa sama, struktur cukai ini tidak boleh pula terlalu menjadi talian hayat pada kerajaan sehingga ianya membebankan segolongan rakyat. oleh itu kena lah seimbang, berdasarkan kehendak dan ulasan rakyat dari setiap lapis golongan, bukan ikut sukahati menteri yg pegang kuasa (dan pegang bermacam2 subsidi sebagai pemegang jawatan tinggi tetapi tidak dipanggil subsidi sebaliknya dilabelkan sebagai pelbagai jenis elaun atau pelepasan!)

satu saja yg bagus oleh kera bn selama ini ialah cukai pendapatan juga tidak prejudis terhadap ugama, maksudnya jika muthu bukan islam sama jumlah gaji setahun dan sama pula jumlah pendapatan kena cukai dgn ahmad berugama islam, maka jika muthu kena bayar cukai pendapatan 1000, ahmad pula kena bayar zakat 300, maka ahmad hanya perlu bayar baki 700 dalam bentuk cukai pendapatan, tidaklah perlu ahmad keluar sehingga 1300 akibat zakat tokok cukai pendapatan.

yg penting, rakyat pendapatan rendah dan sederhana sangat memerlukan ruang bernafas dalam keadaan ekonomi meleset. dan kera bn perlu lebih bertanggungjawab mengaku bahwa ekonomi negara yg meleset pada 1998 sebenarnya belum pernah pulih ke tahap memuaskan, terutama pada sebilangan sektor2 paling terkesan - hanya beberapa golongan sahaja yg telah dapat 'menyelaraskan' semula kewangan perniagaan/peribadi mereka selepas sekitar tahun 2000 hingga 2008, sebelum ekonomi dunia goyah semula. jangan kera bn asek nak kelentong rakyat biasa yg hanya mampu berlandaskan apa2 statistik yg dilaporkan media2 arus perdana saja, bahwa our economic fundamental is strong, seolah2 ekonomi semua golongan rakyat negara ini kekal kukuh!

-average joe-
klakka-la.blogspot
klickdefella(klakka-la)

Tanpa Nama berkata...

salam semua
pada aku cukai tetap perlu, tapi format pelaksanaan dan kadarnya perlu diolah supaya tidak terlalu membebankan mana2 golongan rakyat.

cukai pendapatan yg dimaksudkan oleh sdr husam misalnya, adalah satu usaha baik jika diberi pelepasan sementara, cthnya 1-2tahun, bukan selama2nya atau utk jangkamasa terlalu panjang. mungkin utk yg berpendapatan rendah dan sederhana diberikan lebih ruang kelegaan sedikit masa utk kembali menarik nafas sebelum meneruskan marathon membayar pelbagai cukai (pendapatan, pintu, jalan, barangan, perkhidmatan, ekspot, impot). tetapi aku tetap ingin mengingatkan sdr husam bahwa golongan yg lebih tertekan dgn segala bentuk cukai ini ditambah lagi kenaikan harga segala macam barang berpunca dari subsidi utk rakyat yg ditarik, adalah golongan pendapatan sederhana dan rendah terutama di bandar2 (lihat ulasan aku pada kenyataan husam sebelum ini).
cukai penting sebagai pendapatan tetap bagi sesebuah negara malah sebagai pendapatan dalaman, utk perbelanjaan asas dan pembangunan. dengan cukai, negara tidak terlalu bergantung pada faktor luaran (foreign direct investment, ekspot bahan mentah dll) yg amnya adalah di luar kawalan kita dan tidak begitu menentu. ini bukan bermakna negara tidak perlu bijak berusaha mencari sumber2 luaran tersebut, tetapi ianya tetap pada amnya adalah di luar kawalan. jadi cukai merupakan sumber tetap yg lebih terjamin stabil. pada masa sama, struktur cukai ini tidak boleh pula terlalu menjadi talian hayat pada kerajaan sehingga ianya membebankan segolongan rakyat. oleh itu kena lah seimbang, berdasarkan kehendak dan ulasan rakyat dari setiap lapis golongan, bukan ikut sukahati menteri yg pegang kuasa (dan pegang bermacam2 subsidi sebagai pemegang jawatan tinggi tetapi tidak dipanggil subsidi sebaliknya dilabelkan sebagai pelbagai jenis elaun atau pelepasan!)

satu saja yg bagus oleh kera bn selama ini ialah cukai pendapatan juga tidak prejudis terhadap ugama, maksudnya jika muthu bukan islam sama jumlah gaji setahun dan sama pula jumlah pendapatan kena cukai dgn ahmad berugama islam, maka jika muthu kena bayar cukai pendapatan 1000, ahmad pula kena bayar zakat 300, maka ahmad hanya perlu bayar baki 700 dalam bentuk cukai pendapatan, tidaklah perlu ahmad keluar sehingga 1300 akibat zakat tokok cukai pendapatan.

yg penting, rakyat pendapatan rendah dan sederhana sangat memerlukan ruang bernafas dalam keadaan ekonomi meleset. dan kera bn perlu lebih bertanggungjawab mengaku bahwa ekonomi negara yg meleset pada 1998 sebenarnya belum pernah pulih ke tahap memuaskan, terutama pada sebilangan sektor2 paling terkesan - hanya beberapa golongan sahaja yg telah dapat 'menyelaraskan' semula kewangan perniagaan/peribadi mereka selepas sekitar tahun 2000 hingga 2008, sebelum ekonomi dunia goyah semula. jangan kera bn asek nak kelentong rakyat biasa yg hanya mampu berlandaskan apa2 statistik yg dilaporkan media2 arus perdana saja, bahwa our economic fundamental is strong, seolah2 ekonomi semua golongan rakyat negara ini kekal kukuh!

-average joe-
klakka-la.blogspot
klickdefella(klakka-la)

Tanpa Nama berkata...

berok 2 ekor
sekor pegang telo
sekor pegang sapu
berok pegang sapu kasi sapu telo berok

Tanpa Nama berkata...

Mmg kita x harap PR nanti kalau memerintah boleh hapus semua cukai tapi at least yg besar2 mcm toll ka boleh kurang or lagi baik boleh hapus kan OK dari sekarang?x perlu sampai berbunuh2 punn..kerajaan kalau dah lama sgt memerintah mcm BN dia akan sesuka hati je rembat duit.Kita kena cuba tukar kerajaan.For sure kerajaan baru akan jaga dia org punya kualiti untuk PRU yg akan dtg kan..x cuba x tahu ma..kita rakyat bagi peluang then kita decide next PRU apa macam?

Tanpa Nama berkata...

salam lagi (maap yg tadi tu mula2 tekan dia kata aksara pengesahan salah, tu pasal hantar kali kedua)

tanpa nama 10:03, memanglah kita semua benciloya KERA BoNgok-UMNgOk tahap tercekik sekor anakbadak di anaktekak, tetapi kadang2 kita kena jugak ambik tau perihal depa termasuk isu dalaman, kerana itulah strategi politik bak kata tsun zu:
keep your friends close,
but keep your enemies closer
maksud keep closer itu ialah ambiltahu hal2 depa sebagai maklumat utk persediaan sendiri

dan jgn sekali2 pula termakan muntah KERA itu yg menaburkan gula2 selaras 25sen sekilo pada rakyat biasa dgn memberi gambaran seolah2 politik itu hanya hak depa, sering depa beri amaran, jgn politikkan isu ini, jgn politikkan itu, mudamudi kampus jgn bincang politik nanti kena auku, pembangkang jgn demo kerana politik nanti kena isa - semua itu kelentong yg karut kerana segala2 aspek harian kita, apa kita boleh makan, apa kita mampu minum, apa kita boleh pakai, apa kita mampu pakai, mana sekolah nak belajar, apa kursus boleh daftar, apa ubat boleh dapat, apa jenis ceramah boleh dengar, dan bermacam2 lagi, semuanya ditentukan oleh tak lain tak bukan orang2 politik yg pegang kuasa tu! jadi kalu depa ludah kat rakyat kata jgn politikkan sesuatu isu, ludah je balik kat muka depa, atau baling dengan kasut/ seliapr jamban! suka2hati kepala bewok dia nak dictate kehidupan org lain tapi taknak dengar apa perasaan & kehendak org itu! ptui!

-average joe-
klakka-la.blogspot
klickdefella(klakka-la)

Lang berkata...

cukai ni tidak menjadi kan orang marah.. syarat utama jangan bebankan golongan berpendapatan rendah...

kedua jangan monopolikan kuasa pengedar, pengimpot... kalau tidak kuasa harga ditangan mereka...

rakyat tidak akan marah jika cukai dikutip dan digunakan untuk manambahbaik perkhidmatan... kalau perkhidmatan dibawah garis yang minima... tentu pembayar cukai naik hangin..

dan juga jangan gunakan cukai untuk tujuan yang tidak mendatangkan faedah kepada rakyat... guna wang untuk rombongan perniagaan... hasilnya perniaga luar tak datang, oleh kerana rombongan diiringi oleh mereka yang takde kene mengena dengan pelaburan, dan jadual kerja rombongan lebih cenderung kepada bercuti... janganlah amalkan sambil menyelam minum air... nanti kembung...

nak melancung keluar duit sendiri macam rakyat yang lain jugak...

Tanpa Nama berkata...

Ade betulla @2010 Julai 22 16:30... kita bagi can la PR dlm PRK-13 ni... kalau hampeh PRK-14 nanti kita kasi tukar la...

mosabit berkata...

apa salahnya kita cuba try test angkat PR pada pru13 untuk jaga
malaysia 1....

kalau perangai macam umngok...kita humban diaorang pada pru14....

yg payahnya makcik pelda dan pakcik kampung ni....mereka kata kalau undi PR ..habis semua pokok kelapa sawit dan pokok getah tu lari...cikgu yg jadi su umno kg pulak kata...nanti mereka ilang jawatan...kerana sekolah akan dirobohkan ....

kah kah kah kah kah kah kah ...