Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 3 September 2010

SELAMAT BERBUKA PUASA




ALL CHANGE PLEASE !




SEMUA NAK YANG BARU

hari raya tak sampai seminggu lagi
semua sudah sibuk
janji telah di buat
program telah disusun

berar pulut telah di beli
ragi telah di keringi
kelapa sudah terkumpul
buluh sudah di pesan
daun pucuk kelapa sudah di temui
ayam kampong telah terkurong
daging batang pinang telah dibayar

hanya kedai bundle belum di lawati

tapai masih belum menjadi

seluar dalam bertukar
kasut bertukar
stokin bertukar
kelambu bertukar cadar bertukar
langsir bertukar

kalau boleh sang suami ingin bertukar isteri
kalau boleh sang isteri ingin bertukar suami
kalau boleh abang nak bertukar kekasih
kalau boleh kakak nak bertukar balak

kalau lah boleh alangkah indahnya dunia ini
kalau lah boleh betapa hebatnya dunia ini

kenapa hanya langsir yang di tukar ganti
kenapa hanya cadar yang di tukar ganti
kenapa hanya kasut yang di tukar ganti

all change please
kata pak gard di london underground

all change please
kita tunggu hari raya tahun hadapan

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

hari raya kita selalu tukar perabot baru, tukar langsir baru, tukar kabinet baru..
Nanti pilihanraya, jangan lupa tukar kerajaan baru, tukar menteri kabinet baru.. baru la betul..all change bro.

Tanpa Nama berkata...

kalo jodie maccam, musti hang gelak dialect dia kan...am garn yem tae wash me byat..hahaha... ini memang patut mi no spik inglis..

aku boring la dengan inglis skema ni...

Tanpa Nama berkata...

hairan ya betapa hebatnya kuasa raya yang boleh mempengaruhi ramai menukar barangan baru melainkan mendapat rohaniah yang lebih ceria. boleh dikatakan semua termakan dengan tuntutan raya baik yang kaya mahupun yang miskin yang raya ini adalah satu event yang datang sekali setahun. aspek kerohaniah tidak juga meningkat setelah berpuluh-puluh tahun berpuasa. dulu semasa miskin ummp raya terasa bagaikan wangian bunga, kini bunga boleh berwarna warni tapi tiada lagi aromanya, sama juga jika ke Mekah yang kini dikelilinggi batu konkrit bak seperti Dubai atau New York habis aroma rohaniah tapi ramai masih mahu berhaji keran keyakinan(faith0 yang sentiasa memanggilnya ke sana, mungkin sama juga berhari raya panggilan konsumerisme dan kebendaan memanggil kuat untuk berseronok pada permukaan saja.

Nur Misnan berkata...

salam brother..
kalau le isteri dan suami boleh ditukar ganti setiap raya menjelang
betapa indahnya manusia tersenyum..

huhuhuhu... tapi inilahdia keajaiban dan kebesaran Allah..
jika manusia mahu bertukar ganti yg baru termasuklah isteri/suami
maka dunia ni menjadi kucar kacir..

Apa yg penting skrg, azam baru. baru semuanya BARU

Husin Kg. Baru berkata...

Bro isham,

ini satu catatan yang indah... saya suka dengan tulisan seperti ini...

hajaribrohim berkata...

yey! kudos!!!

Tanpa Nama berkata...

'ALL CHANGE PLEASE', cakap pasal change-change ni teringat aku kat Grandpa Rice Orphan... 'Ok now, I've change my mode'... hik 3X

Tanpa Nama berkata...

"aspek kerohaniah tidak juga meningkat setelah berpuluh-puluh tahun berpuasa. dulu semasa miskin ummp raya terasa bagaikan wangian bunga, kini "

Saya setuju dengan cadangan ini .

mahaza berkata...

tukar-tukar ni propaganda kapitalis nak melariskan barangan seperti mana cokelat di hari valentine atau bunga ros. seperti kek pada hari krismas. di jepun ditambah pula dengan white day - jadik valentine day pompuan bagi lelaki cokelat hitam, wihte day lelaki bagi pompuan cokelat putih.
yang belum promosi adalah bercuti di hotel dan motel semasa hariraya. promosi hariraya belum cukup kuat lagi tetapi tidak hairan jika satu hari nanti jalanraya sesak bukan untuk balik kampung tetapi untuk pergi check-in hotel atau lapangan terbang sesak bercuti ke obersi

Tanpa Nama berkata...

ah orang melayu, tak kira la selagi dia bernama orang, tak kira orang itam ka, orang oren ka.. kemarin khutbah, orang melayu ni, kalo bagi nasihat... serba salah aku dengo, nak rasa teresak2 pun ada, nak kencin terbahak2 pun ada...

aku rasa Nabi Muhammad boleh surrender! Dia pun boleh meraung2 sambil menggelupor dari pagi sampai petang... dari petang hingga ke suboh...

sembang? semuanya cakap pandai belaka.. tapi mai tang kerja, buat kerja super kepala butoh!

nak cakap pasal apa? bersih? macam itu la bersih, macam ini la bersih.. tapi bersihnya orang melayu, macam tandas kat rumah dan masjid dia la. itulah tandas melayu.

pasal berjimat cermat? sama macam bik mama suruh rakyat berjimat cermat. tapi tengok la cara bik mama gi membeli belah, camana dia berjimat cermat?

berdegar2 boleh kiamat siot..hahaha...

Rembat Sama Dia! berkata...

Ada budak di sini, nama dia 'Nur Misnan', dia cakap "huhuhuhu... tapi inilahdia keajaiban dan kebesaran Allah..
jika manusia mahu bertukar ganti yg baru termasuklah isteri/suami
maka dunia ni menjadi kucar kacir.."

Komen aku: Janganlah tarik masuk nama Allah S.W.T ke sana sini sewenang-wenangnya.

Kalau dua insan akan hidup lebih bahagia sekiranya bercerai dan mencari pasangan yang lebih menyayangi dan hubungan yang lebih mantap, maka bagus jugak ini. Kucar-kacir kepala hotak hang la kucar-kacir.

Makcik aku bercerai cari org yang lebih baik, dia hidup bahagia sekarang, tau tak?!

Jangan cakap Allah tak bagi lah, Allah tak izinkah lah. Awak ni meluahkan pendapat sendiri tapi dengan merosakkan nama Tuhan jer.

Cukuplah.

Tanpa Nama berkata...

lawak level kambing, boss aku, gaji kami ni lebih2 sikit dari 1000... dekat2 raya ni, dia suruhlah kami pandai berbelanja... berjimat cermat... ini bulan romadon katanya... baeknya nasehat dia.. aku pun tersentuh hati.. zuhudnya nasihat melayu ni..

aku pun satu hari... singgah la rumah dia, ada hal, maklomla.. boss yang semakin rendah diri ni.. sambil nak tengok2 semiotik bukti zuhudnya cara dia bagi nasihat...

masuk saja pintu rumah, 4 bijik kereta mewah, 2 bijik beskal mountain bike yang mahal2, aku pernah tengok regenya kat shimano, malleh aku nak sebut regenya, 10k++ sebijik, yang memang jarang naik siot.. dan 2 moto mewah.. itu blom masuk rumah lagik.. luas...

katanya berkat rezki.. idup ini, kalo kita bersyukur, Allah tambah rezki kita.. aku menjadi semakin kaget! dalam hati: rezki haper, rezki merembatttt..hahahahaha

mulai saat itu, aku bergerak untuk menjadi kapitalis kecil2an... memang betul.. rezki meningkat mendadak kalo kita plan betul2 dan buat betul2 cara nak merembat... cubalah... jangan ragu2 menjadi kapitalis di malaysia... PR naik nanti pun, sistem kapitalis masih jalan lagi... depa tak janji pun kata nak mansuhkan sistem kapitalis ni...

mot berkata...

all change pleaseeeeee...

Tanpa Nama berkata...

Salam Bro,

Setuju benar dgn REMBAT SAMA DIA!

Masalah besar kalau penghujung cerita
tarik nama Allah.

Org species mcm nur Misnan ni yang kalau dgr org becerai mesti tak tidur mlm..muka bini dah hegot kena penampar dgn laki..dia kata sabar..sabar..tunggu..Allah maha Mengetahui!!
Dah rumahtangga tak aman, tak boleh hidup same , balik2 nasihat suruh baik semula..yang kena tendang bukan ko..bini dia bahlul!!

Sama jugak org yang tak kahwin2 dan lone ranger.. Nak sebok2 tanya kenapa tak kahwin?? Aku rasa org yang bertanya lagi sakit jiwa tahap kronik gila..

Ada internet asyik bukak laman si murai mengong..tu le benak dan bebal tak boleh diajar ..
All change lar...