Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 9 Oktober 2010

MENYAMBUNG SIRAH




MUZIUM JOHN LENNON



nota:
di muzium john lennon saitama tokyo
muzium ini telah di buka
pada oktober 9 tahun 2000
dan ditutup kelmarin
ini satelah 10 tahun dibuka

selama 10 tahun 610,000 telah
datang melawat termasuk tt.









JOHN LENNON
(9 October 1940 – 8 December 1980)

john hari ini kalau kau masih hidup umur kau 70 tahun
john hari ini anak anak muda masih memutar suara mu
john hari ini jika kalau kau masih hidup kau akan baca apa yang ditulis oleh fbi dan cia tentang dirimu.

john lennon kau anak muda dari kelas buruh
dilahirkan di wilayah buruh
setia kau adalah setiakawan kaum buruh

lalu kau memetik gitar
lalu kau berdansa beromba bercha cha
lihat lah apa terjadi
musik dan bunyi petikan gitar kau telah merobah dunia
suara kau telah mengoncangkan kuasa imperial anglo amerika

kau membawa anak anak muda turun ke jalan
kau membawa anak anak muda berani berjuang
kau menetang perang vietam
kau menentang kapitalisma
kau menentang kezaliman

kerana itu kau perlu di bunuh
kerana itu riwayat kau perlu di tamatkan
kerana itu kau di tembak mati

dari liverpool ke lima
dari london ke lipis
dari paris ke paraguay
dari hamburg ke hungary
dari dublin ke dubai
dari bombay ke baghdad
dari new york ke nairobi
kau adalah nabi untuk anak anak muda
kau tidak mati dihati mereka

john kaulah sang berani
kau merobah hati dan naluri anak muda

putarkan sekali lagi lagu itu
putar kan sayang
dengarkan gesekan suara

kau bayangkan betapa indahnya dunia ini

bayangkan dunia tanpa sempadan
bayangkan dunia tanpa negara
bayangkan dunia tanpa neraka
bayangkan dunia tanpa syurga
bayangkan dunia tanpa bangsa bangsa
bayangkan dunia tanpa merebut harta pesaka
bayangkan dunia tanpa warna kulit
bayangkan dunia tanpa wang ringgit
bayangkan dunia tanpa agama

betapa amannya dunia ini
betapa hilang lenyapnya perang
betapa indahnya hidup ini

john kau bukan sang mimpi
kau adalah nabi
yang merobah dunia ini

sesudah kau pergi
dunia silih berganti
tapi suara dan petikan gitar mu
tidak mati mati

mengikut kata khairil anwar
kau akan hidup untuk seribu tahun lagi

ah! putarkan sekali lagi lagu itu
putarkan sayang
biar aku meneruskan sirahnya!


UCAPAN SETIAKAWAN DARI LEBAI GOOGLE !





32 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Hippy days are gone by golly why are you dressed so badly.

cicit ngah layor berkata...

'nabi' yg diberanakkan diEngland membolihkan minum arak dan berzina.'nabi' yg diberanakkan diGanu disuruh menyembah manusier.'nabi,tg diberanakkan di Ganu bolih berdakwah pakai seluor pendek sambil hisap rokok.Dunier dah jadi dalca,ajaran Nabi akhir zaman tak mau dipatuhi.

Imagine berkata...

http://www.youtube.com/watch?v=VM0Z75KEd_o

john lennon - imagine

lagu paling hebat dalam sejarah pembuatan lagu :)

asyMok_Aambo berkata...

i love u Tukar Tiub.

Tanpa Nama berkata...

Lagu wajib untuk karaoke, John Lennon - "Jealous Guy"

Tanpa Nama berkata...

POWER TO THE PEOPLE!

Power to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the people, right onSay you want a revolutionWe better get on right awayWell you get on your feetAnd out on the streetSinging power to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the people, right onA million workers working for nothingYou better give ’em what they really ownWe got to put you downWhen we come into townSinging power to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the people, right onI gotta ask you comrades and brothersHow do you treat you own woman back homeShe got to be herselfSo she can free herselfSinging power to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the people, right onNow, now, now, nowOh well, power to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the people, right onYeah, power to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the people, right onPower to the peoplePower to the peoplePower to the peoplePower to the people, right on

More lyrics: http://www.lyricsfreak.com/l/lennon+john/#share

1Crony berkata...

Woit! Bro TT! Lu ni kalu nak puji atau sembah John Lennon sekalipun berpada-padalah, jangan sampai akidah peminat Lu pun akan terikut-ikut sesat dan terlalu sekular macam Lu. Gua pun amat minat sama blog berunsur komen dan ilmu mantik Lu, sebab umur Lu pun sudah lebih separuh abad. Sejauh manapun Lu pegi dan setinggi mana pun pengalaman Lu, kepada Allah jua lah perhentian kita. Rumah akan kata pergi dan kubur akan kata mari. Maaf lah kalu Lu bukan sekular, tapi selama yang Gua kenal, Lu memang bapak fahaman sekular.

Holden Caulfield berkata...

Hisham,

Hari ni hari ulangtahun ke 43 Che Guevara mati dibunuh.

Sama-samalah kita ingati juga.

Dunia ini milik anak muda.

Tanpa Nama berkata...

dah..dah.. lah tu isham oii!
kau tu dah nak masuk level warga emas... yg dah mati, tu biar matilah, tak payah nak dipuja-puja lagi...
kahkahkahkahkahkah

Tanpa Nama berkata...

1crony!SEKULAR FOR LIFE LA BEB!baru laa dinosour status quo cam lu orang nie mampos!pergi mampos dengan tamadun!nantikan api insereksi rakyat!!!!!

UMNO Bongok berkata...

apasal ko makin lama, makin macam din beramboi la pulak TT???

Tanpa Nama berkata...

apa la kata john nabi pada ank muda,,saya pun suka..tapi tak lah sampai nak samakan dgn nabi..salah tu che hisyam

cicit ngah layor berkata...

JOHN LANUN DALAM KENANGAN.........JOHN KAIRI DAN JOHN BREHING APER MCM? SENYAP JER..

Tanpa Nama berkata...

bang budin,aku masuk blog kau ni hari2,sebab nak gelak!kah kah kah

walaupun tak semua perkara aku setuju dgn kau,

penulisan kau ni bagus,tapi ada part yg aku tak suka!

btw,kah kah kah!

Tanpa Nama berkata...

Dunia tanpa agama...? Mana mau lari bro...lu ingat lu boleh lari dari Tuhan ka? Ada ka mat biul yang nak ikut 'nabi' john lennon ka?

Tanpa Nama berkata...

sorry lah bro...aku orang muda tapi tak pernah aku tampal title 'nabi' kat John Lennon...aku ada kepala otak nak beza nabi betul dengan nabi palsu....Apa pasal orang macam kau konon bijak pandai...tapi boleh pagi title kat John Lennon? Nabi betul pun aku tahu kau tak ikut...kau buat lak nabi palsu...suruh anak muda ikut? Bebal benor ke anak-anak muda otak marxis ni?

Tanpa Nama berkata...

damn great, John was a prophet. Hisam pedulikan jek, keep on giving HOPE FOR PEACE AND LOVE. Ethnocentric people all around here. LOVE JOHN LENNON, R.I.P in heaven :-)

Tanpa Nama berkata...

Ya Allah , tiada yang mendatangkan kebaikan melainkan Engkau , dan tiada yang menghilangkan keburukan melainkan Engkau, Tiada upaya melainkan dengan Allah swt.

....sungguh manusia dalam rugi melainkan yg beriman, berbuat baik, berpesan supaya benar dan berpesan agar bersabar. mafhum surah al-'asr.

- sobat di speker koner mu -

sahabat berkata...

Berbahagialah orang yang sering menjaga perkataanya.

Tanpa Nama berkata...

Cicit Ngah Loyar dari Senggang yang ceruk dan kurang pembangunan,

Puisi di tulis bukan untuk dibaca maknanya terus. Ia punyai makna kedua. Kata Orang Putih " Read between two line"

Maafkan patik, tuan hamba buta seni. Itulah dudk Senggang lagi.

mosabit berkata...

1 crony...lu baca tak yg paling bawah tu......siapa yg karang "sajak" tuuu?..

kang kata bangang marahhh..

kah kah kah kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

kapitalis juga yang buat duit akhirnya. kaum buruh juga yang membeli produk2 sempena 70 tahun. Lepas ni 75 tahun, lepas tu 100 tahun dan lepas tu dan seterusnyanya hingga kiamat... Pokoknya kaum buruh hanya jadi kaum pembeli!

Tanpa Nama berkata...

//Hari ni hari ulangtahun ke 43 Che Guevara mati dibunuh.

Sama-samalah kita ingati juga.//

Oh o..Che Guevera again..I suppose nobody else is more braver,more brilliant than Che..yes?

Tanpa Nama berkata...

We shall overcome, we shall overcome,
We shall overcome someday;
Oh, deep in my heart, I do believe,
We shall overcome someday.

Today we went to a slum school run by a Grameen sister organization – Grameen Shikkha. One of the programs offered by Grameen Shikkha is a non-formal school for slum children. There are currently about 450 students enrolled in 20 schools. The slum was about a 1o minute drive from my hotel – in Dhaka traffic terms that means maybe 2 kilometers away. The mission of Grameen Shikkha is to provide at-risk slum children with a basic education to improve their work opportunities. Students receive basic instruction in English, Bangla, simple mathematics, social sciences and the environment. They also study Bangladeshi customs and some arts. The students sang songs for us, including We Shall Overcome, a well-known rally song from the Civil Rights Movement, adapted from a gospel song. Today as the students from the Dhaka slums sang this powerful song, I realized that it has completely different meaning to them and to Bangladesh than it did to the Civil Rights Movement.

Tanpa Nama berkata...

We’re on to victory, We’re on to victory,
We’re on to victory someday;
Oh, deep in my heart, I do believe,
We’re on to victory someday.

When we arrived, we immediately drew a crowd as always, a short walk later, we arrived at a small classroom about 10 ft. by 16 ft. There were 20 students and a teacher. No desks, no chairs. The students sit on the floor with their stack of books in front of them. There is one chalk board at the front of the room, one ceiling fan and one light bulb used to illuminate the entire classroom. The students were between the ages of 12 and 14 and were in Grade 5. The 12 of us, the 20 students, the teacher, the interpreter and a manager from Grameen Shikkha all crowded into this tiny room and immediately, the crowd from outside was blocking the windows and doors to see what was happening. Each student stood and told us, in English, his/her name, age, grade, the name of the school and their teacher and the name of their country.

We’ll walk hand in hand, we’ll walk hand in hand,
We’ll walk hand in hand someday;
Oh, deep in my heart, I do believe,
We’ll walk hand in hand someday.

Tanpa Nama berkata...

The children at this school get up at 6am and begin work – many of them sewing beads and embellishments on saris to be worn by brides. They work until 9am when they receive a break until 2pm. School is 2pm to 5pm and then they return to their homes where they continue to work until 10pm. They go to bed at 10pm. This doesn’t leave much time to be a child or to devote to their studies, but their families are in desperate need of money the children can earn. It takes about one week for a wedding sari to have all of its beads and embellishments hand-sewn by these children. One child makes 900 taka a week (less than $13 US); another makes about 250 taka (less than $4 US). By the way, the work week in Bangladesh is six days. They only get off on Fridays – the Muslim day of prayer.

We are not afraid, we are not afraid,
We are not afraid today;
Oh, deep in my heart, I do believe,
We are not afraid today.

Tanpa Nama berkata...

As we were preparing to leave, the students asked us if we had any performance to share with them – we sang Itsy Bitsy Spider. It doesn’t seem fitting that we sang a children’s song and they sang a powerful song so deeply entrenched into a major movement in the United States, but they seemed to enjoy it anyway and even picked up on the hand motions. We asked them what they wanted to be when they grew up. It seemed too easy to wonder why we would even ask this type of question – these children are grown up. They work 8 hours a day and have school 3 hours a day. Their lives seem to parallel that a working, American graduate student, not that of a child. But even if I was discouraged by the barriers stacked against them, the students were full of hopeful future plans – teachers, doctors, pilots, businessmen. They are determined to improve their lives and leave the slums and Grameen Shikkha is equally determined to help them do it. They just launched a new scholarship program that will help students’ families pay for high school education and hopefully from there, these children can earn scholarships to University.

The truth shall set us free, the truth shall set us free,
The truth shall set us free someday;
Oh, deep in my heart, I do believe,
The truth shall set us free someday.

Tanpa Nama berkata...

Last stop of the day was just one slum-block down the mud road. As we walked into the small room that clearly served as a workroom and a kitchen, two boys from the class were sitting on the floor bent over an easel that held the fabric of a sari firm so that they could quickly and easily sew on beads.

We shall live in peace, we shall live in peace,
We shall live in peace someday;
Oh, deep in my heart, I do believe,
We shall live in peace someday.

Tanpa Nama berkata...

apa lak makna kedua....? 100 makna yang kau nak putarbelit ...tak dapat padam statement TT yang bagi title'nabi' (nabi palsu) kat John Lennon...ni bukan statement seni lah bro...ni statement bahalol lah bro...makhluk kat lubang cacing pun faham ...bukan duduk kat Bangsar je yang faham seni.....

Tanpa Nama berkata...

Sembahlah idola kamu yang sudah mati. Apa hebatnya Lennon? Dia tidak percaya Tuhan, dia bilang agama Keristian akan hilang di dunia tidak lama lagi, dan The Beattles lebih besar dari Jesus! Korang tengoklah di spiritlessons.com ada laporan orang pergi neraka nampai dia di sana!

Orang sesat ni bernyanyi tentang LOVE tetapi setelah saja menemui Yoko Ono, dia langsung pulang ke rumah ceraikan isteri dia dan anaknya yang masih kanak-kanak.

Nah sembahlah orang sesat, nabi palsu. Berbakat tapi BODOH, menafikan Tuhannya sendiri! Pemuja Lennon semuanya orang sesat juga!

Saya simpati dengan orang-orang yang menyembah manusia! SEMBAHLAH TUHAN kamu supaya kamu selamat!

Tanpa Nama berkata...

Orang gila.... tgk seluar ajer dah tau...

abdul manat berkata...

Aiyoyoyoyo, ramadhan sudah lewat, begitu ramai yang masih belum kaji dasar kefahaman agama mereka. Apakah makna siyaam dan rakaat para musallin di semanjung ini?

Islam, seperti Christian dan Yahudi sebelumnya, pentingkan penafian agama batil kerana agama batil itu narkoba rakyat yang paling meracunkan. Sekiranya keadaan lingkungan adalah seperti sekarang yang mana semuanya agama palsu, kenapakah "There is no God" itu begitu menakjubkan?

Sekiranya kita begitu jauh dari tuhan yang maha esa, dan kita tahu kenyataan itu, apakah itu satu pembohongan menjadi ateis? Kesemuanya nabi dalam al-kitaab direjam dan dibunuh tidak lain sebab mereka ateis.

Apakah makna monoteisma itu? Banyak ertinya tergantung konteks. Salah satu ialah "Tuhan aku benar, hanya satu saja tuhan yang benar, maka tuhan kamu sekalian adalah palsu." Satu lagi ialah "Keesaan tuhan yang maha esa itu membawa makna kebaikan yang benar-benar kebaikan adalah baik buat saya dan juga baik buat kamu sekalian. Malah itulah makna tawheed: memangnya wujud kebaikan yang bisa diterima kesemua para hadirin, aku dan engkau, dan sehingga aku menemuinya adalah wajib aku berjihad sampai semua bisa win-win. Join me."

Di negara-negara Barat, senang aje nak tahu siapa di siraatulmustaqim. Siapa di jalan yang benar? Dialah yang kena tembak mati. Termasuklah lincoln, mlk, malcolm x, john lennon, tupac.

Alfatihah kepada john lennon.