.

Khamis, 2 Disember 2010

DUNIA INI MILIK ANAK MUDA
ANAK MUDA DI BARISAN HADAPAN


RAKYAT BANGUN MENENTANG BRITISH


SEPTEMBER 1973 - MAHASISWA MENETANG IMPERIALISMA

PANTANG UNDUR !BERIBU RIBU KITA TURUN

SALUT ANAK MUDA YANG BERANI


KITA KELUAR LAGI
ISU AIR : MAHASISWA IKRAR IRING MB SELANGOR BERDEMO
- mkini

Kumpulan mahasiswa di negara ini berikrar mengiringi Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong bagi membantah kenaikan tarif air oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) Ahad ini.

Kumpulan yang membabitkan Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Industri Selangor (Unisel) dan Kumpulan Aktivis Mahasiswa Indipenden (KAMI) akan disertai sekurang-kurangnya 300 mahasiswa dari seluruh Lembah Klang.

Presiden KAMI, Hilman Idham (kanan) berkata, ini kerana banyak mahasiswa yang tinggal di rumah sewa turut terjejas secara langsung sekiranya tarif air dinaikkan sebanyak 37 peratus.

"Selangor merupakan negeri yang memuatkan institusi pengajian tinggi yang menjadi rumah kedua kepada sebilangan besar mahasiswa dari seluruh pelosok negara.

"Sebahagian besar mahasiswa tidak mendapat kemudahan kolej kediaman dan sebilangan besar darinya tinggal menyewa di kawasan perumahan berhampiran universiti atau kolej kediaman," katanya.


KENYATAAN SOLIDARITI ANAK MUDA

Solidariti anak muda malaysia (SAMM) sebuah gerakan anak muda non structural yg yakin dengan penyusunan anak muda ke arah kebangkitan mendesak perubahan, telah memutuskan akan bersama dengan YAB Menteri Besar Selangor dalam satu himpunan aman bagi mengadap DYMM SPB YG Dipertuan Agong bagi memohon campur tangan baginda tuanku dalam isu hak air rakyat Selangor dan Wilayah Persekutuan KL.

Syabas sebuah syarikat ciptaan regim yang terlalu kaya sehingga gaji CEO nya TanSri Rozali menjangkau RM425 ribu sebulan (itu belum masuk perbagai elaun keistimewaan) hanya dengan memperdagangkan air yang menjadi hak asas rakyat.

Bukan sahaja kenaikan harus ditolak tetapi Air seharusnya dikendalikan oleh kerajaan bagi pihak rakyat.

Himpunan aman merupakan hak rakyat. Rekod setakat ini himpunan aman hanya menjadi kacau dan menyebabkan gangguan trafik teruk apabila melibatkan gangguan pihak polis.

SAMM sudah bertemu dengan pihak penganjur bagi untuk bersama memastikan himpunan aman ini lancar. Sekurangnya 50 org 'marsyal demo' yang berpengalaman akan diturunkan bagi memastikan kelancaran dan mengelakkan sebarang kejadian tak di ingini. Mereka ini berpengalaman sejak 1998, mereka ini terdiri dari yang pernah mengendalikan himpunan bersih,kesas dll. Difahamkan seperti biasa unit sukarelawan merah (unit amal) akan menjadi petugas utama dalam acara tersebut. Maka petugas SAMM akan menbantu dan bergabung dengan mereka.

Samm menyeru semua anak muda untuk turun bersama atas semangat ketuanan rakyat mempertahankan hak asas. Ini juga kali pertama dalam sejarah himpunan anjuran kerajaan negeri.

Seharusnya semua anggota JKKK, ahli majlis dan jentera bawah kerajaan negeri harus hadir bersama mengiringi Menteri Besar. Semua ADUN tidak harus gagal hadir demi pertahan hak rakyat.

Difahamkan kerajaan negeri sudah berhubung dengan pihak istana. Acara 5 Dis 12tgh itu ialah praktik membesarkan institusi beraja, rakyat mengadap raja mengadu masalah... Siapa yg mengganggu urusan rakyat mengadap raja boleh dikira derhaka.

SAMM juga merafak sembah ke atas DYMM Seri Paduka Baginda Yg Di Pertuan Agong ke atas keperihatinan baginda menerima rakyat mengadap. Begitulah seharusnya hubungan raja dan rakyat. Ingat ketika Malayan Union dipaksa kpd bumi ini yang bakal menelan kuasa raja, rakyat bangkit membela.. Maka sewajarnya bila rakyat derita pertahan hak air sebagai hak asas semua pintu istana yang terbuka amat bermakna.

Kesudian tuanku mencemar duli membuka pagar istana utk rakyat mohon mengadap amat dihargai dan sama sekali menghapuskan pandangan persepsi negatif bahawa raja melayu merupakan institusi yang tidak bermaya.

PDRM dipercayai akan bertindak lebih waras lagi terutama selepas keputusan mahkamah tinggi Kuala lumpur yang membebaskan tertuduh himpunan bersih dengan kenyataan hakim yang menyatakan masjid negara tempat awam dan orang ramai bebas berkumpul.

Ayuh semua datang raikan pesta kuasa rakyat. Warna tema kali ini merah. Datang dengan baju merah,belon merah,payung merah pendek kata serba merah.

Jumpa di sana.

CHE' GUBARD
Penyelaras/pengasas SAMM

NOTA:
mahasiswa dan anak muda telah mula berani
mahasiswa dan anak muda wajib di barisan hadapan
mahasiswa dan anak muda pemecah ruyung membawa perubahan
mahasiswa dan anak muda membawa pembaharuan

akhirnya dunia ini adalah milik orang muda !

8 ulasan:

matstimketum berkata...

tabik pada anak muda yang berani turun kejalanan kerana mununtut kebenaran. jangan jadi pengutip komisyen bagi geng gerombolan nanti jadi malas ddan perut gendot!

yb berkata...

Alkisahnya, kerana patuh arahan Pol Pot, istana raja masih tersergam.

yb

G' berkata...

Syabas Orang Muda!

hanya jalan raya mampu mengajar kerajaan yang tuli, buta dan sombong!

Tanpa Nama berkata...

Saya suka ayat nie...

Maka petugas SAMM akan menbantu dan bergabung dengan mereka...

ayat itu jelas, SAMM ikhlas dan tidak berebut kuasa untuk mendapat nama sebagai petugas utama daripada unit sukarelawan merah (unit amal) dalam acara tersebut...

D'ayo

Tanpa Nama berkata...

TT..

GAPS pon nak wat demo...sejak bila gerombolan pandai buat demo ek?

GAPS:
GABUNGAN ANAK PONDAN SELANGOR

Tanpa Nama berkata...

Agak-agak..Bila ada kumpulan Baju Merah..

SYABAS pulak buat Demo ..kumpulan baju Biru ..ha ha ha

muzikri berkata...

seorang anak muda,membawa seorang lagi anak muda,jangan datang sorg2...
biar ramai,satu bawak satu,jadi dua,
dua bawak dua,jadi empat,

Tanpa Nama berkata...

Jika dilihat pda rekod sejarah, tdk ada satu pun Negara yang melepaskan diri dari pemerintah dictator dengan cara pilihanraya.

Semuanya dilakukan secara revolusi di jalanan;

Revolusi Perancis,
Revolusi USA,
Reformasi Rakyat di Indonesia tahun 1998;

semuanya bermula di jalanan. Pilihanraya memang bkn cara yg berkesan untuk menjatuhkan pemerintah diktator.

NEGARA INI AKAN TERUS DIPIMPIN DIKTAOR PENIPU BANGSA SEHINGGA LAH MALAYSIA HANCUR DAN MUSNAH AKIBAT RASUAH DAN PENYELEWENGAN YANG BERLELUASA,

MELAINKAN RAKYAT BANGKIT KE JALANAN!!!