Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 11 Mei 2011

MEDIA CUBA KELENTONG




SIAPA BUNUH TEOH?




DUA PAKAR PSIKIATRI BERPENDAPAT TEOH MUNGKIN BUNUH DIRI – berita hairan

KUALA LUMPUR: Dua pakar psikiatri hari ini berpendapat besar kemungkinan kematian Teoh Beng Hock disebabkan bunuh diri dan bukan disebabkan perkara lain.

Pendapat itu dinyatakan oleh perunding forensik psikiatri Hospital Permai Johor Dr Bada'iah Yahya dan perunding psikiatri Jabatan Kesihatan Mental dan Psikiatri, Hospital Selayang.

Dr Nor Hayati dalam laporan yang diserahkan kepada Suruhanjaya untuk menyiasat kematian Teoh.

Dalam laporan itu dinyatakan, berdasarkan pemeriksaan forensik tiada tanda-tanda pergelutan, darah atau senjata ditemui di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang boleh dikaitkan dengan kematian Teoh.

Selain itu, terdapat kesan kotor dan berminyak yang ditemui pada cermin tingkap di tingkat 14, pejabat SPRM, Selangor di mana Teoh dikatakan terjun.


PSIKIATRI : TEOH DALAM KUMPILAN BERISIKO RENDAH – mkini

Menurut laporan oleh Dr Paul E Mullen, yang dikemukakan kepada Suruhajaya Diraja yang menyiasat kematian Teoh, mangsa diklasifikan sebagai “kumpulan berisiko rendah”.

Mullen, seorang profesor psikiatri forensik di Universiti Monash, Melbourne, Australia, dibawa oleh Majlis Peguam bagi menentukan ciri-ciri keperibadian Teoh dan keadaan mindanya bagi membantu RCI menyiasat punca dan faktor-faktor yang menyuumbang kepada kematiannya.

"Soalan kepada mereka yang diwawancara menunjukkan Teoh seorang yang teratur, kemas dan menpunyai kecederungan untuk menjadi sempurna.

"Tiada bukti yang dijumpai bagi menunjukkan mangsa mengalami perasaan pilu atau sedih keterlaluan atau juga ketegangan yang luar biasa.

"Personaliti Teoh dan kelakuannya tidak menunjukkan sebarang cadangan bahawa beliau mempunyai risiko untuk membunuh diri.

"Justeru, pendapat saya, Teoh Beng Hock jelas dalam kumpulan berisiko rendah untuk bunuh diri apabila beliau dibawa dalam tahanan SPRM,” kata Mullen.

Sementara itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) juga mendapatkan pendapat sendiri dengan melantik perunding psikiatri forensik Dr Badi'ah Yahya dan psikiatri komuniti Dr Nor Hayati Ali.

Badi'ah iberkhidmat di Hospital Permai di Johor manakala Nor Hayati adalah dari Hospital Selayang, Selangor.

Kedua-dua Badi'ah dan Nor Hayati dalam laporan mereka tidak memberikan kesimpulan yang menyeluruh.



BENG HOCK NOT SUICIDAL , PSYCHIATRIST TELLS RCI - minsider

Teoh Beng Hock was in the lowest risk group for suicide when he entered the custody of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), a forensic psychiatrist said in his report to a royal panel investigating the DAP political aide’s death today.

Dr Paul Mullen also said in his report to the royal commission of inquiry (RCI) investigating Teoh’s death that there was no reason for Teoh to conclude that he had shamed himself or betrayed his colleagues when he was questioned by the MACC.

“In brief, it is my opinion that Teoh Beng Hock was firmly in the lowest risk group for suicide when he was taken into MACC custody,” said Dr Mullen in his report, which was provided to the press today.

NOTA:
sila baca dan baca betul betul
ini laporan dari tiga media yang berberbeza
tiga media ini melaporkan pekara yang sama

dua media – malaysikini/malaysiaian insider
mengatakan dengan jelas bahawa teoh tidak ada unsur
untuk bunuh diri.

tetapi berita hairan mengatakan teoh berkemungkinan mati
kerana membunuh diri

semua melaporkan berita yang sama tetapi
kenapa berita hairan laporan bercanggah

kah kah kah


nota:
jangan kelentong
tak mungkin boleh kelentong berterusan
macam 10 tahun dulu

hari ini jangan cuba kelentong
dengan wujudnya internet, tweter, fb -
tak mungkin senang untuk tipu warga malaysia

NOTA:
doktor yang dilanggan oleh
gerombolan pun kata : tidak memberikan kesimpulan yang menyuluruh

12 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

dahlah isham
kau pun kaki kelentong juga
kalau semua yang kerajaan ada tkda satu yang betul...bila kerajaan baru nanti,jangan melenting bila pembangkang baru tak percaya apa saja juga yang korang buat.
buanglah semua org kerajaan dan swastakan semua perkhidmatan termasuk polis dan tentera.
Ramai yang nak masuk tender..ha ha
sure jimat belanja sangat2 isham oiiiiii...
apa2pun,cukuplah cakap belit2 nak bangkang apa saja kerajaan buat.
taknak puji takpa, tapi kalau tak suka org cari salah kita, jgn suka singkap kain orang lain.
org2 politik semuanya pun manusia yang tak maksum, bukan malaikat.
kau pun tahu isham.
ikhlaslah buat apa kerja sekalipun.

Tanpa Nama berkata...

Salam Bro TT

Selagi segenap rakyat Malaysia masih berada dalam zon selesa semua penindasan akan berterusan. Kita semua perlu mainkan peranan untuk menegakkan kuasa rakyat. Kalau setakat berdemo sahaja tidak cukup. Rakyat semakin susah dengan macam-macam polisi mesra rakyat yang dijalankan oleh gerombolan yang bertema Membela Rakyat.

Sebenarnya yang dibela dan dibelai ialah kaum kerabat dan kroni. Mereka ini terus kaya dan mengalihkan pandangan rakyat dengan pelbagai isu agama dan bangsa yang sengaja ditimbulkan.

Media menjadi barua kepada propaganda yang sedang dilaksanakan. Apa yang pasti semua ini sudah tak laris lagi. Buatlah apa pun perubahan pasti akan berlaku.

Takbir....

Tanpa Nama berkata...

teruk betul manusia skrg (melayu) asyik dok pikir perut je...sepatutunya ketua sprm kena ambik keputusan letak jawatan....aku tengok orng dok sembah ALLAH pun sanggup letak jawatan bertanggungjawab....ni senyap katop ketua dia...
doktor pun satu hal....gaji pakar dr gila bukan banyak beno 10 k je...boleh cari rezeki lain lah tak yah nak bersubahat

Tanpa Nama berkata...

Alah Dr 2 ekor dari Spital Permai Johor dan Spital Selayang tu dah diberi makan dek UMporNO, so Dr 2 ekor tu dah jadik cam anjing yang dah kenyang dibagi makan tuannya.. buat aje apa yang disuruh.. tak heran langsung aku klau laporan tak menyeluruh pasal dah ditulih oleh si bahlol UMporNO yg tak de background medical.. Dr 2 ekor tu sign aje report tu.. janji masyukkkk..

Tanpa Nama berkata...

Utusan dah kena balun berterusan beberapa minggu oleh berbagai pihak....mereka sudah serahkan BATON kepada rakan bersekutu mereka buat kerja BODOH macam biasa untuk mereka....

The MIND!!!

Tanpa Nama berkata...

Utusan dah kena balun berterusan beberapa minggu oleh berbagai pihak....mereka sudah serahkan BATON kepada rakan bersekutu mereka buat kerja BODOH macam biasa untuk mereka....

The MIND!!!

Tanpa Nama berkata...

kesian mkcik2 n pkcik2 felda...tiap2 hri kena tipu...!!! adoyai...
hahaha...

|mat sekupang|

Tanpa Nama berkata...

Ops "100,000 Rakyat Malaysia Tak Nak Tahan Lagi" - Tak Nak Barang Naik ....

https://www.facebook.com/event.php?eid=173226022733505

Tanpa Nama berkata...

bro isham..teruskan menulis & menyingkap kebenaran..

pengomen pertama~ kerajaan baru? insyaAllah.....

Tanpa Nama berkata...

macamana nak adil.sbb SPRM sendiri terlibat dlm projek rampas kerajaan selangor.x percaya baca buku TT 'tertangkapnya sa ekor TOYO'...

Tanpa Nama berkata...

aku yakin orang macam isham nie tak kan berhenti mengkritik dan mengecam pemerintah walaupun setelah PR menggantikan BN sebagai kerajaan!

orang macam dia nie akan terus mengkritik dan mengecam apa yang dirasakannya tak betul. bekas pelarian politik dan tahanan ISA ini memang tak kenal serik.

ini orang bukan macam zul nordin. bukan macam braim ali. ini orang bukan mengejar kuasa atau kekayaan. kalau itu semua yang dikejarnya, sudah lama dia dapat.

Lang berkata...

kan senang kalau jwp tbh mati sebab ajal dah sampai... jgn nnt rci juga bagi open verdict udah la...