Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 31 Disember 2011

DARI FAIL TUKAR TIUB - SURAT DARI PEMBACA




BERITA TERKINI JAM 11.20



pada jam 11.15 malam kampus UPSI
telah di kepong polis
semua jalan masuk telah ditutup
jalan besar ke tanjung malim ada road block
di setiap pintu UPSI ada polis berkawal
bukan suasana tahun baru tapi suasana perang



UCAPAN DARI TIM TUKAR TIUB







SEJARAH KALENDER HARI INI
selamat tahun baru
selamat menyambut kalender 2012
kalender yang dikenalkan oleh Pope Gregory XIII
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah

woit...yang ini tak marah pulak
mauludul rasul nabi isa bising
yang ini tak tahu sejarah kut
tu pasal senyap
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah

kenapa tak bising
kenapa tak meloncat loncat
kah kah kah
kah kah kah



SIAPA COOL SIAPA POYO





NOTA:
siapa cool
apa yang cool
apa yang chic
apa yang trendy

apa yang poyo
apa yang skema
apa yang mat bunga
apa yang square

akan mucul ditahun baru

selamat menyambut 2012


SURAT SURAT AKHIR


dibawah ini adalah surat surat
akhir tahun 2011 dari pembaca
inilah tahap pandangan pembaca
diharapkan tahun hadapan tahap
akan meninggi dan hujah akan mencerah

marilah kita sesama membawa pencerahan!






memang betul nabi isa bukan lahir 25 dicember ...tetapi itu adalah kepercayaan mereka,kita sendiri pun x jelas tentang kelahiran nabi isa,dan kita tak berapa nak sambut sebab nabi bagi umat dizaman kita dan akan datang hanyalah nabi muhammad,jika ada yang komplen murtad ke sambut maulid nabi isa..x murtad tak salah,kita menyambut ajelah dengan iringan doa dan munajat,tt tak suruh pun korang sambut krismas,krismas tu perayaan agama,maulid bukan perayaan agama,kita sambut maulid(kelahiran)biarpun kelahiran itu bukanlah tarikh sebenar..

tak salah..lagi pula ramai sambut maulidur rasul 12 rabiulawal,tetapi yang korang tak tau ada banyak pendapat ijmak ulamak nabi muhammad bukanlah dilahirkan 12 rabiulawal..ada yang mengatakan dia dilahirkan pada 10 rabiul awal,11,13 tetapi 12 dipilih kerana ia yang paling terhampir..dan dijadikan satu tarikh untuk menyambut kelahiran baginda..tetapi adakah kita menyambut maulid nabi dengan ucapan sekian2 xde..di maulidur rasul kita sambut dengan selawat, marhaban,tilawah dan bergai2..jadi apa masalahnya?

xde masalah..dan harus diingat nabi isa belum wafat allah mengangkatnya ke langit di suatu masa nanti baginda akan turun kebumi menjelang hari kiamat untuk menyampaikan ajran islam..baginda membawa alquran sebagai membatalkan kitab injilnya,baginda akan turun untuk membunuh babi2,baginda akan menyeru kepada semua umat untuk kembali pada ajaran nabi terakhir muhammad s.a.w,dan sebelum kiamat besar...dunia akan kembali semula kepada islam..

sebelum nabi isa wafat dikatakan dunia berada dalam keadaan aman selama 40 tahun ada yang mengatakan selama 40 hari..dan sesudah itu umat mula menjadi kufur,dan pada masa itu apabila tiada lagi 1 orang yang mengucap kalimah allah,melaung kebesaran allah,yang tinggal didalam dunia adalah orang2 yang fasik dan kufur..maka saat itulah kiamat terjadi..
By Hamidi Fizie Bin Ahmad on PENCERAHAN FIKRAH DALAM RUANG DEMOPKRASI on 12/31/11



gua tatau la nak cakap..ini blog TT, lu musti tau camana nak layan TT.. TT kapir ka, tak paham islam ka, itu antara dia dengan Allah.. gua memang OK jer sama TT.. kalo lu terlebey islam, lu pegi la semayang kat masjid yang masih banyak kosong lagi ruang dia tu.. ajak anak beranak lu pegi masjid kasi penuh ruang solat nuuu.. mau pergi berperang, palestine sana masih menunggu.. atau nak buktikan kasih kepada agama, kasi turun sama UMNO/BN dengan berperang bagi UMNO/BN turun dulu..

sini tempat nak ceramah revolusi.. kepada yang nak tahu lebih2, jumlah nabi sangat banyak, sekitar 124000 orang (manusia biasa pun berjuta2 orang, takkan la jumlah nabi tersangat sikit begini).. manakala jumlah rasul adalah 310-315 orang, yang sangat2 digalakkan kita mengingat (sesetengahnya sebut wajib) ialah 25 orang sahaja. Jumlah tepat, kita tak akan dapat kenalpasti sampai bila2 kecuali jumlah rasul yang wajib kita kenal dan ingat ialah 25 ini.. Nabi Isa adalah Rasullullah, sama seperti Muhammad Rasullulah.

Antara bezanya Muhammad adalah penghulu segala Nabi2, zaman pun lain2.. nak lebih kenal, ilmu2 kat pondok lagi detail dia explain.. hinggakan raut wajah dan bentuk badan pun ada.. gua tak leh explain kat sini sbb gua bukan tok guru pondok, tapi gua memang duduk memondok lama jugak.. PASAL AGAMA, TAK BOLEH KITA PIKIR IKUT HUKUM DAN KEMAMPUAN AKAL SAHAJA.. Tak mampu kita berbuat demikian.. gua hidup sama tok guru pondok pun, dia punyer amal ibadat tersangat hati2 dan nilainya tersangat tinggi dan cool.. pun dia tak jadi terlebih ishlam.. tahu camana nak tackle kenyataan dan persoalan mendatang..

boleh mengalir air mata bila kita kenal sama dia orang.. itu belum kita kenal nabi2 dan rasul2 secara lebih dekat lagi.. environment nabi2 cukup hebat tak tercapai dek pikiran kita.. gua tak nak explain macam gua pandai saja.. tapi gi la tengok sendiri mana2 pondok yang ada tok2 gurunya.. orang2 pondok pun sudah kenal TT.. lu terlebih isylam jangan bikin malu sama kami..

jangan pikir orang2 pondok tak pernah jejak kaki ke luar negeri? ada yang berbahasa inggeris kelat pun ada, ada yang terer geordie pun ada.. bukan bermanglish ala india cina sudah kalut wannabe white! nak kenal nabi isa lebih2, kenali agama kristian dulu, kemudian compare dengan apa yang buku2 pondok explain.. jangan melampau2 bertanya hinggakan tak ada satu kepala ekor pun menjadi manfaat kepada kita..
By Anonymous on PENCERAHAN FIKRAH DALAM RUANG DEMOPKRASI on 12/30/11


Ustaz Azhar Idrus... Fenomena Ustaz yang paling stylo , cool n awesome... Rujuk Entri ini: http://che-armad.blogspot.com/2011/12/top-searching-ustaz-azhar-idrus.html
By Che Armad on YANG COOL DAN YANG POYO on 12/30/11

Kalau rasul ko tu muhamad sorang ja pa hal ko sembelih korban ikut ibrahim@abraham? Bukan sah ibrahim tu yahudi?bukan ka bani arab ni dr leluhur hamba yg d kahwin ibrahim pasal isteri pertama dia tak beranak..?pa hal ko keliling kaabah yg dibina ibeahim?nah ko hina jesus angkat salib ko hal bro?aku cakap ko lagi teruk ikut cakap pak arab...biasa la klu tengok drama isteri kedua biasanya mmg selalu gaduh ngan isteri pertama...

ni la ni sampai ribu ribu tahun pun masih mo gaduh gaduh.. Yelahhh agama ko saja paling betul...ko makan la tu ambik ko...ada cop d dahi ko 'SYORGA'..pasal ko islam kan?tak kisah la ko ragut rogol zina curi rasuah pasal tuhan ko maha pengampu...pasal ada bulan puasa ko boleh clean dosa...p umrah clean..p haji clean..serupa la ko macam najib hajikempru...sia sia gaduh ngan ko ni...arhhh esok ko ikat diri ko dengan bom...jihad la ko sorang sorang gerenti masuk syurga.. tanpa nama, 29 Disember 2011 10:52 PG ============== TERBAIK!!
By Non-Governmental Individual on PENCERAHAN FIKRAH DALAM RUANG DEMOPKRASI on 12/29/11

Politician paling cool: TG Nik Aziz, Mat Sabu, Lim Guan Eng, Khalid Samad, Tun Dr Mahathir Politician paling poyo: Anwar Ibrahim, Najib Tun Razak, Muhyiddin Yassin Penceramah paling cool: Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Shamsuddin Sidek (popular kat area Shah Alam), Ustaz Tunggul Wahidin (popular kat area TTDI ngan Sg Penchala) Penceramah paling poyo: (None)

Prof paling cool: Prof Aziz Bari, Dr Asri (ex-mufti Perlis) Prof paling poyo: Prof Zainal Kling ("Malaysia tak pernah dijajah?" kah kah kah) Haiwan paling cool: Lembu yg duk kat kondo Mek Shahrizat, kah kah kah Haiwan paling poyo: Anjing milik jiran gua (ada mslh psiko gamaknya)

Movie paling cool: Transformers III, Harry Potter (last episode) part II, Sherlock Holmes II (tak dapt tgk lagi, wadda tutt..), Real Steel, Captain America the 1st Avenger Movie paling poyo: Ombak Rindu, Nur kasih The Movie, Abuya, Bini-biniku Gengster Drama TV paling cool: CSI New York/Miami/Las Vegas, House, Drama TV paling poyo: Tentang Dhia, Nora Elena, See more...
By Master Yoda on REFORMIS BANGANG KENA TIPU on 12/29/11


Baru aku tahu,kes amil zakat di Johor Redzuan Mohd Said yang menyalahgunakan RM19,510 dan memulangkannya tetapi dipenjarakan empat tahun dan dihukum tiga kali sebatan tahun ini... Kes di Trengganu, seorang bapa Mohd Hishanudin Abdullah yang hanya menyamun RM20 kerana terdesak untuk membeli susu anaknya telah dipenjara 36 bulan (3 tahun) oleh Hakim Mahkamah Sesyen di sana.

Kes Khir Toyo penjara 12bulan jer...mmg xadil...celaka tul Kesimpulan: Patutnya kes Jamil Khir salahguna wang zakat ni patut dikenakan PENJARA 12TAHUN (4kali ganda yg diterima amil Johor tu), SEBAT 12 KALI...tarik balik pencen dan keistimewaan yg diterima dan paksa dia buat pengakuan pada seluruh umat Islam dlm Malaysia utk bagi PENGAJARAN ttg padahnya jika SALAHGUNA WANG ZAKAT.... kurang ajar dan barua sungguh jamil KHIR ni...xubah mcm KHIR toyo...kene siasat YB2 UMNO dan BN yg lain...mesti sangkut bnyk kes ni...celake tul
By Khir yg KHIANAT umat islam Malaysia on APA BOLEH REMBAT - REMBAT on 12/29/11

Nampaknya ramai silap baca.. :) jangan marah kata isham tu ada benarnye.. Nabi Isa tu salah satu 25 rasul yang wajib diketahui.. Yang silap terkeluar akidah pengaut kristian ni sebab percaya Nabi Isa tu anak tuhan.. tu je.. padahal agama sebenar yang di bawa nabi Isa tu sama je dari Allah.. bila dah kena ubah tu jadi karut.. dan salah semuanya..

Maulud nabi (hari lahir nabi Muhamad S.A.W) pon bidaah juga tapi dibenarkan kerana membawa kebaikan dalam merayakannya memuliakan sebab baginda ketua nabi dan rasul yang membawa agama pelengkap yang diturunkan dari zaman Nabi Adam.. Nabi Isa? kena wajib percaya tapi bukan percaya dia tu anak tuhan.. percaya yang dia sama macam rasul dan nabi lain yang berdakwah tapi diselewengkan dan dijual oleh pengikut depa.. tak tau la christmas day tu benar tarikh lahir tapi kalau tak silap ianya hanya angap umum yang dipersetujui.. bukan tarikh lahir sebenar nabi Isa pon.. hmm payah dan susah akidah nih.. jadi kena hati2.. dan banyakan membaca dan See more...
By Anonymous on PENCERAHAN FIKRAH DALAM RUANG DEMOPKRASI on 12/29/11


"ayat hukum dan hukum boleh dicari dan digunakan oleh lobi kapitalis untuk menghalal projek mereka". inilah yg berlaku dimalaysia ni, demi kepentingan pihak masings2. isu atau masalah yg sama, tapi dikeluarkan pendapat atau fatwa yg berbeza malah bertentangan antara mereka, saperti tindakan 'suicide bombers' (pengebom berani mati) di palestin, mufti mesir kata 'dibolehkan', mufti arab saud pulak kata haram dan masing2 kaitkan dgn ayat2 quran sebagai dalil hujah2 mereka.

"Pucuk pimpinan negeri perlu bijak kerana dalam pemerintahan, pokok pangkal dalam membuat keputusan adalah mengutamakan 'maslahah ammah'," kata mashitah. harga barang2 keperluan (bukan 'luxury items' spt beg la, kondo la, hummer la & apa ka jadah lagi) tiap2 hari dok naik, inilah masalah utama umah sekarang ni dan apa pucuk pimpinan dia buat?
By kampong lad on INI HANYA BUKTI KAPITALIS KUAT on 12/29/11

aku musykil la TT ni dari cara dia menyampaikan rubaiyyat tu..dah menunjukkan dia ni x berpegang teguh pada islam..seolah2 dia ni atheis..freethinker..lu betul freethinker ke bro?statment hati2 bro silap2 murtad..janganb jadi munafik..atau post ni bukan ko yang buat tapi orang lain..baik cek balik ape yang ditulis
By Hamidi Fizie Bin Ahmad on SELAMAT MENYAMBUT MAULUDDUL RASUL NABI ISA on 12/29/11

AMIK KO HISYAM SOSIALIS
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/29/11

terdapat 124,000 nabi. daripada itu, hanya 313 rasul. Sebagai umat islam, kita hanya wajib mengetahui 25 nabi dan rasul. Daripada 25 nabi tersebut, 5 adalah ulul azmi. http://www.loveloveislam.com/2011/04/senarai-nama-rasul.html
By Alien on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Tukar Tiub blogspot telah di 'Blocked' di Saudi Arabia selama 4 hari.....dari 24-Dec hingga 27-Dec,2011. Pada 28-Dec, baru dapat layari TT !! Hidup TT !! Dari Rakyat Malaysia di KSA
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Paling poyo - 1. sheikh maideen hero melayu pulau pinang 2. Panglima Armand Ptuiiii 3. Hassan Ali 4. angkatan muda PKR 5. Awie Pekida 6. shamsul Iskandar Paling hancing : 1. zul kulim 2. gobalakrishnan 3. nasarudin isa 3. rais yatim 5. tokey maideen 6. Zainal Keling Paling cool - 1. Chegu Bard 2. mad sabu 3. nurul izzah 4.pak jabit 4. Geng SAMM (Solidariti Anak Muda Malaysia) 5. A. Samad Said Poyo , jahanam & bikin panas :- Shamsul Iskandar Mat Akin & zul kulim Pakaian paling poyo - baju kotak pakai bow Aktiviti paling cool - 1. tengok itik kat tasik titiwangsa 2. Bolasepak piala Dato Dr Hassan Ali 3. Sumpah kat masjid Manusia paling rock - Ustaz Radzi Melissa , Tukar Tiub & Mad Sabu
By Anak MAd Akin on SIAPA - APA - DI MANA DILIHAT COOL on 12/28/11



KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH YANG PALING POYO... komen kat BLOG TAK TARUK NAMA!!! kah kah kah
By abu ali on YANG COOL DAN YANG POYO on 12/27/11

ooo kalau ikut xtvt gomen poyo..kalau ikut gerakkan anti kerajaan cool...mangkok ayon lah lu ni...dasar tak tau bersykur..
By ishak arrahman on YANG COOL DAN YANG POYO on 12/27/11


jiran aku yg keje UIA kata Aziz Bari akhirnya akur dgn keadaan yg dihadapinya lalu terpaksa letak jawatan seperti yg dikehendaki Rektor betina bodek UMNO baru dpt datuk seri tu nak, kesian Aziz Bari walaupun ramai student sokong dia tp campurtangan pihak istana+pihak pengurusan UIA barua yg berterusan menyebabkan dia sukar & tertekan utk tunaikan tanggugjawab sbg pensyarah... aku smp terpikir kalo camni bangsat punya pihak istana, ada perlunya org Melayu pinggirkan raja2 sultan2 yg buat habis duit kerajaan jer....bila xde duit naik kos hidup sana sini rakyat yg menanggung susah org2 istana kongkek sana sini mabuk tunggang perabis duit gadai tanah dan balak...lancau! kalau TT atau sesiapa ada artikel ttg ni elokla sebarkan kezaliman ni yg boleh berlaku pada siapa2 saja termasuk kita terutamanya yg terang2 sokong pembangkang... salute hormat tabik utk Aziz Bari..eloklah dia masuk politik lawan dan tentang UMNOPORNO ni habis-habisan...nak ngajar tempat lain pun xguna sbb gerenti pihak istana & pentadbir u/institut kacau buat hal
By Marah Marahana on HASAN ALI TERUS BIKIN KACAU on 12/22/11

Maaf bro TT, pendapat macam ni dari dulu lagi aku tak pernah setuju. Menurut aku pendapat/attitude macam ni salah,terlalu berlebihan buruk sangka tak bertempat, paranoid & counter productive. Kesedaran itu bukanlah sesuatu yg bersifat beku & statik. Otai sosialis cam kau ni patut dah mengaji abis dah bab ni. Ingat balik bro penjelasan Marx tentang false consciousness.

Hujah kau ni sebenarnya dah termasuk dalam bentuk kesedaran palsu yg ditentang oleh Marx. Kesedaran boleh berubah melalui pengalaman, perenungan, penelitian, pembacaan dan perbandingan. Hanya kerana mereka sekarang bersama kita & mula bersuara tak bermakna kesedaran itu baru muncul.

Tak bermakna mereka hipokrit & tidak ikhlas. Walaupun Pakatan ada pengalaman kes2 pembelotan tapi sejarah juga membuktian TAK SEMUANYA OPPORTUNIST & JAHAT. Memukul rata & mencaci maki semua orang yg nak berjinak dengan Pakatan tetapi terlambat berbuat demikian dari awal hanya akan melemahkan Pakatan. Tak semua orang berani ambil risiko menyertai pembangkang secara terbuka. Kita pun maklum cemana tekanan & ancaman yang dikenakan pada orang yg berani lawan UMNO/BN. Bila diorang ni semua dah bersedia untuk menentang UMNO & BN secara terbuka & mau turut membantu perjuangan kita, kita patut welcome semua golongan, bukan bersikap curiga mencurigai dan berpuak2.

Dalam hal tersirat dlm tulisan kau ni nasihat dari aku, kau jgn terlalu dengar sangat citer dari comrade Kamunting kau tu. Se sosialis2 TC tu, dia pun makhluk politik. Kau akan jadi bodoh & diperbodohkan kalau kau terlalu banyak mengutip sumber berita dari dia & puak dia tanpa betul2 mempastikan kesahihan sebenar dari sumber2 lain juga. Kalau kau teruskan juga modus operandi camni, kau sampai bila2 jadi alat puak ni Sham. Kau kena bukak mata & telinga kau betul2.

Kalau kau biarkan benda ni berterusan, sosialisme itu hanya jadi topeng utk puak2 ni merekrut orang2 yg hanya bergerak dalam gelap utk tujuan politik puak ni cara pribadi Takkan ko yg otai tu nak terus diperkudakan oleh puak ni.Harap ko paham maksud aku. Ayah mamat apek yg ko nak sindir dlm tulisan ko ni datang dari tradisi kiri yang kuat & pejuag rakyat yang punya track record yg cemerlang. Baca la sejarah Tan Cheen Koon cemana.
By Bersatu tolak UMNO BN on SUDAH KALAH DALAM GERAKAN - MASUK PKR BARU SEDAR on 12/21/11





5 ulasan:

febhi berkata...

yang cerita-cerita bab nabi pun dok sibuk wish tahun masehi...

Bintang Empat berkata...

Pak Polisi nih macam gestapo. student pun nak kepong. penjenayah mcm.peragut dan pemecah rumah tak dpt tangkap sibuk nak tangkap musuh bn org ABU. hoi polis pergi la tangkap pendatang asing atau china doll ada jugak hasil kurang maksiat.

DX berkata...

tahun, bulan, hari, jam, minit dan saat.

itu cuma unit ciptaan manusia menghitung masa.

Tanpa Nama berkata...

Dia orang tak melenting sebab tt tak kaitkan tahun baru masihi dengan mana-mana nabi... cuba tt kata 'selamat tahun baru hijrah Isa Rasulullah' mau penuh ruang komen sebab ucapan tersebut meragukan/ tak terkenal. Yang ari tu sebab tt kata 'Maulidur Rasul Isa Rasulullah'... yang jadi mereka komen ialah ucapan tersebut dibuat bersempena tarikh 25 Disember... Hujah yang kata tarikh tak penting (yang sebenarnya bukan hujah pun) sila lihat balik kepentingan tarikh dan waktu dalam ajaran Islam (jangan anda pula jadi macam freeloader dan ajaran Asalama!).

Hamidi Fizie Bin Ahmad berkata...

nak sibuk pasal kelahiran tak penting pun bukan sesuatu yang penting untuk kita ni,sekadar yang paling penting ajaran yang disampaikan kepada umat,kalau nak belajar sejarah itu adalah faktor penting nak tau detail..tapi yang paling penting apa yang dibawa oleh messenger of Allah