Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 10 Februari 2012

KENANG KENANGAN TELOK ANSON



NOTA:


tengah hari kelmarin aku masak ikan raja
yang beratnya hampir satengah kilo
aku masak kari
rempah kari dari kampong langgar kelantan
rempah ini aku beli ketika di kb berapa bulan dulu
rempah ini yang terakhir dalam simpanan aku

aku masak campur terong bulat
enak enak enak

terong bulat ini mengingatkan aku ke kamunting
di blok 3b aku di wakafkan oleh kumpulan kmm
mereka telah menanam terong bulat ini ketika mereka
duduk di blok 3b ini

aku hanya sempat sekali tuai sahaja
terong bulat aku di serang ulat
tapi ini kesah lain

ikan raja ini memang sedap manis
ikan ini dari apa yang aku baca berasal
dari sungai amazon
bayangkan datuk nenek moyang mereka
datang bagitu jauh sekali
mereka meninggalkan anak cucu cicit
disungai amazon untuk berpindah ke sungai perak

mereka bukan peneroka felda
mereka mengabadikan diri untuk manusia melayu

lihatlah bagaiman kita hormat pada ikan raja ini
walau pun mereka bukan berasal dari bumi melayu
tapi kita beri mereka nama yang penuh penghormatan
kita nobatkan mereka sebagai raja

ini berbeza dengan gagak dari nigeria
ikan raja adalah bukti saheh bahawa manusia melayu
tidak pernah rasis



IKAN KITA NOBATKAN SEBAGAUI RAJA







SURAT DARI PEMBACA

teluk anson aka teluk intan, bandar dimana Prof ahmad atory (ring any bell ?) kah kah kah ikan raja tu ialah ikan peacock bass (panggilan nama lain untuk ikan tu) isi dia sedap tapi akan menjadi keras bila disimpan didalam peti sejuk, paling sedap jika masak selepas ditangkap, anak-anak saya kalau saya dapat ikan ni masa memancing suka masak steam (kukus) dengan lebihkan halia dan jus limau nipis pergh..

teluk anson tu kampung teman le, sungai perak dari kilang papan ke kg. batak rabit tempat teman memancing udang galah, tapi semenjak berpindah ke Ipoh ni dah lebih sepuluh tahun tak memancing udang galah kat situ, teman memancing kat area batu gajah/kg. pisang, area air kuning dan sesekali ke laut, kaki kaki pancing udang galah dah ramai yang 'option pencen awal' masing-masing 'uzur' goutla, darah tinggi la, diabetes la segala macam penyakit, teman orang miskin tak kena (lagi) penyakit orang-orang kaya tu,

kg. gajah teman dapat tahu banyak juga port memancing tapi teman tak berani gi sorang-sorang sebab kengkawan bagi tahu banyak bahayanya kalau gi sorang-sorang
By ayah chu on SAMBUNGAN KESAH DARI PASIR SALAK on 2/10/12


ANAK MUDA BERSEDIA


7 ulasan:

Instrument Engineer berkata...

Wah.. TT makan Peacock Bass Siot.... banyak kenangan kami student UTP dengan Peacock Bass ni heheh... ABU!!!

mek berkata...

like like like

tt, please compile all your stories and kenang kenangan
I will be the first person to buy :)

Samsir jawa berkata...

Ikan raja
peacock Bass

sepanjang pengalaman aku memancing secara curi2 di tasik Mines, ikan raja ni agak ganas sikit. Paling suka makan umpan anak ikan. Dia punya tarik, kurang sikit dari ikan pacu. Bagi aku, ikan ni adik beradik ikan talapia hitam, cuma bentuknya panjang sikit serta lebih liar.

Nak try main ikan raja, pegilah tasik Mines kalau berani. Dulu guard jaga ketat sikit dan selalu buat kita kantoi. Kalau kantoi alamatnya hilanglah joran kita kena rampas. Namun hari ni aku tengok banyak motor kereta park tepi jalan. Pemunyanya menyondol pagar dan cari ikan raja serta ikan keli saiz bagak.

Ikan raja bukan senang nak dapat sekarang ni kat tasik Mines. Kita campak umpan, ikan keli sambar. Ikan keli sapa nak makan bang!! Kalau sesapa dapat ikan raja sekor, aku sanggup tukar dengan 17 ekor ikan keli.

Lagi satu tempat lubuk ikan raja ialah di kolam pancing danau biru ke telaga biru dekat Bangi/ sebelah dengan tol Bangi di bahagian bawah kabel elektrik. Pancing anak ikan di kolam simen bahagian atas, lepas tu gunakan anak ikan tu untuk pancing ikan raja di kolam tanah bahagian bawah. Guna kaedah flying fishing. Memang senang nak kena tapi saiz ikan raja kat situ cuma saiz tapak tangan. Sejam nak tangkap dua ke tiga ekor boleh lagi. Masa yang sesuai ialah waktu petang sekitar jam 4 ke bawah.

Ikan raja ni bagi aku sedap kalau masak stim. Tapi apa-apa ikan pun kalau ada nama raja memang bahaya, ganas dan sebagai pemancing amatur biasa, kita kena lebih berhati-hati. Ikan ini mampu mengganas, menyerang, menjolok, menibai, merosak dan kadang kala merapu. Itulah ikan raja atau peacock bass keturunan talapia yang berasal dari sungai amazon.

sebab itu aku lebih suka memancing ikan tempatan. Ikan kelah emas....

Sudin berkata...

Isham jangan tak tahu...peacock bass entot dengan ikan talapia dapatlah gelaran ikan raja....
Dibawa masuk oleh tokey ikan hiasan,bila tak laku buang masuk dalam sungai Perak/sungai Kinta(Gente).......
Kesan dari perbuatan tak bertanggungjawab ini adalah pupusnya ikan sungai yang lain.....sebarau,lampam,merah mata ,nginggior,udang galah,udang gantung,baung,lais(lelais),lome.........dll
Hampir sepuluh tahun teman tinggalkan aktiviti memancing ni.
Ada seekor lagi ikan yang dibuang oleh towkey ikan hiasan dalam sungai Kinta,kami bagi gelaran ikan keras...satu sen pun tak guna,bagi kuching makan pun tak mahu....lagi teruk kesan yang dibawa oleh ikan keras ni....!!!Cucu cicit benih ikan dan udang habis disapu oleh ikan Raja dan ikan keras......
Banyak dah kerosakan hasil dibawa masuk ikan-ikan dari sungai Amazon....salah satunya ikan piranha dientot dengan dengan ikan tempatan terhasil ikan Pacu...lagi dasyat...!
Malaysia tidak mengambil langkah atau tindakan seperti negara barat mengharamkan kemasukan ikan Toman ke negara mereka.

Nak ke laut...?habis kena pagar..tak boleh masuk.Nak ketepi pantai pun tak boleh....resort sana resort sini...
Alih-alih baru terbongkar cerita bagaimana teluk Rubiah tergadai hasil penjualan raja gopal dan ghandi negeri Perak.
Rasanya teluk Senangin pun akan menyusul selepas ini...entahlah.Sebelum itu Segari Power Plan dah memberi kesan kepada pemancing....tak boleh masuk ke pantai....

Cucu cicit tak akan merasa dah semua itu selagi tak dihumban keturunan Raja gopal,Daim,mamak haram jadah Mahathir,halim saad dan barua-barua ahli gerombolan Umno(B)/Bn....

pakcik lan berkata...

Org kaya2 kena gout, diabetes dll asyik makan udang galah Dsb. Kaya akal gi mancing x payah beli mahal2 di pasar pun kena. Org miskin selamat. Dia selamat meninggal di umah x gi hospital, x dak diagnosis, sbb tu Akan Ada 1care. Yg plg kaya dapat loan lembut lg kaya, sihat pi umrah 3x Dlm 2 bulan. 21 pusingan tawaf, sa'ei, relax je. Maknanya bukan kaya penyebab penyakit, Tabiat makan x terkawal. Cuba makan ikan lain drpd amazon. Udang pula, gantikan dgn udang kering. Mat nigger Nigeria makan daging melayu.

Sheild berkata...

Saya suka ikan ni masak lemak cili api dengan tempoyak, hiriskan daun kunyit dan serai sikit. Ikan goreng dulu dengan garam dan kunyit hidup. Punya sedap gila. Pastikan nasi masak 2 periuk, habis geng gua belasah!
Jangan lupa, ulam daun gajus dan jering muda. Nalla!!
Aduh, nak balik Malaysia!! Lapar!!

Tanpa Nama berkata...

Kenapa lu tak singgah ipoh bro?
kat ipoh bukan saja ikan raja, ayam ternak kat sana pun murah-murah. Saiz kecik-kecik, jinak-jinak. Olang kata ayam ipoh manyak baik. Kincing pun talak munyi.

**aku lawak aje bro. Ko jangan buat pulak. Kang aku pulak tanggung dosa walaupun ko yang rasa sedapppp.