Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 11 Februari 2012

LAGI KESAH DARI TELOK ANSON


IKAN RAJA DARI KG GAJAH



SURAT DARI PEMBACA

TT jangan tak tahu...peacock bass entot dengan ikan talapia dapatlah gelaran ikan raja.... Dibawa masuk oleh tokey ikan hiasan,bila tak laku buang masuk dalam sungai Perak/sungai Kinta(Gente)....... Kesan dari perbuatan tak bertanggungjawab ini adalah pupusnya ikan sungai yang lain.....sebarau,lampam,merah mata ,nginggior,udang galah,udang gantung,baung,lais(lelais),lome.........dll Hampir sepuluh tahun teman tinggalkan aktiviti memancing ni.

Ada seekor lagi ikan yang dibuang oleh towkey ikan hiasan dalam sungai Kinta,kami bagi gelaran ikan keras...satu sen pun tak guna,bagi kuching makan pun tak mahu....lagi teruk kesan yang dibawa oleh ikan keras ni....!!!Cucu cicit benih ikan dan udang habis disapu oleh ikan Raja dan ikan keras...... Banyak dah kerosakan hasil dibawa masuk ikan-ikan dari sungai Amazon....salah satunya ikan piranha dientot dengan dengan ikan tempatan terhasil ikan Pacu...lagi dasyat...! Malaysia tidak mengambil langkah atau tindakan seperti negara barat mengharamkan kemasukan ikan Toman ke negara mereka.

Nak ke laut...?habis kena pagar..tak boleh masuk.Nak ketepi pantai pun tak boleh....resort sana resort sini... Alih-alih baru terbongkar cerita bagaimana teluk Rubiah tergadai hasil penjualan raja gopal dan ghandi negeri Perak. Rasanya teluk Senangin pun akan menyusul selepas ini...entahlah.Sebelum itu Segari Power Plan dah memberi kesan kepada pemancing....tak boleh masuk ke pantai.... Cucu cicit tak akan merasa dah semua itu selagi tak dihumban keturunan Raja gopal,Daim,mamak haram jadah Mahathir,halim saad dan barua-barua ahli gerombolan Umno(B)/Bn....
By Sudin on KENANG KENANGAN TELOK ANSON on 2/10/12


7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bos..Mr Anson kawin ngan mak intan..bila dia balik England tinggalah mak intan sorang menjanda...takdelah lagi si teluk anson..jadilah skrg si teluk intan...jgn marah bos...gurau je..

opisboi berkata...

untongla orang perak ada pantai pon dah kene gadai dek eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Non-Governmental Individual berkata...

interesting story....

Awang Mad Husin berkata...

Hooi...TT aku boring kat hang!!! tak dak artikel yg pedas2 ka... tetiba main ikan pulak... aku jemu dah ikan sg telok anson. 5 taun aku dok sana... hang bingai... kalau berani hang mai pijak bumi hijau kuning... aku bom hang...

Tanpa Nama berkata...

Kesah ikan peacock bass ni penah kuor nasional jeografik. Omputih dh mula amik pendekatan menghapuskan ikan2 x guna nih!

Tanpa Nama berkata...

Ikan sungai makin pupus. harga ikan sungai naik mendadak. tokey ikan banyak ternak ikan dalam kolam. dulu pernah pecah berita ikan talapia merah dan patin bela dia orang bagi makan perut babi atau perut ayam tak sembelih. sampai sekarang aku tak lagi makan talapia merah ngan patin.

tak percaya?
cuba tanya lebai google.

Tanpa Nama berkata...

kesimpulan aku:
Raja Gopal memang bangsat! Hidup dibumi untuk menyusahkan manusia...Situa kecut 2 kali round jadi raja gopal dipilih sebagai ketua agama..termuntah darah aku..!!