.

Khamis, 9 Ogos 2012

SEMUA DI JEMPUT BERSEDIA UNTUK TURUN KE DATARAN MERDEKA SEKALI LAGIKOMENTAR TUKAR TIUB

masanya telah sampai
masanya telah tiba
masanya sekarang

rakyat merampas kembali
rakyat merampas naratif sejarah

selama 55 tahun naratif sejarah
telah di putar belit
kini masanya telah tiba

turun beramai-ramai
dan kita mencipat sejarah
kita sendiri!


GABUNGN NGO DIKETUAI PAK SAMAD LANCAR PROGRAM JANJI BERSIH - mkinsider

KUALA LUMPUR, 9 Ogos — Gabungan 26 NGO yang dipimpin oleh Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said, melancarkan program “Janji Bersih” yang akan dianjurkan pada malam sambutan Hari Kemerdekaan pada 30 Ogos di Dataran Merdeka.

Menurut pengerusi bersama Bersih 2.0 itu lagi, semua rakyat Malaysia dijemput untuk bersama-sama menyertai acara tersebut sempena “countdown” Hari Kemerdekaan.
“Kita telah banyak mendengar ‘janji-janji’ untuk perayaan sambutan Merdeka tahun ini, kami tahu apa yang orang ramai mahu ialah Malaysia yang bersih dan adil sebagai sambutan Kemerdekaan yang ke 55,” katanya.

Janji Bersih akan bermula pada pukul 10.00 malam disebelah pancutan air Dataran Merdeka dengan bacaan puisi oleh Sasterwan Negara tersebut.

“Untuk merayakan tema 'Janji Bersih' kami juga menyarankan anak semua bangsa, di seluruh pelusuk negara — tua dan muda- agar memakai pakaian kuning pada masa dan malam yang sama dan mengadakan perhimpunan ditempat masing-masing,” katanya.

Menurut pengarah eksekutif Empower, Maria Chin, yang juga salah seorang anggota gabungan tersebut, mereka tidak akan memohon permit dariapada polis kerana tidak merasakan itu satu keperluan.
“Ini bukanlah satu demonstrasi tetapi ianya adalah sambutan kemerdekaan,” kata beliau dalam sidang akhbar pagi tadi. “Jadi tidak timbul isu permit.”

Janji Bersih diadakan bertujuan untuk mengingatkan seluruh rakyat Malaysia mengenai lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang menganjurkan perhimpunan raksasa 28 April lalu.

“Lapan tuntutan Bersih masih belum ditunaikan sebab itu kami mahu ingatkan kerajaan sempena menyambut Merdeka,” kata Badrul Hisham Shaharin, yang juga pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

“Tidak mustahil ‘Janji Bersih’ akan dihadiri oleh ramai pihak.”

Diantara NGO yang menyertai gabungan ini adalah Empower, SAMM dan Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK).

JANJI 8 TUNTUTAN WAJIB TUNAI


PEMGUMUMAN
semua diminat memakai baju kuning
semua di minta datang ke dataran merdeka

untuk warga diluar kuala lumpur
untuk warga jauh dari kuala lumpur
sila buat perhimpunan ditempat masing masing1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bijak sungguh AJK Bersih 3.0 ni. Buat keramaian di malam nak sambut merdeka. Menteri Hisham Bapok nak buat macam mana kali ini haaa? Nak suruh FRU sembur water canon atau gas pemedih mata, nanti satu dunia tahu yang Menteri ini dah bertukar jadi khunsa (dua kemaluan), nak tangkap peserta keramaian tu nanti pihak FRU dan polis lalulintas tak cukup anggota nak berarak untuk keesokan paginya dan dah tentu kawasan keramaian tu akan tunggang terbalik dibuatnya, maka habis rosaklah program di pagi hari merdeka "janji ditepati". Sepatutnya AJK bersih 3.0 terus mengadakan perhimpunan Bersih 4.0 di malam itu dan di pagi 31 Ogos 2012. Rakyat nak lihat bagaimana Menteri Hisham Bapok menangani perhimpunan seumpama itu apalagi di malam itu mungkin beliau sedang mabuk dan berkepit dengan Pak We beliau si penyanyi bujang yang kakak nya dilemaskan oleh Najibul Tunya di hotel Regent PD suatu waktu dahulu.