.

Jumaat, 12 Mei 2017

BACA - KENAPA BANI MELAYU WAJIB BERUBAH



 BACA

sila baca sekali lagi disini:

http://www.malaysiakini.com/columns/381711


En Ze · 

//Tapi yakinlah - Siapa Bani Melayu - adalah satu soalan yang amat penting. Satu jawapan yang tuntas wajib dalam usaha untuk menyelesaikan persoalan nasional yang sedang saya timbulkan ini.//


“Bani Melayu” yang ada sekarang boleh dikatakan semuanya copycat, agama copy dari Arab, penulisan perkataan “Abc...”copy dari Roma, same dengan America“Abc..” abang adik , budaya copy dari dari Indonesia, Siapa “Bani Melayu” sebenarnya ?


Mana tak hilang identiti...patut nama negara tanah melayu tp tukar jadi Malaysia...

Tengok england dia letak nama tanah inggeris....ini semua tipu daya penjajah...nak kan melayu tu mundur....dulu org melayu hebat....
Penjajah...tak guna...jadikan kominis dan jepun kambing hitam..lawan bantu orang melayu konon....lepas tu jadi hero ...bijih/emas habis kau sakau....bila merdeka kluarkan crita bukit ....hurmmm

Sy faham apa yg artikel ini nak sampaikan. Maksudnya Bani melayu kini yg terlalu mengagungkan Bani Arab sehingga mengabaikan identiti bangsa sendiri. Yg lebih teruk ada kalangan ustaz yg kata warisan budaya melayu yg dulu salah skrg nak dibetulkan. Misalnya budaya berpakaian kebaya yg begitu indah menunjukkan identiti bangsa pun dia boleh kata itu salah kerana nampak bentuk badan. Jd klau kita sendiri yg tdk mempertahankan identiti kita, siapa lg? Kini, asimilasi bani arab telah berlaku dlm kalangan bani melayu. Klau masih tak sedar lg maka hilanglah ketamadunan bangsa itu secara beransur-ansur.


Roy Zayn · 
Ni semua terjadi sbb org kite ni xblh terima asal usul kite..Krisis identiti.. Lupa daratan pun ade, Bile tgk indon bkn main caci lagi.. Sedangkan tok nenek moyang semua dr sane...
SukaBalas110hb Mei 2017 2.01 ptg


http://www.malaysiakini.com/columns/381711



--------------------

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

bukan sebab jajahan "ORANG PUTEH',
tapi sebab "ORANG melayu (rojak) UMNO"

nama "Tanah Melayu"
bertukar "Malaya"
bertukar "Malaya Raya"
tapi di bantah oleh "Borneo Utara"
terus ambil nama "Malaysia" yang dicadangkan.

kini "Borneo Utara" dah mati...
hanya anak "Borneo Utara" yang bernama "Sabah" yang tinggal!


Ini semoa perbuatan "Tunku Abdul Rahman" pada tahun 1963, dan semua "presiden" UMNO, sampai hari ini!

Nazrio Dond DoLLa berkata...

. ..Bani meLayu ni muaLLaf bukan "CINA buta" tapi meLayu buta sign kontrak daLam geLap sebagai "CINA BUTA" sudaH dapat Duit Dan dapat bini Lawa, muLa kompius nak puLangkan bini kepada "main-cont"... Atau nak pakai terus Saja bini tuuu, di daLam kegeLapan "kompius" muLa Laaa project menjuaL hukum fekah,.. .Bahawa tiada "Cina buta" daLam isLam ...sedang kan sama Ada "terus atau gostan" maju atau mundur project cina buta bukan asaL Dari imaN.... Titik bidayah-nya bukan Dari imaN tapi "puLussssiKum Libriti agama" ini Lah SaLesman agama penghapaK alQurAn agamawang tiada berkesudahang kenikmatang menjuaL agama isLang berpandukang patuk2 syariah compliance compLiang isLang reka-ang umnQ UG ongLy semuanmnya.. ..amin

DIDI KOTA BELUD berkata...

bani melayu asala air mani melayu..kalau air mani bangla..dio jadi bani apa ama...sappedek tanni yelek....kkakakaka