Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 17 September 2008

SELAMAT BERBUKA PUASA

Semua sihat. Hari ini ada warga yang bercuti
Ada yang tidak.
Cuaca enak. Warga kota semakin sibuk

Jajan di Bangsar kalau datang lewat pasti kehabisan
Tuan empunya warong senyum ria
Kerja rajin pulangan lumayan

Hari Raya tidak sampai dua minggu lagi

Lalu teringat kembali berpuasa di kampong
Menunggu gelap datang
Bersila dihadapan juadah
Mendengar radio bacaan ayat Quran
Menungu bunyi azan

Mata bagitu lapar sekali
Terpandang goreng kurma
Air selasih dan janda pulang

Hari ini di pasar chow kit ada seribu macam kurma
Ada yang kering
Ada yang muda
Ada yang setengah masak
Ada yang tergantung
Ada yang terbungkus
Ada yang dalam kotak

Ada warga kuning
Ada warna hitam
Ada warga unggu
Ada warna hitam

Bagitu jauh sekali kurma ini berjalan
Dari iran ke chow kit road
Dari queta ke chow kit road
Dari moroko ke chow kit road
Dari tunisia ke chow kit road

Siapa agaknya yang memetik kurma ini
Berapa agaknya dia di bayar
Adakah ini dari ladang sendiri
Atau dia hanya memburuh
Anaknya berapa
Isterinya dimana
Hari raya nanti keluarganya ke mana

Bila mata merasa lapar
Mungkin kita lupa soalan-soalan ini
Tapi inilah ibadah puasa untuk kenal mengenal anak semua bangsa

Petang ini sebelum menjamah sebutir kurma
Marilah kita berterima kaseh pada si pemanjat kurma
Warna kulit dan bangsanya jangan diambil kira
Seperti kurma yang kita nikmat
Kita anak semua bangsa
Sebutir kurma tanda setiakawan kita sebagai seorang insan

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Sempurna putaran kejadianNya
Dan berputar lagi..........
Tapi suaranya dimana?

Ngah.

Laxmana berkata...

Memang lu orang seni bro...

Teringat waktu duduk sebelah lu dalam meeting protes 678. Time tu gua baru lepas beli sebuah novel (kalau x silap tajuknye IMPIAN TERINDAH). Lu tertarik nak tengok buku tu walaupun meeting masih berjalan dan perkara yang dibincangkan adalah yang hangat...

Itu membuktikan lu memang orang seni...

Tapi hari tu gua tak nak kuar statement lagi, tapi hari ni gua nak kuar statement lah...

Lu memang orang seni!

Adiossss... Roger!

Danielle_Corleone berkata...

Salam berbuka bro. hidup kena terus. :-)

kulupSakah berkata...

..paling wa terkejut bila bro tukar tiub masuk blog wa and bagi komen..

wa org kecil sdg bro sudah pusing ini dunia termasuk bwh kolong tahi di Kemunting...

wa ikut dari cerita "pelarian 7300 hari" lagi..

wa ingat bro tak perasan wa..tapi bila terserempak bro akan salam wa dgn tangan kiri sambil tepuk2 badan wa!
wa rasa macam kena listrik perjuangan!timakaseh bro!

fikiranlicin berkata...

seronok membaca tulisan saudara, ianya seperti saya membaca kolum saudara di berita harian bertahun dahulu... terima kaseh untuk itu

cucupakkasim berkata...

syukur.., sesungguhnya kamu masih teringat asal usul dan dari mana kamu biar pun pamploma,marvel arch,st sebastian...tempat mainan.!

Tanpa Nama berkata...

Aduh puitisnya brader.
A refreshing perspective of the humble date.

Selamat berpuasa!
Kalau boleh aku nak Ramadhan sepanjang tahun!