Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 16 Disember 2008

POLITIKUS KURAP DAN SEPASANG KASUT



POLITIKUS KURAP DAN SEPASANG KASUT

Apabila politikus kurap itu bercakap di podium
Dan kamu tahu si kurap berkelentong
Maka inilah jawapannya.
Enta kundara

Apabila politikus kurap itu bercakap di sidang akhbar
Dan kamu tahu si kurap itu berkelentong
Maka inilah jawapannya
Ibn al-kundara

Apabila politikus kurap itu bercakap di parlimen
Dan kamu tahu si kurap ini berkelentong
Maka ini jawapanya
Wijhaq wijh al-kundara

Apabila politikus kurap itu bersumpah
Dan kamu tahu si kurap ini berkelentong
Maka ini jawapannya
Bil kundara

Para wartawan janganlah kamu jadi kaki bodek
Para wartawan jangan jadi kundara politikus kurap
Jadilah manusia berani
Jadilah kamu Muntadar al-Zeidi


MARI BELAJAR BAHASA ARAB:

Enta kundara – kaulah kasut
Ibn al-kundra – anak kepada kasut
Wijhaq wijh al-kundara – muka kamu macam kasut
Bil kundara – nak kena kasut




11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kalau ada yg kata "Our fundamental is strong." Boleh bagi kasut jugak ke?

hafiz berkata...

Hahaha bush kena baling kasut. dulu saya dengar itek gembor2 (rafidah a.p) penah kena baling air kotak. hahahah mungkin kalau di malaysia kasut akan dimelayukan juga. maka, kita baling capal pun kira okeh! hahaha

ahhhhhhh bang isham. aku dah jelik2 tengok pemimpin malaysia. rasanya aku lagi cerdik kot.

oh tuhan. kau musnahkanlah cepat kapal BeEnd ni. secepat mungkin ya!

Tanpa Nama berkata...

hafiz. kalau baling capal nanti syed husin ali nak pakai apa. hahahahaha.

Tanpa Nama berkata...

Baling
jangan tak baling
baling biar tepat kena muka
kalau tak
jangan dibaling
cari sasaran yang tepat
cari sasaran yang paling hampir
pastikan cap kasut menjadi kenangan
buat ingatan yang tersayang
dan yang terbuang

yoshz berkata...

tapi dia terer elak. tu yg aku kagum sangat² tu.

jawam peranakan berkata...

kejadian membaling kasut ke arah Bush telah menjadi inspirasi kepada beberapa pihak di Malaysia..

mungkin selepas ini ada pemimpin kita yang akan kena baling dengan seluar dalam..

PS-isham..jangan berharap sangat kepada wartawan malaysia untuk berbuat sedemikian..jatidiri wartawan kita lembik..apa yang penting pada diaorang ialah SETIAP KALI BUAT COVERAGE,WAJIB ADA DOOR GIFT.. kalau takde,story tak keluar..

muraisenja berkata...

baling spenda pun buleh gak...

jimbo berkata...

aku lagi bersyukur kalau dapat baling bom tangan kat politikus di malaysia nih

cucuabuseman berkata...

sekali sekala baling pulak kat hishamudin..kemudian oppsss maaaffff memamng salah saya..macam konsert kat Shah Alam ari tu..cakap senang wooii..tapi bikin susahh wooo..jangan terlalu puji jangan terlalu keji...jangan terlalu sedih huuuuu..jangan terlalu suka kahkahkahkahkah...bersederhanalahhh...

pemikir lapuk berkata...

siapa yg brani utk braksi sprt itu..kat tanah malaya?...hahahaha

fahmi berkata...

assalamualaikum...
sedap & kreatif puisi itu...
penuh makna tersirat...