.

Jumaat, 6 Februari 2009

SURAT MENTERI BESAR KEPADA SULTAN PERAK5 Februari 2009

Mengadap Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Shah Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-Lah
Paduka Sultan Negeri Perak Darul Ridzuan

Yang bersemayam di atas takhta Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan dengan beberapa amat kebesaran dan kemuliaannya.

Assalamualaikum

Ampun Tuanku,

Dengan hormat dan takzimnya patik merafa'kan sembah dan berdoa kehadrat Allah Subhanahu Wata'ala, mudah-mudahan Duli Yang Maha Mulia Tuanku sentiasa berada dalam keadaan selamat dan kesejahteraan.

Ampun Tuanku,

MERAFA' SEMBAH MEMAKLUMKAN PERKEMBANGAN TERKINI DEWAN UNDANGAN NEGERI PERAK DARUL RIDZUAN

Warkah yang tidak sepertinya ini sebagai pengganti diri patik untuk menyembahkan kepada Duli Yang Maha Mulia Tuanku mengenai isu kedudukan terkini Dewan Undangan Negeri Perak Darul Ridzuan.

Patik merafa' sembah menjunjung kasih di atas perkenan Duli Yang Maha Mulia Tuanku pada pagi ini. Patik memohon izin untuk menyembahkan beberapa perkara:


1. Artikel XVI(6) Undang-undang Perlembagaan Negeri Perak menyatakan bahawa "If the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority of the Legislative Assembly, then, unless at his request His Royal Highness dissolves the Legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council". Ini bermakna sokongan Menteri Besar itu perlu diputuskan oleh Persidangan Dewan Undangan Negeri.


2. Jumlah Ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional adalah sama iaitu 28 orang. Adalah kurang tepat andaian Barisan Nasional mempunyai majoriti. YB Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri Perak telah memutuskan bahawa ADUN bagi kawasan Behrang, Changkat Jering dan Jelapang bukan lagi ADUN. YB Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri Perak dan Kerajaan Negeri Perak juga telah memfailkan satu permohonan untuk satu perisytiharan bahawa ketiga-tiga ADUN berkenaan bukannya ADUN untuk kawasan-kawasan tersebut di Mahkamah Tinggi pada pagi ini. Sewajarnya kita menunggu keputusan Mahkamah dalam kes tersebut.

Ampun Tuanku,

Atas alasan di atas dan berdasarkan prinsip demokrasi dan Raja Berperlembagaan Patik dengan ini merafa' sembah memohon agar Dewan Undangan Negeri dibubarkan bagi membolehkan rakyat memilih semula kerajaan yang dikehendaki mereka.

Ampun Tuanku,

Patik dengan ini merafa' sembah bahawa pimpinan Pakatan Rakyat sebulat suara meminta Patik untuk tidak meletak jawatan sehingga krisis perlembagaan ini diputuskan oleh Mahkamah atau Dewan Undangan Negeri Perak.

Ampun Tuanku,

Patik akhiri warkah yang tidak sepertinya ini dengan sekalung penghargaan ke atas keprihatinan dan pertimbangan Duli Yang Maha Mulia Tuanku. Mudah-mudahan Allah Subhanahu Wata'ala melanjutkan usia Duli Yang Maha Mulia Tuanku dan seluruh kerabat Tuanku dan semoga sentiasa berada di dalam kesejahteraan dan kebahagiaan yang berkekalan.

Amin Ya Rabbal 'Alamin

Ampun Tuanku,

Patik dengan segala hormat takzimnya;
Bagi pihak Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat

YAB Dato' Seri Ir Haji Mohammad Nizar bin Jamaluddin
Menteri Besar Perak Darul Ridzuan
7 ulasan:

Tok Moh berkata...

Seluruh rakyat perak jangan mendoakan dan mengaminkan doa kepada tuanku sultan perak yang tidak adil..

Pulaukan istitusi kesultanan!
mampos la lu tuanku.. fuck off!

MARI BERSATU berkata...

HUH...SABAR....ini bukan salah sultan, ini salah PKR kerana PILIH ADUN ntah dari mana, kalau 2 adun tu tak terpalit rasuah maka tidak akan muncul peluang BN macam ni...makanya pilih ADUN yang beriman bukan senang-senang TERPALIT RASUAH...

kulupSakah berkata...

jangan layan org yg suruh patuhi titah sultan..
mangkuk hayun!!

Tanpa Nama berkata...

no need to respect that asshole sultan!!!he dont deserve to be a sultan

Tanpa Nama berkata...

mananya tak sultan azlan tak sokong bn(umno)dia pun mcm diaorg jugak...kalau org beriman tak bersubahat dgn org2 ke arah maksiat,minum arak,rasuah,pompuan..manalah nak masuk kalau mb dari org pas.kalau nak tau minuman fav tuanku whiskey black label atau royal salute.

Tanpa Nama berkata...

rase mcm nk fwd kan ajer blog nih kan pihak berkuasa biar anjing2 bangsa melayu yg xsedar diri mengutuk sultan dorang sendiri ni tahu langit tu tinggi ker rendah.jgn psl taksub agama maruah bangsa tergadai

Tanpa Nama berkata...

Ini la pengkhianat bangsa. orang mcm Tok Moh n the geng. berani ko kutuk sultan. aku akan pastikan ko diambil tindakan. DAULAT TUANKU..!!!