Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 6 Februari 2009

PENGUMUMAN DI RAJA


ADA LAH HENDAKNYA DI MAKLUMKAN BAHAWA TELAH DI BERI TAHU

KEPADA SEMUA RAKYAT PERAK HAMBA JELATA SIDA DAN KHUNSA

BAHAWA PADA JUMAAT 10 SAFAR 1430 HIJRAH BERSAMAAN 6 FEBRUARI 2009

PADA JAM 6.43 PETANG LAMAN WEB RESMI DYMM SULAN PERAK AZLAN SHAH TELAH MANGAKT.

HENDAKNYA BERKABUNGLAH SEMUA RAKYAT PERAK SELAMA 44 HARI 44 MALAM
DENGAN MEMAKAI SEBELAH SETOKIN.

( Dari Pemegang Chap, Chop dan Mohor )




40 ulasan:

sufi mustika berkata...

woi siot lu..main main la cite mangkat-mangkat ni..kena tangkap aku tak tau..aayootttt..aku tak tau..yang mangkat tu bukan sultan tapi ketuanan rakyat

cerek itam berkata...

keh..keh..bro isham..lu mmg selamanya cool

Sivakumar berkata...

Di hari ini, di

Negeri Perak, di

Taman bunga, di

Kuala Kangsar, di

Situ Ketuanan Rakyat di-

Semadi.

aku yang jauh berkata...

Takkan mangkat blank sajer kot..hantarlaa satu mesej kat tuanku SOLTAN kat web..hehe!

x habih2 dengan feudalisme!

Tanpa Nama berkata...

tok

sorry for the irrelevant, this is fyi.

things r gonna get hot...

http://educate-yourself.org/cn/statesdeclaringsoverignty05feb09.shtml

kah kah kah berkata...

Inallillahiwainnalillahhirojiun

Sedeey berkata...

ha ha ha .... oleh kerana bro Hisham mintak kita pakai stokin sebelah tanda berkabung....saya pulak cadangkan utk naikkan bendera suku tiang....sebab 3 suku lagi dah dipakai oleh juak juak sultan dan BN

Tanpa Nama berkata...

Sultan Azlan Shah merupakan Sultan yang paling saya respect.

Sultan yang berpendidikan tinggi dan merupakan bekas ketua hakim.

tapi hari ini beliau telah mencipta sejarah dalam tanahair dengan sumbangan beliau atas jasa mematikan demokrasi.

Saya tak paham bagaimana beliau membuat keputusan ini.

Sedangkan terang lagi bersuluh .apa yang najiob buar...rampasan kuasa ....mengambilalih kuasa secara haram.

Dan Sultan pulak boleh approve rampasan ini.

Azlan Shah...You dont deserve to ger respect from the rakyat anymore.

Sebenarnya pada hari rabu lagi...orang2 PAS ketahui yang Sultan Tak akan perkenan dun dibubarkan.

Sesiapa yang mempunyai kematangan politik, adalah tidak sukar untuk membaca bahawa Sultan sengaja cabut lari ke KL pada pagi khamis.

Taktik untuk melengahkan nizar dr jumpa Azlan Shah.

Maka sempatlah Najib announce dulu.

paloi bin mulau berkata...

Assalamualaikum,

ini berkenaan tindakan sesetengah penyokong pr yg agak keterlaluan terhadap Sultan Azlan. teman lagi suka kita ambil tindakan yg lembut.

teman percaya tindakan Sultan Azlan ada hikmahnya. kenape kita tidak ambil sesuatu yg positif dari keputusan itu.

teman percaya tindakan najib mengumumkan secara terbuka pada 4hb telah memberi tekanan kepada baginda. ini satu tindakan yg jahat kepada baginda. ingin mengheret pihak istana supaya amno nampak baik saje.

baginda tiada pilihan melainkan memberi kuasa kepada amno. tetapi dlm masa yg sama baginda telah meletakkan beban yg besar pada amno. ramai yg tak nampak benda ini.

beban yg besar teman maksudkan adalah 2 biawak hidup dari pkr dan mahkamah. apakah amno mampu menepis persepsi rakyat yg matang dan waras?

semua org sudah tahu apa keputusan mahkamah nanti. seperti juga rakyat telah tahu keputusan mahkamah bila anwar dibicara dulu.

apakah dua adun itu akan disabit bersalah? tentu tidak. runtuhlah kerajaan amno perak jika mereka bersalah. budak tadika pun tahu ini.

jadi gunakan kesempatan ini untuk menunjukkan kebobrokan amno. inilah hadiah yg Sultan Azlan beri kepada rakyat malaysia dan perak khususnya untuk terus meluat kepada amno dan mencampak mereka pada pru 13 nanti.

kita perlu ingat raja2 melayu pernah dihina oleh amno suatu ketika dulu. jadi inilah balasan yg Sultan Azlan mahu amno terima.

jadi kita sebagai penyokong PR jangan lepaskan peluang perang psikologi ini untuk menghentam amno dan mencelikkan pengundi atas pagar. teruskan perjuangan.

bang hisham,

aljazeera baru je menembak najib dengan hadiah yg Sultan Azlan bagi kat amno. jadi gunakan hadiah ini sebaiknya.

perang psikologi baru bermula.

Tanpa Nama berkata...

otak kome betul2 cam gambar tiub buruk kat blog kome.....kosong!

Riyaz berkata...

ampun tuanku..

patik rasa tuanku yg buat huru hara.

tuanku yg patut keluar dr istana.

tuanku yg patut dipenjara..

tuanku yg derhaka pd rakyat jelata.

ampun tuanku..
tuanku ni dh dihujung usia..

tuanku juga x mampu berbini dua..

tuanku juga byk songlap harta..

tuanku mcm x reti bahasa malaysia

tuanku hanya angguk kepala..

tuanku mmg x tau apa..

ampun tuanku yg PIJAKSANA PIJAKSINI....

kahkahahkahakahkah...tuanku jgn lari entot2 mcm bapak dino..bro isham, tgk melayau...mat sembab ckp nizar derhaka...kahkahakaha...tp mat sembab lagi derhaka ngan org pagoh...jual tanah kat leong hup..org kg dpt reban jer..kahkahakah

CKGord berkata...

Gila.

tapi cool!

rompers berkata...

lu ni wa rasa melayu murtad la bro..kalau lu mampos wa nk usulkan lu ditanam atau dibakar di kubo keling takpun kubo cina jek. aritu raja lu kat n9 mampos lu ada buat party buih tak? kah..kah..kah..

anti katak lompat berkata...

Raja adil, raj di sembah
RAJA zalim & khianat pada rakyat ..

ALLAH MAHA KAYA...
siapa yg menzalami rakyat yg lemah, terima lah pembalasan di akhirat kelak..
Yang HIDUP akan mati...kamu akan ditanya oleh ALLH

MahadeyBersiong berkata...

kahkahakahakahakahakahakahakahakahakah
terberak gua oi!

Tanpa Nama berkata...

apa nak heran yeop.KEJOR YEOP KEJOR.

perfectwater75 berkata...

Salam!

Confirm mangkat!!!! Sign in pun dok keluar Daulat Tuanku jer....nampak gaya esok kena pakai stokin sebelah sajalah...opps! malam ni nak tdo pun kena pakai sebelah juga ka??

hahaha!

wahi berkata...

"Laman web mangkat" maknanya kena hack / godam / tutup la tu. Simple as that. Nothing to do with the man himself.

Tanpa Nama berkata...

sekarang mana ade sultan pentingkan rakyat.....semua harapkan bisnes dan poket sendiri..... cuba tengok anak perempuan sultan perak terkaya dalam 40 orang malaysia....semua hanya berlakun sebagai payung rakyat....ia hanya kaburkan rakyat supaya rakyat dibodohkan dan mereka hidup senang sampai turun temurun...... KAH KAH KAH KAH KAH KAH kena tipu dengan beta HA HA HA

Tanpa Nama berkata...

Tanpa sultan rakyat bole idup..ada pn xguna bukan bole guna pn,asik nk mghamba kan rakyat je..menteri najis ni pn cbuk nk kuasa xckup ke harta yg ko dh rompak ni..7 keturunn mkn xabis,psl ekonomi hampeh asik nk bedal kwsp je..mmng babi najis punya menteri,buat duit xpandi perabis je tahu,klu kt indon ni dh lama mati dh ko,..nasib baik lagi skng rakyat x pk nk wt camtu lg..ko pk2 kn la.Tp xpe tuhan tu adil wlupn ko byk duit ati ko xsnng pn sbb duit haram..cbuk la ko psl dunia ni xyh pk nk mmpus..bg la mkm bik mama tu knyg2 biar tmbh gegaran nye...xsggupnye tgk muka ko kt tv ckp psl gaza wt malu je..sb ko ni sama je cm zionis.

Tanpa Nama berkata...

yes, i agree with paloi bin mulau.

personally, did the Tuanku has any choice in the whole matter? He is after all surrounded by many vultures. what if by knowingly following the plan and has his reputation down the drain among many who look up to him, meant that as chance for the rakyat to really "tarred and feathered" these buggers? Perhaps he is also the victim as much as the rakyat?

this thought is in a small part of me, a very, very small part.

now we know these immoral people will stop at nothing where money and power is concerned, we will know what we are facing with.

maybe the Tuanku is also hoping that one day when the dust is settled and after the dead is dead and buried, his honour can be restored by his people.

just some thought swirling about...just doesn't make sense...this whole thing. a person in peril will do things that may seems absurd but maybe it is a signal for something else, a signal to do something.

For one thing, that something that we all most clear off is that "Here lies the dead and buried umno together with its partners" will be a reality.

amieza berkata...

hahhaa..
Pak Isham memang kelakar la.
Cool jua!
Ingat tadi betul2 pengumuman diraja.

Tanpa Nama berkata...

Jahanam kao isam singh dgn kuncu2nye..

LetThemEatCake berkata...

hahahaa...stokin krismas ada lgi nih...derhaka ke apa ke..tak relevan la sultan/raja kat msia ni..habiskan bogheh yo..bukan dapek perintah rakyat pun...diorang tak jadik mcm (bekas)raja kat china pun patut kene bersyukur..cuba2 lah tengok kes puyi tuu

maun berkata...

Kenape le ditutp website tu. Macamana rakyat Perak nak mengucapkan Dirgahayu kepada Sultan Perak sempena harijadi baginda. Ini adalah dalam sejarah di Malaysia atau mungkin di dunia Sultan mendapat ucapan "Dirgahayu" terbanyak dari rakyat jelata. Bukan senang ooi!!. Alih-alih dah mangkat pulak website tu, apa yang tak kenanye. Apa rakyat dah buat?

donsit berkata...

Isk korang nie.. manalah tau Soltan umumkan tu pon under duress ke.

Kalau tak .. mau ghaib Soltan macam coklat chips more nanti nie hahahaha

pemandu teksi berkata...

sultan yg pernah dipuja dan disanjung ketika mudanya.. hari ini dihina dicerca.. seorang yang ariff lagi bijaksana tentang undang2 ttp sayang diri sendiri tidak mematuhi undang2..
Confirm Azlan Shah dah nyanyuk..!!! kahkahkah..!

Tanpa Nama berkata...

syabas comrade isham. satu pendekatan yang berani. hidup komunis!

omyra berkata...

raja adil raja disembah
raja zalim raja dibelasah!!!!!!!!

zack berkata...

"PENGUMUMAN UNTUK TUKAR TIUB"

SAYA SEBAGAI PENYIMPAN MOHOK BESAR
RAJA2 DENGAN INI MENGUMUMKAN PENUTUPAN BLOG TUKAR TIUB SELAMA 44 HARI --44 MALAM .......ATAU SEHINGGA ANAK BULAN KELIHATAN...KAH....KAHHHH
KAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHH...!!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

sultan? hahhahaa... sultan ni dah korup!!! pasal tu belakangkan suara rakyat!!! aku tak paham la apa pasal orang melayu yang singkat akal ni terus nak sembah sultan? sembah? kalau kau orang islam perkataan sembah itu hanya kepada allah yang esa.. sultan tu manusia. apa yang mufti dok diam tak brani nak angkat isu ni? sebab takut derhaka? porahhh..isu yang gambar anuar tu kata haram!!! isu buat yoga kata haram!! benda yang terang ni pun takut!! nak tunjuk baik.. porahh....sultan dah setongkol ngan najis umno/b.n ni pon dah tak boleh pakai.. sultan!! cisss!!! aku seorang melayu agama islam... berkata.. sultan n syaitan is sama!!! kalau ada keturunan raja.. atau raja yang tercabar dengan kata-kata aku.. elok bertaubat je la.. jadi macam rakyat biasa.. tak payah nak blagak rasa keturunan mulia.. kalau hati sama macam sultan perak ni...mulia hapa?.. sejarah dah crita raja-raja memang bodoh..rakus.. satu lagi sebab sultan ni tercabar dengan ketuanan rakyat.. sebab dia nak ketuanan melayu.. supaya dia senang.. butoh lah raja-raja atau sultan yang hati gelap macam ni!!

mujiburahman berkata...

Tanpa Nama ada kata:
".......Sultan yang berpendidikan tinggi dan merupakan bekas ketua hakim.

tapi hari ini beliau telah mencipta sejarah dalam tanahair dengan sumbangan beliau atas jasa mematikan demokrasi.

Saya tak paham bagaimana beliau membuat keputusan ini.

Sedangkan terang lagi bersuluh .apa yang najiob buar...rampasan kuasa ....mengambilalih kuasa secara haram.

Dan Sultan pulak boleh approve rampasan ini....."


Saya pulak kata: atau saya pulak paham si najib tu ada "memakai" tu .... naik terbodo tuanku Sultan .... pukau ka pakau ka ... entah lah!
Tapi ada jugak terdengar cerita pasai apa tu ... guru ji ka apa ka benda ka dia punya nama .... apanama? guru ji mungkin jugak kut?
Banyak kelebihan simaha guru ji tu nak habaq bagi ....

Masa time upacara MB baru dok angkat sumpah ... tengok muka Sultan pun lain macam sikit ... tak berapa nak ceria ...tak berapa nak seronok nampak ...nampak mcm terpaksa pun ada....muka reluctant pun nampak jugak...dan raja muda Dr Nazrin pun ... lain macam jugak .... kut depa dua2 kena semboq dgn serapah jampi si Najib tu kut? Kan bibiaq mulut Najib sentiasa merah menyala ... kesan bekas ayaq sireh jampi yg guru ji bagi dia kunyah2 untuk di semboq kat depa dua tu kut?

Terpukau ....sampai terbodo habih semua! possible tu ....pocibel...
apo kato bro Isham?

Khun Pana aka johanssm berkata...

Kesian...
Web nya maseh muda tapi dah masuk goal. Apa boleh buat , dulu - dulu manyak orang sayang . Sini junjung sana junjung macham susu chap junjung.
Kini-kini manyak orang benchi , macham kita benchi Al Balachi.

Tak kan mangkat awal sangat kalau maseh disayang dan di junjung.
Kita berharap agar Penyimpan Mangkok Besar akan istihar " Felip-felop" dan tolak umno dan lelaki kulit hitam itu masok sungei perak.

Semadom berkata...

Teringat aku dialog dlm filem P.Ramlee 'Seniman Bujang lapok':

Ramlee: Hey Ajis ... siapa kau?
Aziz: Akulah raja ....
Ramlee: Raja apa?
Aziz: Raja kapor

(raja disini raja kaki kapor saja lah ... tak sehebat mana pun)

Aziz(pula): Hey Ramlee...siapa kau?
Ramlee: Akulah king ...
Aziz: King apa?
Ramlee: King Kong ....

(disini status king tu ibarat mcm 'kingkong' saja ....ganas dan tidak berperi kemanusiaan..... binatang lah lebih tepat ....
patut pun semasa krisis perlantikan menteri besar Trengganu tahun lalu ada puak2 yg protes menentang keputusan Sultan Trengganu melantik calon bukan pilihan mereka ... maka disebut
pada banner (kain rentang)berbunyi: "KAMI MAHU DERIS...NATANG" ... 'natang' tu maksud binatanglah ... untuk tuanku sultan (atau 'king' dlm bahasa matsaleh).

Satu lagi dialog yg di ucapkan oleh pengarah Ahmad Nesfu semasa adegan shooting untuk filem komedi yg pertama mereka:

Ramlee: Betalah raja yang bergelar Setan Harun alrashid ....
Ahmad Nesfu: Cut! .... Bukan setan syaitan ..... sultan.

Bayangkan kalau dialog tu dok gunapakai istilah 'setan' saja tanpa istilah 'syaitan' .... maka akan jadi mcm nilah bunyinya kalau si pengarah Ahmad Nesfu akan utter: "Cut! ....bukan setan setan ...... sultan" .... tak ka pelik lagi bikin confuse bunyinya tu? sikit punya double 'setan' ka nak kena mention?

Disini .... ungkapan 'setan' sengaja diberi untuk 'Harun al rashid' sebagai sultan ... dan manusia biasa iaitu seniman bujang lapok si Ramlee ni di gunakan istilah yg agak lebih lembut dan lebih keAraban iaitu 'syaitan'...mungkin juga secara kebetulan atau dah tiada pilihan (no choice). Jarang2 sekali kita dengar ada sesiapa secara kasar memanggil 'syaitan' untuk seseorang apabila sedang marah .... padahal selalunya 'setan' saja yg sering digunapakai.

Itulah sindiran untuk 'sultan' buat2 atau pura2 tersilap sebut 'setan Harun alrashid' .... kononnya tersasul ... padahal nak kenen kat puak2 sultan lah tu ... sultan tu ibarat mcm setan sajalah lagaknya.

Tajam jugak sindiran tu ya?... tapi ramai orang tak dapek baca (between the lines) ... P.Ramlee punya joke.

Tak gitu bro Isham?

lahirdiperak berkata...

MONARKI PERLU MATI !

haikal berkata...

Penyu Belimbing berkata

Kalau ikut sejarah yang aku study, sultan-sultan ni memang tak leh pakai dari dulu lagi. Orang Melayu je ngok yang dok sembah2 kat sultan. Kerajaan Melaka jatuh pun sebab sultan, British jajah malaya pun sebab perangai sultan abdullah giler ke kuasa. Ni pun sama lah kes tu. Lu memang berani bro.

Tanpa Nama berkata...

beta ingin mengucapkan kepada semua pendatang beta bukan pendatang indon ye..datuk nenek beta je pendatang indon bugis,riau,kampar.beta asli lahir di perak.

beta cuma mengaku naiana merican,persatuan pengurup wang semalaysia,persatuan nasi kandar penang,persatuan gpms dan persatuan mat rempit je bukan pendatang.siapa nak bersinggahsana dengan
beta sila berjemur dulu di pantai pankor baru beta iktiraf

bukan pendatang.

hanya pendatang yang boleh bagi beta kapal selam,roll royce,istana dan juga projek kamuda beta sokong.
pendatang semua sila keluar dari negeri gangsa ini..beta ingin bersemayam di singgahsana sambil mendengar anakanda beta raja masrin untuk berucap tentang "LAW AND ORDER","kepimpinan yang bersih,amanah,"pangkat ini adalah pinjam-pinjaman dari Allah dan kita hanya perbuatan yang baik di dunia ini yang akan dibawa ke alam sana"petikan raja masrin sempena jubli emas ayahanda beta ke 1000 tahun.

Tanpa Nama berkata...

Semoga kamu mendapat tulah daripada Sultan. Amin

kakimakan berkata...

Semadom...
Aku nk tambah sikit kata2 ko.
Mengenai P.ramli.. mengikut cerita, memang dia ada 'kes' dgn kerabat di raja, sampai dia diharamkan pijak negeri yg dinaungi oleh Sultan terbabit.
Sejak dari dulu2 lagi, kalau tgk sejarah dunia kat mana2 negeri yg ada sistem beraja...macam2 hal yg raja2 ni buat sampai membawa kebangkitan rakyat..cthnya Sultan mahmud mangkat di julang,
Hang Jebat mengamuk..
Filem Musang berjanggut mencerminkan anak angkat raja cerdik ( sebab dia anak rakyat biasa)..cari isteri pun dari org biasa..Ok la tu, macam bagus..tapi menteri2 dia kerek.. Raja mcm tu boleh gak dipuji, tapi ianya cuma dalam filem. Filem2 yg membawa anganan kpd gadis utk digundikkan oleh anak raja ialah mcm..Snowhite..cinderella, atau filem India yg mngisahkan sorang yg hilang masa kecil, org miskin pelihara..rupanya2 anak raja..
REALITINYA..sistem pemerintahan beraja masih dibayangi oleh 'Setan Mahmud mangkat di julang'...Cumanya raja2 kini belajar kat luar negara..tak mcm raja dulu2 yg berguru silat dan macam2 ilmu batin yg lain.
Salam

Tanpa Nama berkata...

Malaysia ada berapa banyak raja daaa, tak larat nak tanggung.Habiss laa duit rakyat, dah laa dibelasah dek gerombolan, mana laa ekonomi tak hancuss.