Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 3 Mac 2009

TERNOW !!! NILAI RINGGIT JATUH - BERBANDING DOLAR



NILAI RINGGIT JATUH -



KUALA LUMPUR, March 3 – Nilai ringgit telah jatuh walau pun kelmarin Nor Yakcop berkata ‘ ekonomi kita belum meleset’.

Petang ini Zeti Aziz kepala Bank Negara telah menerima hakikat bahawa ringgit telah merundum jatuh berbanding dengan nilai dolar.

Satu dolar hampir mencecah 4 ringgit - 3.7270.

Ini bererti akan ramai orang kaya-kaya menukar ringgit ke dolar. Simpan dolar lebih selamat dari simpan ringgit.

Ini bererti barang kita beli dari luar negara jadi mahal.

Ini bererti hutang negara jadi bertambah.

Ini bererti barang expot kita murah. Jika kita jual barang ke luar negara – kita dapat BANYAK DUIT…. tapi TAK ADA PEMBELI kerana ekonomi kapitalis sedang tenat.




7 ulasan:

fredo(bunian) berkata...

hee..

nasib la kteorg pakai duit daun..

pdan muka manusia!!

aloq_singa berkata...

salam bro,

nk buat mcm mana bro, selagi negara kita ni tk menggunakan ekonomi islam selagi 2 lah kuasa kapitalis ni akan terus menyelubungi kita.

Tanpa Nama berkata...

Geng di Menara Kembar Petronas sedang ketawa besar melihat wang masyuk lagi banyak...
Lepas ni Bonus Petronas akan naik jadi 10 bulan..
hahahahahahha
Harga abrang di KLCC pun akan naik.
Lepas kita boleh jual pisang dan keledek ke US pulak...
Dan kalau ada benda lain.. jual lah

Syed Zainuddin berkata...

La kau ni aloq singa

asyik-asyik, ekonomi islam, sikit sikit islam ni, islam tu.

Paling penting tu ekonomi yang ADIL dan mengikut LESTARI ALAM.

Guna ekonomi islam konon... cam Iran, sekarang inflasi tinggi. Guna ekonomi islam yang kuat kat Yemen, negara mundur... guna ekonomi islam Taleban kat Afghanistan dulu, jadi lubang pembiakan ektremis...

Sudahlah guna agama untuk meng-agama-kan segala-galanya.

Izwat Othman berkata...

Usah bimbang...

" Our fundamentals is strong " haha

cano nak jadi pm neh,bi pun kantoi.osah percayo kato dio.

p/s: memang tak cayo pun.

pokokdemokrasi berkata...

Kita kan ade Minister of Finance yang 'paling berkaliber'?

There are a lot of successful Malaysian businessman. Why not pick up Syed Mokhtar, Ananda Krishnan,... to helm the ministry of finance?

Hasbullah Pit berkata...

Hisham,

Itulah strategi mereka, Mereka nak orang kelam kabut simpan dalam dollar supaya mereka lebih mudah kenakan cukai inflasi.
seigniorage.

rujuk sini
http://hasbullah.pit.my/2009/03/yb-idham-lim-dan-hishamudin-rais-masih.html