Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Khamis, 19 November 2009

TANDA TANDA EKONOMI MEROSOT



KERAJAAN AKAN WUJUD JABATAN KAHAS PANTAU PEKERJA ASING
- mStar

Kerajaan Malaysia bercadang mewujudkan sebuah jabatan khusus bagi menangani isu pekerja asing terutama bagi memantau pergerakan mereka selepas tempoh visa tamat.

Muhyiddin Yassin berkata, jabatan berkenaan juga akan berperanan bagi mengatasi lambakan pekerja asing, yang jika tidak diatasi segera boleh menimbulkan pelbagai masalah sosioekonomi kepada negara.

"Saya melihat jumlah dua juta pekerja asing (yang mendaftar bekerja di Malaysia) merupakan satu angka yang besar. Perkara ini serius, rakyat juga bimbang.

"Kita kena kaji supaya (kemasukan) pekerja asing lebih tersusun kerana ia memberi kesan walaupun daripada satu sudut ia membantu," katanya.

KAH KAH KAH…

woit… APA SUDAH JADI… kah kah kah…

kah kah kah…SUDAH ADA DUA JUTA… kah kah kah..

nota:
ini tandanya ekonomi makin susut.
ketika ekonomi gilang gemilang tak peduli pun
mat bangla ke mat indon ke – selagi dapat diperah akan diperah
selagi dapat dijadikan kuli murah akan dibawa masuk

yakinlah ini semua cerita dongeng
selagi tidak ada gaji minima di malaysia ini
buruh asing akan terus dibawa masuk kerana
yang sangkup menerima gaji murah hanya buruh asing
pengurangan buruh asing wajib diselarikan dengan upah gaji minima
warga malaysia akan memburuh di jepun taiwan australia singapura dan eropah
ini kerana gaji lebih lumayan disana. ini hukum dan syarat ekonomi kapitalis.
dimana ada modal disana akan muncul tenaga buruh




6 ulasan:

mosabit berkata...

macamana nak kurangkan pendatang asing??...ejen dia adalah pemimpin gerombolan.....
hari ini hantar balik...esok dah ada balik.... tekong tunggu tengah lautan..belum sampai dah patah balik...pasal toke gerombolan dah lambai balik.....

kerja takda permit...projek siap cukong panggil polis mari tangkap....cukong untung tak bayar gaji...
episod ini terus diulanag....toke untung atas angin......pendatang asing jadi marah...lalu merompak rumah ke rumah....
maka tuduh pendatang bagi
masalah....

kah kah kah kah kah kah .....

LembuKenyang berkata...

...uk!uk!ak!ak!...surat kabar 1 page 5 short stories terbaik dan paling laris di malaysia...uk!uk!ak!ak!...

...uk!uk!ak!ak!...dengan average 17000 semakan dari pengunjung sehari...uk!uk!ak!ak!...

...uk!uk!ak!ak!...mana ada web kementerian yang meletup lebih dari TT...uk!uk!ak!ak!...

...uk!uk!ak!ak!...JAGA ANJING DAN KUCING KO TT, kalo ko kene cekup...aku potong gaji aku RM300 sebulan untuk bagi dia makan...uk!uk!ak!ak!...

...uk!uk!ak!ak!...haha...best aku dah tengok umah ko kat Brickfeilds...kat web la...uk!uk!ak!ak!...

...uk!uk!ak!ak!...macam bilik abang aku jugak...kemas dan penuh suasana ilmiah...uk!uk!ak!ak!...

Carlos Abdullah berkata...

Betol betol...kat Singapore dia dah tak pakai mat bangla lagi...dia pakai Chinaman...semua bende Chinaman..silap-silap maid pon dia mau pakai Chinadoll...

Tanpa Nama berkata...

HAH????
Ini apa je jadah PTD nak rebut jawatn lagi ni??
tak cukup ker kau dapat kerja jawatan tinggi tapi goyang kaki main golf ajer.
INi dah tentu puak PTD dah buat kertas kerja nak lantik depa semau naik pangkat dan habiskan duit rakyat.
Lingkup negara macam ni.
Toyol2 yang ramai melingkupkan negara nilah bernama PTD

Johan berkata...

sejak zaman Tunku sampai sekarang masih macam2 alasan diberi tak mahu adakan akta gaji minima..semua tuntutan oleh MTUC dan lain2 kesatuan pekerja ditolak..Dollah Badawi lagi ekshen,dia buat dunno n tido je tak mahu jumpa pun kesatuan2 pekerja

Mahafiraun telah kelentong kat kesatuan2 pekerja pada 1999,dia cakap akan diimplementasikan "lepas ekonomi bertambah baik" tapi sehingga dia blah 2003 langsung takde ape2..apa yg berlaku lepas perjumpaan tu,presiden MTUC diberi senatorship dan datuk..

Tanpa Nama berkata...

Bangang punya BN..sekarang ni semua benda baru nak nampak..macam baru tubuh kerajaan semalam, padahal dah lebih 50 tahun memerintah. Selama ni lu org buat apa hah?