Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 4 Jun 2011

KETUANAN MELAYU ILAH PENYAMUN NEGARA




PENYAMUN SAH




TARIF ELEKTRIK : ANI AROPE SALAHKAN EPU, GELAR UNIT PENYAMUN EKONOMI – keadilan daily

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad, Ani Arope menyalahkan Unit Perancang Ekonomi kerana menaikkan tarif elektrik.

Laman web The Malaysian Insider memetik Ani sebagai berkata, TNB dipaksa menandatangani perjanjian berat sebelah, sejak hampir 20 tahun lalu.

Ani, yang menyifatkan EPU sebagai ‘Economic Plundering Unit’, memaksa TNB membeli tenaga elektrik daripada Pengeluar Tenaga bebas (IPP), Genting Sanyen sebanyak 14 sen kilowatt sejam (Kwj) walaupun wujud tawaran 12 sen kemudiannya. IPP lain kemudian mengenakan caj 16 sen/ kwj.

“Kamu tidak perlu pergi sekolah perniagaan untuk memahami mengapa perlu kenaikan tarif elektrik- hanya melihat semula syarat diberikan kepada beberapa IPP,” kata Ani yang menerajui syarikat utiliti itu antara 1990 hingga 1996 dalam status di laman sosial, Facebook.

“Dengan fasal ambil-dan- bayar, dan dengan 40 peratus rizab berlebihan yang kita ada hari ini, satu pihak hanya perlu menghasilkan setengah keupayaan pihak lain dan dibayar 80 sen dengan kapasiti dipersetujui.

“Bagus EPU — Unit ‘Plundering’ Ekonomi,” katanya mengejek unit ekonomi di bawah Jabatan Perdana Menteri itu.

Justeru, Ani meminta satu kajian semula syarat-syarat asal dengan IPP kerana perjanjian tenaga itu terus dilakukan.

Ani menimbulkan kegemparan 15 tahun lalu apabila meletakkan jawatan sebagai pengerusi eksekutif TNB kerana enggan menandatangani persetujuan tak seimbang dalam Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA)

Ia menyebabkan kewujudan generasi pertama IPP seperti YTL Power Services, Powertek dan Malakoff, semasa negara di bawah pentadbiran Mahathir.

“TNB ialah budak belasahan. TNB tidak mempunyai kawalan harga yang ia perlu bayar kepada IPP. Pergi kepada punca masalahnya,” katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit.. DAIM IALAH KEPALA PENYAMUN KETIKA ITU…. kah kah kah..

kah kah kah…BAPAK PENYAMUN KETIKA ITU IALAH MADEY PANDDY KUTTY… kah kah kah…

kah kah kah…INILAH CONTOH TERBAIK KETUANAN MELAYU… kah kah kah..

kah kah kah…MELAYU KENA TIPU OLEH KETUANAN MELAYU…kah kah kah…

woit…MANA DIA PUKIDA…. kah ka ka..

kah kah kah…MANA DIA PUKIPM…. kah kah kah..

kah kah kah…MANA DIA PUKISAM…. kah kah kah…

kah kah kah…MANA DIA NGO MELAYU… kah kah kah..

woit…MANA MAT BISUL PENJIHAD ISLAM … TAKBIIIIR…. kah kah kah…



HUMBANKAN GEROMBOLAN


nota:
pelik apa jadi
dengan gobala
tak kan dah padam
kah kah kah

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bila timbul kes macam ni golongan yang kononnya pembela Melayu senyap seriba bahasa bila yang melibatkan racism meraung macam anjing kena baling batu - memang P*K*M*K punya pertubuhan

Tanpa Nama berkata...

bro tt,
pendapat aku la kan,
pukida,pukisam,pukipm,ngo melayu dan mat bisul penjihad islam ni,
depa ni bab bab macam ni depa tak paham la bro....
hang ingat depa mau baca ka pasal ipp apa semua ni....
pening pale yeop
depa ni bab2 liwat, lucah apa semua rajin le bace....
bab2 ipp punya perjanjian semua ni depa skip, pasal depa tak paham
banyak sgt term2 technical

kah kah kah kah

opisboi berkata...

goBALA tengah tidur ataih duit sbb dulu rajin tidur atas jalan...seket ari bolih mohon jadi melayulah...

Tanpa Nama berkata...

MAMAK PUKIMAK....
PADAN MUKA ORANG MELAYU...
HEHEHHEHEEH....

Tanpa Nama berkata...

abang tt,
kerajaan umum kenaikan tarif elektrik mulai bulan jun.
saya terima bil bagi bulan mei dah kira dah.
siap tambah perkiraan tnb haram
pasal tu ramai orang curi elektrik
lepas nie saya pun nak curi
sebab kerajaan paksa saya curi
haram jadah tnb
haram jadah pukimak
pembela punggok
semua dok sapu duit rakyat..