Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 21 November 2012

PENCERAHAN YANG TERANG DARI PEMBACA



SEORANG NELAYAN  



BOLEHKAH HADI AWANG JADI PM?
bro.. lu xnak kupas isu hadi awang jd pm ka? terengganu pun xdapat rampas balik ni plak nak jadi pm? negeri lain kita dpat sapu tapi terengganu xdapat. sebab apa? sebab rakyat terengganu sendiri tolak kerajaan pas terengganu had awang dulu.

 bukan sebab pengundi hantu. apa kejayaan dia masa perintah terengganu dulu? mansuh tol, buang patung penyu dan besarkan markas pas. itu je? lain xda sebab xdapat royalti katanya. 4tahun perintah 4tahun dok berkokok nak royalti. itu je la yg depa tau. xda royalti negeri xleh bangun. ini nak jadi pm? kedah pun pru akan datang dapat balik kat bn la. percaya la.

 lagi satu xkan kt nak amik menteri dari penggangur yang harap elaun pemuda je jadi menteri penuh dah 2 selera besar nak pakai keta mahal. orang xheran la kalo gaji 10k pun janji jujur. background 2 penting. macam mb khalid. korporat berjaya. jadi mb pun mb terbaik. ni nak amik penganggur makan elaun pemuda je jadi menteri?? hmmm... patut la berkokok UG UG UG on HINAKAN MEREKA YANG MAKAN DI MEK DOGAL

Jangan polemikkan isu jawatan PM – Mustafa 
Harakahdaily
Selasa, 20 Nov 2012
 

KUALA LUMPUR: Isu siapa menjadi Perdana Menteri sekiranya Pakatan Rakyat memenangi PRU13 nanti tidak perlu dijadikan polemik di kalangan pemimpin dan penyokong PR, kata Datuk Mustafa Ali. 



17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Mari sini saya bagi pencerahan.. bagi orang yang dok kat luar yang TAK NAMPAK apa sebenarnye kat dalam.

Ramai orang tak sedar.. ingat PR menang suatu negeri tu dia ada kuasa MUTLAK..

Memang susah kalau tak dapat bantuan kerajaan persekutuan.. tengok Kelantan bukan main payah.. Peruntukan bagi akhir tahun.. dan pelbagai karenah birokrasi.. agensi kerajaan

Perlu Ingat hampir semua jentera agensi kerajaan kat negeri tu kerajaan persekutuan pegang.. direct order.. dari kementerian masing-masing dan siapa pegang kementerian ni? PUSAT.

Kerajaan negeri ni kawal apa? PBT?
So sepengal memang susah kalau KELANTAN yang lama PAS pegang pon payah nak bangunkan lagi la terenganu..

Kenapa? dah takda kerjasama.
PR & BN ni rakyat undi pilih depa jadi bila dah jadi Kerajaan bekerjasama la.. Tapi AMANAH yang rakyat bagi depa tak laksanakan..

Bergaduh sana sini pulak..
Apa UNDI/AMANAH dan Duit ELAUAN dari kerajaan tu untuk BN & PR bergaduh ka? Sama-sama buat kerja la.. jadi KERAJAAN MALAYSIA bukan kerajaan BN kerajaan PR.

Ingat sikit ELAUN yang UMNO, PAS, MIC, MCA, DAP dan semua perwakilan tu semua tu dapat dari KERAJAAN MALAYSIA bukan duit PARTI masing-masing.

matGANU berkata...

kah kih koh,
tt,
toyol UMNO ni mari duk mengomen dalam blog kau, aku rasa nak romen manate UMNO ni, tapi takut kondom aku pecah, celaka .....
Pas kalah diTrengganu tiada kaitan langsung dengan kelemahan kepimpinan PAS Trengganu.
Kalau dilihat Mat Said jongen pun boleh perintah Trengganu, maka TGHH lagi comel daripada mat said lagilah layak.
Sejarah dunia telah tercipta, bagaimana rakyat terengganu merupakan rakyat paling ramai didunia keluar mengundi pada tahun 2004. Cuba bayangkan 93% keluar mengundi, mengalahkan Amerika dan Jerman. Di Ulu Trengganu tempat harimau makan nasi kawah dan nyamuk sama besar dengan burung bangau, namun manusia keluar mengundi lebih dari 95%.
Semua ini kerja menipu BN dan SPR, ingat kita keluar bersama bersih pada Jan 2013 untuk halau dan mampuskan BN/SPR.
Ya Allah! KO BN, KO BN, KO BN, mampus SPR. Amiiiiiiiin

Tanpa Nama berkata...

tak dak royalti minyak..memang tak boleh bangun..Trengganu ada apa? Ada ikan je....ada balak...nak hentam hasil balak je...4 tahun boleh buat apa kalau duit tak ada??? Lu ingat 4 tahun boleh buat magic macam David Copperfield???????? Lebih baik undi BN dapat royalti minyak...dapat bangun...tak yah undi PR tak yah undi pembangkang kalau mentaliti nak kaut untung je...esok kalau PR perintah Malaysia ...4 tahun tak nampak bangun apa-apa...PR 24 gerenti BN menang balik....kah..kah..kah...mentaliti RMMMMMMM...

Tanpa Nama berkata...

Kalau Hadi nak jadi PM, satu ni je - tolong kempiskan perot boroi tu

Tanpa Nama berkata...

Ni bahalol mana yg bg fuckta ni? Apa Hj Hadi buat semasa jd MB trganu nih kalo ko nak tau ko pergi la selidik di semua agensi jabatan kerajaan pd penggal PAS berkuasa masa tu! Apa ko ingat UMNO akan bersikap telus ker bgtau prestasi HJ HADI N PAS penggal tu?

Kalo ko tonngong..jgn ajak org lain ikut ketonggongan ko..sebaiknya ko tonggong la dgn geng tonggong ko tu waima siapa sekali pun. Sapa perintah mana2 negeri kalo dia zalim nescaya aku menentangnya sekalipon dia dr PAS! adil ato keadilan cuma di dalam ISLAM..sila buktikn jika terdapat keadilan dr sebarang ideologi, isme, ugama ato apa sekalipon n lps tu..ko tonggong jumpa aku dan buat pencerahan otak tonggong ko supaya aku boleh bg kurang ketonggongan ko itu.

Krankenman

Tanpa Nama berkata...

wei natang bodo mung org terenganu ko baru sepengaal nak buat mcm mana pulok tu teragganu bukan negara kaya mcm selangor banyak industri ganu buat kopok lekor jer celaka mung perlekeh tuan guru mung ingat naik klcc negara tu maju la bangang yg penting ulamak duk ataas mung dok tahu ke politik org ganu mcm mana yg banayk kalah kat hulu hulu byk maklumat guna saluran satu ....memang celaka dia TT ko letak kat front page apa yg nak aku kabo ni.....menatang berayok mok mmung

Tanpa Nama berkata...

wei menatang bengong mung mana tau hal org ganu mung ingat sepengal perintah ganu boleh buat klcc ke cilaka natang sungguh selangor lain byk industri ganu ader benda kopok lekor jer....dulu kalah pasal satu pengundi hantu derih natang..no dua beloh hulu tu byk guna salurab satuu,,...bodo mung tgk tv1 tv 2
kena sabor lah sket kena sokong ulamak lak kalau mung mampus esok mung nak tok guru semayamg mung ke bijan semayang jenazah...

Tanpa Nama berkata...

Silapnya PAS ketika berkuasa di Terengganu dulu dia memerintah Terengganu sebagai pembangkang, bukan sebagai kerajaan. Maka itu saja yang diperjuangkan.

Tanpa Nama berkata...

. apa kejayaan dia masa perintah terengganu dulu? mansuh tol, buang patung penyu dan besarkan markas pas. itu je? lain xda sebab xdapat royalti katanya. 4tahun perintah 4tahun dok berkokok nak royalti. itu je la yg depa tau. xda royalti negeri xleh bangun. ini nak jadi pm? kedah pun pru akan datang dapat balik kat bn la. percaya la.


ayat di atas buat aku bengang umngok buat naper pulok stadium kena serang utlraman....kalau tuan guru jadi pm bakper dok leh ke...yg ptg ABU lah bangang

Tanpa Nama berkata...

berhayal dan terperangkap dgan hayalan itu....kelebihan bgi party lwan terpesona dgan agenda itu..lahkah kah kah kah..ke putrajaya...urmmm tgalla janji2 manis..iyedox!,over sgatpun x bgus.

Tanpa Nama berkata...

berhayal dan terperangkap dgan hayalan itu....kelebihan bgi party lwan terpesona dgan agenda itu..lahkah kah kah kah..ke putrajaya...urmmm tgalla janji2 manis..iyedox!,over sgatpun x bgus.

Tanpa Nama berkata...

Hj Hadi is a poor administrator....
just forget about it....
fallen or rise?
fallen.....

Tanpa Nama berkata...

sorry kalo terlambat promote dan jugak tak ikut topik...

ni sikit pasal dokumentary tragedi memali

Part 1
http://www.youtube.com/watch?v=_OHBOSwYB3s

Part 2
http://www.youtube.com/watch?v=Z_3IWX7MPzQ&feature=relmfu

Part 3
http://www.youtube.com/watch?v=01y62fLIgEE&feature=relmfu

Sudah lah... jangan disibuk2 sapa nak jadi PM, dah terang-terang ini mainan puak UMNO... ikut buat apa???

TT, kau tu pun bukan pandai sangat.
Duduk Belgium pun belum tentu ko insan bijak.

Kenapa aku cakap kau tidak bijak, ini sebabnya.

CHESS!

Kenapa aku cakap chess, dalam setiap move, opponent sumbat pawn, kita jangan makan, sebab die nak rembat queen. Istilah chess, ia dipanggil trap supaya dia boleh buat fork, pin, discovery ataupun skewers.

Begitu juga dengan politik ni. Dia sumbat sapa nak jadi komen. Dia bubuh nama haji hadi. Yang penyokong anwar akan melenting. yang penyokong haji hadi akan marah mempertahankan dia. Last-last, isu ini diorang yang menang.

The best way bile diorang jolok ialah, buat tak tau. Teruskan perancangan dan perjalanan. Itu sahaja.

Kau tidak pandai la TT. Kau lulusan pun history punya course. Low class kalaupun kau graduate.

Kau tidak pandai percaturan politik jugak walau cuba nampak bijak.

Kau tidak terer main chess walaupun kononnya kau duduk eropah. Sebab kalau kau tau main chess, ko tau politic, army strategies mudah diringkaskan melalui chess.

Kalau terer, publish la. Sebab buat bacaan pembaca lain sekalian, kalau kena sesuatu topik yang dia sendiri salah atau terkene perangkap, dia tak publish punya sebab takut nampak bodoh tua.

stopa anok mamat berkata...

kurang setuju dgn pencerahan tp bukan sokong hj hadi pon.. sblm terengganu jatuh mmg terengganu tadak hasil lain selain royalti sbb negeri dah selesa ngan duit byk tu.. tp bila pas menang royalti dia stop mmg la susah sbb tadak punca lain. tu yg diorg stat tanam kelapa sawit tp hasil kena tunggu lepas 4-5 tahun br dpt.. dah tu deris jusoh + kj + spr dll wat pakatan ic tambah dgn pas terengganu yg agak "tak stabil" tu yg kalah.. ingat bro kelantan pon nasib baik menang 2 kerusi tu pon stopa anok mamat dah gila isytihar jadi MB mlm tu..

jusoh che long berkata...

xpyh kupas. dah dia pun xnak jd pm. dia xnak pun ko marah jugak.
ko ni sajer nk provoke

Tanpa Nama berkata...

Bro Isham, bagi sesetengah pihak, mungkin TGHA dilihat tidak begitu berketrampilan sewaktu dipilih menjadi PM Terengganu. Tetapi,kita harus lihat bagaimana BN cuba menafikan hak rakyat Terengganu dengan menyamun wang royalti petroleum pada waktu itu.
Kita juga tak dapat nafikan sebenarnya memang banyak lagi yang perlu dipelajari oleh Team PAS dari sudut ekonomi, sosial dan politik sebelum boleh memimpin negeri dan negara.
PAS diharap dapat mempelajari kaedah pentadbiran yang cekap dari negara blok sosialis seperti France, Sweden, Finland dan lain2 yang amat mementingkan kebajikan rakyat. Diharap tiada lagi dari PAS yang keliru atau tidak faham tentang sosialism dan komunism. Jangan hanya lihat dari sudut atheism, tapi pandanglah dari sudut social welfare yang dibawa. Falsafah ini pernah cuba diharamkan KDN tetapi Mufti Kuala Lumpur yang telah berbahas dengan aktivis sosialism dan komunism mengakui falsafah ini amat dekat dengan konsep kebajikan dalam Islam (rujuk blog sanusijunid)
Tetapi ironinya, selepas era TGHA, datang pula kepimpinan Idris Jusoh yang menjanjikan pembangunan yang tidak pernah dilihat dek mata, tak pernah didengar dek telinga. Tapi, nyata janji2 kemewahan dunia hanya ilusi. Lihatlah runtuhan demi runtuhan yang berlaku. Dari stadium, stesen bas, bangunan universiti dan banyak lagi. Tanah2 pula banyak dijarah dan dimiliki kuasa luar.
Jadi, rumusannya: apa yang penting ialah pemimpin yang baik dan adil. Yang tak tahu mencuri dan menyamun duit rakyat. Itulah yang paling utama.
Ada pembangunan pun, kalau itu bukan milik kita, hanya setakat menyedapkan deria penglihatan sahaja, walhal bumi dipijak milik orang, duit milik kita disamun terang2an, kita mati kelaparan, bajingan2 disusukan, apa maknanya?

DK

Tanpa Nama berkata...

hahhahaha... TT tak luluskan aku tulis semalam... jadi!

DENGAN JELAS! TT pun sama UMNO! tak nak bagi orang pandai sebab nak lindungi yang diri tu SELENGER!