Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 8 September 2008

TOLAK SYOR WUJUD EMPAT TIMBALAN PERDANA MENTERI -Utusan Melayau

KUALA LUMPUR 7 Sept - Beberapa ahli akademik meminta kerajaan tidak melayan cadangan Pemuda MCA Kedah supaya melantik empat lagi Timbalan Perdana Menteri (TPM) pelbagai kaum bagi mengatasi masalah perkauman.

Menurut mereka, sistem seorang Perdana Menteri (PM) dan seorang TPM setakat ini terbukti berjaya mewujudkan suasana stabil dan harmoni dalam negara.

Pensyarah Pembangunan Sosial Universiti Utara Malaysia (UUM), Profesor Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, cadangan tersebut jelas bertujuan memberi tekanan kepada UMNO yang menjadi tunjang utama dalam komponen Barisan Nasional (BN).

''Jawatan TPM hanya untuk seorang sahaja dan jika kerajaan memenuhi cadangan tersebut maka kita akan ada TPM daripada semua kaum misalnya Dayak, Iban, Dusun dan Kadazan,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Seorang lagi penganalisis, Prof. Madya Dr. Shamsul Amri Baharuddin berkata, unsur perkauman tidak ada kena-mengena dengan jumlah jawatan TPM yang perlu diwujudkan.

Beliau menegaskan, cadangan tersebut mencerminkan keadaan politik elit sama ada di pihak kerajaan mahupun pembangkang yang terpaksa bertarung untuk terus hidup.

''Politik negara sedang bergelumang kerana setiap parti mahu terus hidup dan sebab itu masing-masing berusaha mencari jalan keluar bagi menyelesaikan masalah berbangkit,'' katanya.

Penganalisis politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Agus Yusof berpendapat, cadangan melantik empat lagi TPM sememangnya tidak sesuai dengan keperluan semasa.

Kah kah kah….. tiga ekor kang kung tak tahu apa yang mereka cakap. Bukan 1 atau 50 TPM yang penting…. semua ini tak masuk pot.

Yang penting Ketuanan Rakyat bukan Ketuanan TPM…. Ngok…. macam mana kang kong – kang kong ini dapat mengapong di universiti….kah kah kah.

Bertarung untuk hidup ? apa yang kang kung ni cakap? gua tak faham laaaa….
Siapa yang nak jadi PM atau TPM  - yang penting bukan dia melayu atau cina atau banjar atau india…. yang penting ialah fikiran orang itu…. Melayu PM kalau tido sepanjang ari pun tak guna juga kah kah kah…. TPM yang hanya pandai ambil komisen pun tak guna juga…. Kah kah kah.

Napa kang kung-kang kung ini bebal sangat….. mereka ini dari sintok ke…..kah kah kah

4 ulasan:

Pie berkata...

Brader...

Kebanyakan Pensyarah kangkung bermukim di Sintok UUM...

Terutama Sains Sosialnya...masa Dr M dulu bukan main lagi pensyarah kangkung ni.

Nak nama dia ke...nanti sy tulis lg...

Pie

Master Yoda berkata...

Salam Tok Hisham,

Mudah2an generasi pensyarah akan dtg tak se "kang kung" generasi yg sedia ada....(Tak sume la)

Amin...

Tanpa Nama berkata...

tak guna you nak letak 10 TPM KALAU, semua kepala macam samy vellu, bang mokhtar, koh tsu- cartoon, ahmad bahlol al biadap. Apa guna letak 10 tpm kalau semuanya kepala bodoh sesat dan kuching kurap, kaki raba2 wang rakyat curi tanah. semuanya tak guna, orang umno kedah ni bodohkeh atau pun, WHAT HAVE THEY BEEN SMOKING, ganja kot. It is like you go to a dentist, ah chong I have good news and I got bad news for you, the good news is all your teeth are in very good shape, but the bad news is your gums are all rotten, therefore whatever you do your teeth are still going to fall off. SO WHAT I AM TRYING TO SAY IS WHOEVER UMNO PUTS UP THERE NO DIFFERENCE ALL WILL GET CORRUPTED IN A VERY SHORT WHILE, an example would be badawi, HE was supposidly MR. CLEAN, LOOK HOW UMNO AND POWER CORRUPTED HIM. JAHANAM NEGARA. HAPUSKAN EPIDEMIC KUMAN UMNO, KENA PAKAI ROUND-UP, KALAU TAK BOLEH TERKENA PAKAI API UNTUK BINASAKAN KUMAN INI.

Tanpa Nama berkata...

Bro,

Lu ni menyesatkan ler... lama sangat duduk luar negeri.... pelarian...hahhahhha. Dah bagi balik Msia, terus sesatkan orang... hahahhaha....lu memang setan....ahahhahhaha... setan berjanggut...hahhahhahhaa...Lu ada bakat menulis kurniaan tuhan....tapi sayang...lu guna untuk sesatkan orang....hahahhahhah

Wopla Jingga