Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Khamis, 9 Oktober 2008

HOT !!! UNIVERSITI MALAYSIA TIDAK MASUK SENARAI

Times Higher Eduacation – QS hari ini telah mengeluarkkan laporan 200 buah universiti terbaik dalam dunia.

Nama Universiti Malaya dan Universiti Kebangsaan tidak mucul lagi. Kali terakhir nama UKM muncul ialah pada tahun 2006 – bukan teratas tetapi diangka 185, hampir tercorot.

Nama Universiti Malaya pada tahun yang sama muncul di angka 192.Juga hampir tercorot.

Universiti Sintok? Universiti apa? Nama glamournya Universiti Utara langsung tidak dapat dieja namanya.


kah kah kah…. ketika saya belajar tahun 70an di UM dulu fakulti kejuteraan adalah no4 yang terbaik dalam dunia….fakulti perubatan UM adalah juga diantara 10 yang tebaik baik dalam dunia….. kah kah kah…. apa sudah jadi…..ini kerana naib cancelornya hanyalah ketua cawangan kg kerinchi dan bangi….kah kah kah

universiti sintok…. kah kah kah…. masuk dalam rekod dunia kerana universiti yang paling banyak kang kong ….kah kah kah… sintok juga memegang rekod dunia sebagai univedrsiti yang paling banyak tali leher……kah kah kah…

kalau mengikut munkee zainudin maidin ….. kita perlu buat senarai kita sendiri….kah kah kah kah… bila rating rtm jatuh…. munkee ni buat rating antara rtm dengan stesen Tv Cik Met Seberang Takir…. kah kah kah



17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

apa cite pasal universiti niii..
orang dok sibuk pasal PM baru...
dah tak de modal kee?????

kahhh...kahhhh...kahhh...kahhhhh....kahhhhhh......kahhhh......kahhhh....

Tanpa Nama berkata...

Apa nak jadi dengan masa depan negara kita..bakal-bakal pemimpin masa depan setakat mana akal fikirannya..setakat mana ideanya..setakat mana pembelajarannya..
Jika berterusan begini bagaimana daya saing pemimpin masa depan kita berbanding dengan negara-negara lain..
takkan lah kita nak mengharapkan pelajar export yang tak seberapa kerat untuk memerintah.. itu tak termasuk lagi yang mati eksiden kat over seas, yang terus menetap kat sana, yang balik cuma bawak bini mata hijau, yang balik cuma bawak gitar karen, yang balik kawin dengan anak PM..

JD 0910

Tanpa Nama berkata...

UKM (Universiti Kemunting Malaysia) patut dapat no. 1, kerana lulusannya ramai jadi peminpin negara.

abubakaromar berkata...

correcttt tok isham oi..setuju bebonar..dulu universiti kito,dijago oleh para akademik,cendikiawan..pk camno nk naikkan martabat dgn kuarkan graduan2 bermutu yo..lanih,semuo eh nc2 and tnc2 eh ketuo2 cawangan belako.kok ado perasmian apo2,xdo bondo lain ckp kek student..melobi gomen yo..ngntuk jd eh.kok nc xsehaluan ngn gomen,kono tukar..cilako tol..
haha..uni sintok toksah ckp la..lobai kardi dah perasap satu kampusss...hahahaha

Anasir berkata...

Hantar anak-anak ambik PhD la pulak lepas ni di Pondok Haji Dolah..

amanlegend berkata...

Salam..

Pada tahun 70an sistem kapitalis tidak lagi diamalkan diMalaysia.

Setelah kapitalis berleluasa Universiti telah dicomercialkan.
Maka banyaklah Universiti yang tumbuh tanpa menilai kualiti.
Umno dan barisan pemerintah harus dipesalahkan kerna Wang dan Kuasa telah digunakan untuk mentakbir dan merumuskan sistem baru pada Universiti.

Golongan tertentu sahaja yang diangkat oleh Umno untuk megurus dan mentakbir Universiti dan mensyaratkan AUKU kepada pelajar bagi menbendung bantahan pelajar kepada kerajaan.

Nyatalah penyalahgunaan kuasa dan wang telah menewaskan GOLONGAN BERILMU dan CENDIAKAWAN.

Selamat..

Tanpa Nama berkata...

aku ni kerja kat um.

Faktor paling utama jadi macam ni ialah:-

1.Orang atas kuat politik pro kerajaan aka kaki bodek.

2. Bekas bos aku lagi la,dulu munkee umno,bila umno kalah,munkee ni nak join pas plak.Brapa banyak harta UM dia sarbat,aku tau la,aku jadi pecacai munkee ni.berapa banyak projek dibagi pada adik dia.munkee munkee...

anarqiyELLow berkata...

sistem pendidikan yg terbaik dunia konon..

Piiirrraahhhhhh....

Ni Najib nak pegang Malaysia (kalau sempat), entah tak kenal terus kot Universiti semua ni..

kulupSakah berkata...

kongkang kongkang kongkang kongkang!
nordin kadri mesti mandi air 7 bunga sambil disintok limau..bunga kantan, bunga popi, bunga taik ayam,bunga panau, bunga hutang,bunga pakma bunga bakawali

Tanpa Nama berkata...

Salam abang isham,

Kena cari siapa dalang (siapa punya idea ?)meniagakan sistem pendidikan.
Cari sampai lubang cacing !
Bila berniaga tentu ada jual beli.
Yang benak tetap benak !
Malam tentu ada siang.

Kapitalis?

Dasar kesihatanpun niaga.
Dasar pertahananpun niaga.

Cari sampai dapat dalang ni !


Ngah.

Pak Tuo berkata...

kikikikiki......ka

Lu ni Bro ada-ada aje.
Lu punya pasal kaum kerabat gua dulu banyak kena tendang keluar dari UM/ITM/UTM.Tahun 73 punya haltahun 73 UKM tak ade bro!
Dulukan UKM penoh dengan belia/beliawanis.

Lu dengan Nasir Jani boleh buat film macam 'Story of a Boy' -Hugh gRANT.Cari actor mancam almarhum Bat Latif.

Alfatiha.

Tanpa Nama berkata...

Abang Isham, semasa DSAI berceramah di Cheng, Melaka selepas keluar dari penjara, beliau tersasul cakap pasal Najib tu MCE pon tak lulus. betul ker? Kalau betul, Malaysia pon ikut cam Britain lantik Perdana Menteri John Major yang hanya lulus LCE. Britain borek Malaysia rintik. kahkahkahkahkah

Tok Moh berkata...

Kah..Kah...Sintok betul la...
Kah.. Apa punya Kordi la Universiti kat Malaysia ni..

"Alo Bro" Nama Universiti tu bukan Universiti Utara Malaysia..
Tapi Universiti Ulu Malaysia....

"Apa punya Kordi la Universiti Tu..

"Woi Nordin Kordi"..Hang balik Isap ganja la lagi bagus, bagi berdenggung sikit kepala tu..kalau takda stok hang rebus je daun ketum pastu minum..kebas jugak kepala hang..

suka_aman berkata...

dont expect that we can compares our uni to other reowned unis such as Harvard,Yale,Oxford and Campbridge.

those unis have been around many years longer than all the unis here in Malaysia.

there will be always someone that's better than us always.Harvard,Yale,Oxford and Cambridge may have the place as the best universities in the world but are all the faculties in these universities really are the best among the best?

beragass berkata...

bro...tq la..pasal artikel dia atas..kalau tak dedahkan..rakyat akan sentiasa dlm tempurung..hanya hari2 kita dia dedahkan dgn berita melayau,hairan..yg melalut 24 jam sehari.kalau tak pecahkan ruyong mana nak dpt isinya...so bongkar...dan terus membongkar...somoga anda sentiasa..di jln yg benar..."LAWAN TETAP LAWAN"...demi kebenaran...
sekian.........

hanya pada nama berkata...

kenapa boleh jadi macam ini ek?

salah pentabiran universiti?

salah tenaga pelajar?

salah pelajar?

kelengkapan pengajaran tidak cukup?.

entahlah.UM dulu penah menjadi antara yang terbaik didunia.tapi itu dulu.kita jangan lupa yang universiti dan kolej baru akan senantiasa wujud jesteru persaingan lebih banyak.

dulu mana ada Lim Kok Wing Uni dan Multimedia Universiti jadi UM kurang persaingan.

Joe Jambul berkata...

Tu lah.

Tak ambil orang yang paling baik sekali di kalangan semua rakyat Malaysia tak kira bangsa.

Ni diorang upah siapa kat universiti kita? orang orang yang pandai ampu kerajaan dan pembesar politik.

Inilah golongan yang jadi timbalan chancellor dan pangkat tinggi yang lain di universiti.

Pensyarah pulak ikut ampu majikan majikan mereka yang ini (kalau tak, tak dapat duit nak pegi overseas jalan jalan sambil ber-conference).

Inilah gejala universiti Malaysia.