Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 16 Mac 2011

BERITA SAHEH DARI TOKYO





BETUL JUGA CAKAP ORANG BANGANG NI?



KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


nak buek macam mano jang
dah bangang ... kah kah kah





SURAT DARI TOKYO

Isham, aku di Tokyo sekarang, melawat adik aku.

Di sini masih gempa sekejap². Td kerajaan Jepun keluar kenyataan minta warga Tokyo mulai pakai topeng muka dan elakkan keluar rumah. Kesan radiasi letupan reaktor nuklear di Fukushima dah menular ke Tokyo. Air paip di sini juga dikhuatiri tercemar.

Seorang teman adik aku yg pergi ke Kedutaan Malaysia di Tokyo beritahu pegawai kedutaan suruh pelajar² pulang sendiri dgn alasan kerajaan Malaysia dah kehabisan peruntukan kewangan sejak bawa pulang pelajar dari Mesir bulan lalu.

Oh ya, Rosmah makin popular di sini sejak keluarkan kenyataan bodoh ttg tsunami tempoh hari. Malunya, suami PM Malaysia jadi bahan ketawa di Tokyo!


Hafizan
Tokyo, Jepun


Dear all,

I really need help from any of you to alert our government about nuclear power plant in Fukushima, Japan. Today, one explosion occured in the 2nd reactor. The condition is very critical, radiation already reach 8000 microSv / hour. And keep increasing. At the moment they still fail fill up the reactor with sea water ( even this is a scary option). The pressure inside the reactor is very high, so water couldn't pump into the reactor. It is very bad to inform that the explosion cause damage to the part which control the pressure inside the reactor. So far no info or any action from our government to evacuate Malaysian from the north area of Japan. This is really a night mare for us here. Please alert our government about this very serious matter. Your help is highly appreciated.

>From Niigata,

13 ulasan:

Stupid University berkata...

Tak apa lepas nie kita bina kereta yang berteknologi hijau menggunakan kuasa nuklear! Adussss! Bodoh tahap apa nie? Laki Najib tu plak memang buat malu satu Malaya aje! Malu sungguh kami yang duduk kat Malaya nie! Kalau boleh tak nak keluar negeri, kalau boleh pasport tu nak bakar sekali! Hik! Hik! Hik!

crayon berkata...

nak balik malaysia? apa aku peduli!! nak balik, balik sendiri la.. kah kah kah kah!!

James Iha berkata...

Kahkahkah..aiseh..peruntukan dh abis ker..dah abis ke duit tu..Utk FLOM semua boleh.Belanja utk Iklan di New York Times.. boleh. Utk convention Bini2 Org Afrika..boleh.Utk lawatan sbg wakil menteri pelajaran ke Arab..boleh. Pinjam la duit2 cukong yg rembat tanah rizab melayu tu and tudm, takkan depa tak boleh kasi. Setakat 10~20 juta tuh no hal punya. Komisen kapal selam kan ada lg? Pinjam la duit poket tu dulu. Takpun duit kutipan saman ekor pon boleh jugak..

cicit ngah layor berkata...

Jepun ni bodoh ler...ngaper tak ambik nasihat pakar2 dr Malaysia.Kalau ambik dh tentu radiasi tak akan meghebak sampai keTokyo.Pembangunan pon tak mengikut kehendak fat lady,itu pasai jadi bencaner alam.Buat malu jer,org bercakap,kiter pon ndak bercakap.Munoh dibuatnyer.

alien berkata...

bantuan kemanusiaan pun ada limit ke?
nyawa beb, xde gantinya kan

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

malysia hanya memerlukan ustaz ustaz dan ustazah... belajar kat jepun tak tak buleh jadi ustaz dan ustazah...

Tanpa Nama berkata...

There is no such thing as a safe radiation level. All radiation kills human beings. If the radiation particles are airborne, they will be killing human beings for 500 years or more. Cesium 137 has a half life of 30 years. So it would take at least 500 years to reduce the levels of radiation so that it would no longer harm human beings. Where are the people of Japan going to move for the next 500 years?

kgpadangbalang berkata...

Betul tak aku tulis hari tu kat sini:

http://tukartiub.blogspot.com/2011/03/komentar-tukar-tiub.html

kgpadangbalang berkata...
Duit gomen dah habis, macam mana nak hantar pulang student/rakyat M'sia kat Jepun tu balik ke sini?

Sedangkan nak hantar balik student ke Mesir untuk sambung semula pun suruh tanggung sendiri?

Padan muka BN dan gomen, aritu cakap besar kata ada duit, jangan terkejut tahun ni kakitangan gomen jangankan bonus, duit raya RM1,000 tu pun belum tentu dapat.....

14 Mac 2011 12:42 AM

Tu lah, percaya lagi cakap Bini Bik Mama tuu.....

Tanpa Nama berkata...

the saddest things that can happen is that when all this is over, twenty years down the line a new generation will forget this whole incident and the project for nuclear power station will be on the table suggesting that "that was then, this is now" thinking...

Tanpa Nama berkata...

Ada satu cara yang amat berkesan nak sejukkan reactor tu.Boloskan Mahyuddin,Najib dan Big Mama kelubang reactor tu,Insyaallah,keadaan akan sejuk kembali.

Di Jepun berkata...

Takde peruntukan? Hmm.. Nampaknya kena stay kat Jepun ni je lah aku.. :|

Tanpa Nama berkata...

jelas kebodohan Ro$mah...Malaysia dan Jepun jauh bezanya dari segi teknologi dan keperihatinan pada alam sekitar...dgn singapura pun kita jauh dibelakang, apa pula dgn jepun...

GakiKame berkata...

Isk..isk.. Rosmah serius wat malu je.. Jepun kne tsunami x pasal2 kte dh 2 kali masok CNN.. thanks for both BH and Rosmah.. you make us Malaysian proud and famous!! but famous with stupidity.. People around the globe just know how dumbasses we are..!
lol.. I remembered that I watched a japanese TV prog involving Morning Musume and that girls don't know where exactly both Malaysia and Indonesia are located on the map.. but now, I'm sure they know where we are!! I'm salute BH and Rosmah for their stupidity..:)