Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 5 September 2008

KESAL NAFI SUMBANGAN BAPA KEMERDEKAAN – Berita Hairan

KUALA LUMPUR: Penganalisis dan pakar sejarah menolak tanggapan pihak tertentu yang disifatkan sebagai cuba menafikan sumbangan Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra, sebagai pejuang kemerdekaan tulen dan tidak layak digelar 'Bapa Kemerdekaan'.

Laporan yang disiarkan melalui laman web sebuah akhbar pembangkang beberapa hari lalu menyifatkan Tunku Abdul Rahman bukan pelopor pejuang kemerdekaan berbanding nama lain seperti Ibrahim Yaakob, Ahmad Boestaman, Dr Burhanuddin Helmy dan Ishak Muhammad.

Pakar dan penganalisis sejarah, Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim menyifatkan kenyataan itu sebagai cuba mengelirukan orang ramai serta ditulis tanpa memahami hakikat serta fakta yang sebenar.


Kah kah kah ….. saekor lagi kang kung di temui…. Kah kah kah…..kang kung ni dah nyanyok….. nak kelirukan apa…ngok oooi… ini fakta sejarah.

Kesatuan Melayu Muda ( KMM) ditubuh 1938 – slogan mereka Merdeka!!!

United Malays National Organisation tubuh tahun 1946 ( tak caya tanya Shabery Cik) kah kah kah….. slogan - Hidup Melayu! ( ini slogan orang turki – orang melayu nak merdeka – mereka dah hidup berjuta tahun) woit …. Bacalaaa buku…. Tanya laaa orang yang masih hidup – tanya shamsiah fakeh, tanya chin peng... mereka angkat senjata lawan British… bukan pergi berunding.

Pada tahun 1938….tunku? Siapa tunku …. tungku dapor den tahulaaaaa….. kah kah kah

14 ulasan:

Prof Diraja Swaziland berkata...

betul dah nyanyok agaknyer si prof emiritus platipus ni..

mana pnya universiti bg dia title emiritus tu?universiti benteng terakhir ker?

awangsulungmerahmenyala berkata...

salam aisehman,
aisehman prof khoo kay kim yang den sanjungi pung dah jadi prof kangkung.aisehman aisehman,dah tak cul prof nih.itulah pasal tak pakai pakaian bundle.aisehman tergolong lah prof dalam sayur kangkung.kahkahkahkah...

Tanpa Nama berkata...

hikhikhikhik,,tukar caro golak plak lah..hikkhikhikhikhik

Tanpa Nama berkata...

Ko nie mmg dasar buta sejarah la....kang aku cakap ko ni bana ko melenting

mmg la KMM, API, AWAS, tue semua pejuang kemerdekaan...tapi diorg tue dah kena haram dengan british...dah xboleh nak tubuhkan persatuan. jadi, UMNO nie antara alternatif org melayu dulu2 untuk minta kemerdekaan sebab dia masih berstatus parti yang tak di haram kan..faham?..

ko jangan jadi baghal bro...mmg la UMNO tak pegi berperang tak angkat senjata...setakat berunding jer..aku tanya ko la...klu dulu si KMM tue p lawan british..masih mengunakkan tektik gerila..agak2 boleh menang ke?..klu boleh menang pun...belum tentu tahun 1957 bro..tah2 sepuluh tahun kemudian kot. ko jangan sama kan indonesia dengan tanah melayu masa tue.

Ko kata UMNO pro british...abis KMM tak pro jepun?...PKM tak pro CHINA?...ko terasa tak ko bangang?...semua tue penjajah bro..mengucap bro...mengucap...

satu lagi...sape cakap buku teks sejarah xde cakap perjuangan KMM, APi, AWAS?...ko sejarah dapat gred ape?...tue la...dulu kat sekolah tau merokok jer kerja..ponteng sekolah...cikgu ajar ko kelaut...mana nak tau dalam teks tue ade sebut KMM AWAS API ke tidak..

yang aku heran...ko sokong PKM??..perghh...dasar bangsa ape ko nie?...pengkianat ape?...

aku rasa ko ni bangsa indon la...indon kan selalu jeles dengan malaysia...ko sial la...bangsa indon menyamar melayu!

sawa-dee berkata...

- polis polis di bukit kepong dulu adalah sebahagian dari alat penjajah.
- leftenan adnan adalah anggota british army.

Tanpa Nama berkata...

woii bangkai!, UMNO tu idup 1946
sbb dok bodek dan jadi barua British...
KMM API AWAS lebih awal yg benar2 menentang dan memerangi penjajah.

Lebih awal lagi Tok Bahaman, Tok Gajah, Mat Kilau.

Tanpa Nama berkata...

ko tgk la 10 tahun sebelum merdeka punya dokumentari betapa umno and sultan2 dulu jadi pencacai british.sebab tu bayak org umno dulu kerabat sultan, ko tgk betapa happy dorang buat agreement dengan british, PKMM = parti kebangsaan MELAYU MALAYA. bukan umno yang pakai nama inggeris. UMNO la pengkhianat melayu pasal apa pakai nama inggeris. simple je..lembu air punya umno n 3line

chunli berkata...

alo anonimus.. ko dpt A1 ek sejarah ekkk?? waa terer la ko. mmg le dlm buku teks ade sebut KMM AWAS API dan bagai... tapi smua tuh mcm ko ckp la anonimus, kne label cam "pengkhianat" sbb pro jepun, cine.. .. buku teks pon kne bodek krajaan. psal tuh umno, tunku2 smua tuh dijulang gile2. bepuloh tahon pasni, tah2 nama saipol dimasokkan dlm buku teks sejarah skolah jadik "penegak kebenaran" sb brani besumpah.. kuang kuang kuanggg. udah2 ar. haku pon kne tpo dek buku sejarah dlu. dengar bapak haku cite baru haku tau cite btol.

Tanpa Nama berkata...

weh chunli...ko mesti gagal kan sejarah?

buku teks terbitan mana dia cakap KMM API AWAS tue pengkhianat bangsa?...bulan puasa wei..xbaik menfitnah...

muka surat mana ko tgk dia cakap KMM API AWAS tak menuntut kemerdekaan?

ko faham tak situasi dia mcm mana?..

sebelum UMNO wujud, KMM API AWAS PKMM bla bla bla...persatuan tue la yang nak bebaskan negara kita..tapi sayang...si penjajah sudah pegi humban masuk penjara...

jadi, orang melayu sedar...klu haluan kiri jer xboleh jalan..klu guna tektik gerila mmg xboleh jalan...asik kena humban jer dalam penjara...jadi, alternatifnya...xboleh main cara kasar..kita main cara halus..maka tubuh la UMNO oleh seorng manusia yang cintakan bangsa dan tanah air...sebagai penyambung legasi KMM etc.

soal dia pro british tak timbul bro sebab matlamat perjuangan dia mmg nak halau british..dan kaum2 pendatang..tapi syg...si penjajah bijak, dia suruh org melayu bersatu dengan kaum2 pendatang...baru dia bg kemerdekaan...si penjajah beranggapan org melayu nie xnak bersatu..tapi dorg dah silap pencaturan..maka terpaksa la kotakan janji..

sape xnak merdeka bro?..sape nak merdeka dengan bermandikan darah?...sape yang xsayang keluarga?..anak bini?..siapa bro?..xde sape2 bro..

dengan berat hati keputusan terpaksa dibuat..kena bersatu juga antara org melayu dengan kaum pendatang...nak merdeka cepat punya pasal.

dan jadilah merdeka,,dan kaum pendatang pun jadi warga negara. uba bayang kan klu org melayu xberalah..agaknya tahun 80an baru merdeka kot..tue pun klu merdeka...klu tak?

korg nie betul2 la tak menghargai usaha org dulu2...menangis atuk nenek moyang ko tengok perangai anak bangsa yang dah sesat sampai menindakkan perjuangan org dulu2..

hai...melayu ape korang nie..sokong PKM plak tue...sedih aku tgk bangsa aku dah hanyut jauh..dah ade org persoalkan kesultanan dh skrg nie..adehh...klu sultan korg baca..mau dia buang negeri org tue..

azlan berkata...

saya agak bersetuju dengan kata-kata anonymous (walaupun cara dia berkata-kata kasar jugak lah kan).

apapun,tak kisah lah pihak mana pun yang memperjuangkan kemerdekaan kita.yang penting mereka ikhlas memperjuangkan kemerdekaan negara kita.kita sekarang dah cukup bertuah sebab nenek moyang kita sanggup bergadai nyawa untuk generasi mereka yang akan datang.

Tunku Abdul Rahman pun juga kita patut hargai kerana jasa beliau untuk memerdekakan negara.

pendek kata mereka yang telah berjuang demi tanah air kita memang patut diberi penghargaan.

Tanpa Nama berkata...

puki mak punya umno.dia la pengkhianat bangsa..senang2 g london mintak merdeka.X cool la merdeka cam2.main mintak je..

Sepukal berkata...

1930an- Perjuangan menuntut kemerdekaan oleh PKM dan PKMM dipersenda dengan kata "nak buat sebatang jarum pun tak pandai, nak merdeka konon!". Orang2 yg mempersendakan ini kemudiannya menjadi United Malays National Organization.

1946 - Malayan Union adalah WAYANG yg dikarang British supaya rakyat beralih arah dari memperjuangkan kemerdekaan tulen. United Malays National Organization ditubuhkan.

1948 - British mengharamkan kumpulan2 nasionalis kiri untuk menghidupkan United Malays National Organization supaya lepas merdeka British masih menguasai kepentingan dan punca2 ekonomi di Malaya.
Darurat 1948 dilancarkan adalah kerana untuk mengekang pejuang2 Melayu yg hendak memulakan perjuangan mengangkat senjata utk menuntut kemerdekaan tulen. Ramai pejuang2 Melayu dari sekolah2 agama pondok. PKM memang dah lama bersenjata kat dalam hutan.

Kesimpulannya, United Malays National Organization memang binatang peliharaan British

dhabooka berkata...

hey anonymous...

aku tak heran la kalau ko ni pandai sgt sejarah.. sebab ko dulu ulat buku..

tunku abdul rahman ni keje die tak susah pun.. pegi london sain je. itu nenek ko pun boleh buat gak..
padahal sebenarnya british yg jajah malaysia dulu.. pas2 kita mintak persetujuan diorang untuk merdeka.. apsal pulak? diorang ni sape?

yg bersusah payah nak merdeka tu sebenarnya org2 macam tok janggut, mat kilau, dato' maharajalela dll.

jadi, aku setuju tunku abdul rahman ni BUKAN BAPA KEMERDEKAAN.. die tak buat ape pun.. pegi sain je.. pas2 jadi perdana menteri.

hehe.. ko tak payah belagak yg ko ni pandai sejarah.. sebab... bak kata the ramones..... i dont about history!

Zul berkata...

Oo mcm tu ye?

Bila UMNO berbaik2 dgn orang Inggeris boleh aje. Katanya itu cara yg lebih efektif utk memerdekakan negara. Kalau guna tektik gerila & kalau asyik bermusuh2 tak jadi.

Bila Anwar nak berbaik2 dgn US sikit, tak boleh plak. Cepat je orang tuduh dia nak jadi kapla Zionis, nak khianat Melayu, Malaysia dan Islam..kah kah kah