.

Isnin, 15 Mei 2017

APA KATA KDIR JASIN
Cara Atasi Masalah Adun Pas Selangor


A Kadir Jasin


MAAF cakaplah kalau saya kata, sama ada Menteri Besar Selangor (Datuk Seri) Mohd Azmin Ali arah atau tidak, gesa atau tidak, kedudukan tiga orang Ahli Majlis Kerja (Exco) Pas dalam kerajaan Selangor susah untuk dipertahankan tetapi jalan keluarnya ada.

Tiga orang itu - (Datuk) Iskandar Samad, (Datuk) Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib – tidak lagi layak menduduki Exco kerajaan negeri. Termasuk mereka, Pas ada 13 ahli dalam Dewan Undangan Selangor setelah dua keluar untuk menyertai Amanah.
Macam mana mereka hendak terus isi jawatan itu sedangkan parti mereka secara sahih dan lantang membatalkan tahaluf siyasi dengan PKR?

Mula-mula mari kita fahami asas penyertaan Pas dalam kerajaan Selangor. Ia adalah hasil tahaluf siyasi di antara Pas dengan PKR setelah Pas pecah berikutan pemilihan tahun 2014.

Sebahagian besar pemimpin Pas bukan agama yang kalah pemilihan itu keluar untuk menubuhkan Parti Amanah Negara (Amanah) dan Pas menamatkan kerjasama dengan DAP tetapi mengekalkan kerjasama dengan PKR. Serentak itu Pas mula bermanja-manja dengan Umno.

Pas pecah kerana perwakilan yang dipengaruhi oleh golongan agama (saya tak berani guna gelaran ulama) menendang keluar semua pemimpin yang bukan daripada aliran agama.

Hakikatnya pemimpin bukan tuan guru dan tok lebai inilah yang menolong memberikan imej terbuka kepada Pas dan dengan imej itu Pas berjaya menarik orang Melayu bandar dan terpelajar untuk menyokongnya.


Tetapi kematian Almarhum Tok Guru (Datuk Seri) Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 12 Februari 2015 membawa bersamanya sifat dan sikap positif dalam Pas seperti keyakinan diri, keterbukaan dan keterangkuman.

Sekali gus ia menyukarkan kerjasama Pas dengan parti-parti Pakatan Rakyat. Ini menjadi bertambah rumit berikutan pemenjaraan (Datuk Seri) Anwar Ibrahim pada tahun yang sama.

Abdul Hadi Awang

Di bawah kepemimpinan Tuan Guru (Datuk Seri) Haji Abdul Hadi Awang Pas menjadi tertutup, kurang keyakinan, bercelaru dan amarah. Bagi saya ini adalah manifestasi sifat dan sikap Abdul Hadi sendiri.

Kalau kita dalami, tidaklah ada apa-apa yang luar biasa atau “magical” dengan tahaluf siyasi kecuali ia adalah dalam bahasa Arab. Dalam bahasa kita, ertinya kerjasama politik.

Pada akhir-akhir ini Pas suka menggunakan istilah bahasa Arab. Umno pun sudah terikut-ikut. Kita pun tahu sebabnya. Orang Melayu hari ini mudah terpengaruh dengan segala sesuatu yang berciri Arab akibat proses pengaraban orang Melayu.

Maaf cakaplah kalau saya kata, banyak orang Melayu nak jadi Arab walaupun Dunia Arab makin hari makin kacau-bilau, berperang sesama sendiri dan mundur.

Kerana kurang keyakinan diri, Abdul Hadi mengelilingi dirinya dengan orang daripada jenis yang dia rasa selesa iaitu golongan agama yang mengangguk.

Di luar Pas pula, dia hanya akrab dengan Perdana Menteri dan Presiden Umno, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak.

Itu pun kata orang, bukan kerana dia kenali dan percayakan Mohd Najib secara mendalam tetapi khabarnya kerana Mohd Najib telah berjasa kepadanya.

Ikut cerita, kemesraan itu terjalin apabila Abdul Hadi jatuh sakit ketika dalam lawatan ke Turki pada tahun 2014. Khabarnya kerajaan pusat menghulurkan bantuan.

Sejak itu Abdul Hadi menjadi saudara kembar politik Mohd Najib. Mereka hadir bersama di banyak majlis berbentuk agama. Malah ada masa berbaju Melayu sewarna.

Najib (kiri) dan Abdul Hadi saudara kembar politik
Memang daripada aspek apa pun mereka nampak sehati sejiwa, hidup mati bersama. Maka tidak hairanlah timbul dakwaan dan tuduhan bahawa Pas atau wakilnya telah menerima sejumlah wang yang besar daripada Umno dan akan berpakat dengan Umno dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Pas membantah keras dakwaan itu dan sedang mengambil tindakan saman malu terhadap portal berita  Sarawak Report di London. Portal berita itu mendakwa Pas menerima derma RM90 juta daripada Umno.

Tetapi gaya hidup mewah sesetengah pemimpin agama Pas menyebabkan banyak orang percaya bahawa Pas memang ada sumber pendapatan baru yang lumayan.

Mustahil pemimpin Pas mampu mengamalkan gaya hidup mewah dengan kereta Audi Q7 yang harga barunya RM590,000 kalau mengharapkan kutipan derma daripada ahli ketika ceramah dan muktamar.

Pas Selangor

Berbalik kepada Adun Pas dalam DUN Selangor, mereka tidak ada pilihan melainkan berpisah daripada PKR kerana itulah implikasi pembatalan tahaluf siyasi dengan PKR.

Tapi mereka hendak kekal juga sebagai rakan PKR dan duduk dalam Exco.

Jadi caranya adalah dengan keluar Pas dan menjadi Adun bebas.

Atau lagi bagus kalau mereka menyertai mana-mana parti Pakatan Harapan dalam kerajaan Selangor. Mereka boleh sertai PKR atau mereka boleh ikut rakan-rakan mereka yang telah menyertai Amanah.

Satu lagi kemungkinan – walaupun kecil – adalah mereka mengisytiharkan Pas Selangor sebagai bebas daripada Pas pusat macam telah berlaku kepada Parti Kongres India yang ada Kongres pusat dan Kongres negeri.

Azmin telah pun membuka jalan ke arah itu apabila beliau dilaporkan berkata Pas masih boleh kekal sebagai sebahagian daripada kerajaan negeri selaras dengan mandat yang dimenanginya dalam PRU 2013.

Wallahuaklam.
-------------------

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tanda tanda PAS akan ber pecah

Bagus jugak

Bukan semua PAS nak hidup bahalol dan SENGKEK

Bila hidup nyaman , air muka pun tak nampak macam PELAHAP

Biar lah

Apa pun Melayu Melayu semua tuh

Macam AYAHANDA SAPUMAN jugak

Lahanat

Johari Joe berkata...

Mandat yang dimenangi PAS pada PRU 13 lalu adalah untuk kerusi DUN bukan kerusi EXCO.

Nazrio Dond DoLLa berkata...

Sondrobong Sendrobong Disrobing tu apa Barang.? kaLu SundeLboLong tu mungkin Hantu sunset ni sendrobong Niiii...sudah probLem puLak apa punya barang. ?

Tanpa Nama berkata...

Tt, sempena bulan may yang bahgia, aku deklamasikan khas untuk tuan penasehat ulamak sedunia haha, pantun trademark yang dah aku kerat begini:
Baris sama hadapan,
Kerusi sama empuk,
Baju sama sedondon,
Rambut sama putih,
Mata sama berspek,
Kita sama lawan pakatan,
Amanah dan dap kita hempuk,
Kita sama meluat kat katun,
Mu bagi aku banyok pitih,
Aku bagi mu banyok respek.
*nota: walaupun ini pantun trademark, tapi aku bagi kebenaran sesiapa dari pakatan atau penyokong pakatan yang nak medeklamasikannya dengan syarat jangan ubah satu huruf pun, dan kabor kat pendengar yang ini ciptaan aku dalam ruangan komen tt, terimakasih, semoga pru14 kali ini bn akan kecundang secara hakiki.

DIDI KOTA BELUD berkata...

apa itu mattimung...mentimun dlm bhasa ganu ke....kakkakakkakaka..atau matilah mu..dlm ganu...sandobone sandobone...mcm2 lah kau ni....

noname berkata...

mcm nie ke maruah pejuang isLam? tok arap mmg tok rok cetong pis nie ..

Dragonfly berkata...

Sapa kadir jasin nih.. Mcm adek beradek telor masin